Gebit

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Het gebit is het geheel van harde, kalkachtige structuren in de mond van mensen en veel dieren. Het gebit dient vooral om voedsel fijn te malen (kauwen) voordat dit wordt doorgeslikt.

Het menselijk gebit bestaat uit:

Een volwassen gebit heeft 32 tanden: 16 bovenaan en 16 onderaan. Het gebit bestaat in totaal uit: 8 snijtanden, 4 hoektanden, 16 kiezen en 4 verstandskiezen . Een volwassen gebit noemt men ook het blijvend gebit.

Een klein kind dat nog moet wisselen en dus een melkgebit heeft, heeft 20 tanden.

Gebitsproblemen

Als je niet goed voor je gebit zorgt kunnen er gebitsproblemen ontstaan voorbeelden die kunnen ontstaan zijn:

  • Gaatjes (cariës): ontstaan doordat bacteriën in tandplak suikers en koolhydraten omzetten in zuur. Dit zuur tast het glazuur aan, waardoor gaatjes ontstaan.
  • Tandvleesontsteking (gingivitis): kun je herkennen aan bloedend en rood tandvlees. Als de tandvleesontsteking niet wordt behandeld kan het over gaan naar kaakbotontsteking (parodontitis). Dan is je kaakbot ontstoken en die zorgt dat je tanden vast blijven zitten in je mond.
  • Tandglazuur slijt af door te veel zure dranken en eten zoals frisdrank en snoep of sommige fruit. Dit wordt ook wel tanderosie genoemd.

In je mond kun je ook zien of iemand een slechte weerstand heeft, waardoor je ziek kunt worden. Bijvoorbeeld, doordat er een volgend wondje of volgende ontsteking aanwezig is:

  • Aften: kleine zweertjes zijn blaasjes in de mond die komen door vitamine te kort en geeft een teken dat je een slechte weerstand hebt en dus ziek kan worden.
  • Spruw: Candida infectie, schimmel op de tong of in de mond.
  • Ragadan: ontstoken mondhoeken
  • Mondslijmvliesontsteking (stomatitis): je mondslijmvlies is ontstoken en dat zit aan de binnenkant van je wangen.
  • Tandaanslag: Je tanden zijn dan geel verkleurt door veel koffie en of thee drinken maar kan ook komen door roken. De aanslag kan alleen verwijderd worsen door mondhygiënist of tandarts . Goed tandenpoetsen helpt voor een groot deel te voorkomen maar niet 100 procent beter is als je koffie of thee drinkt water er na te nemen of helemaal geen koffie of thee drinken en sowieso naar de mondhygiënist gaan .

Hoe verzorg ik mijn gebit ?

Het gebit moet minstens 2 keer per dag gepoetst worden (drie keer mag ook). 's Avonds is het belangrijkst. Als je dit niet doet, dan kunnen de bacteriën, de suikers, zuren... je gebit aantasten. Na het tanden poetsen moet je nog flossen met flosdraad en spoelen met tandspoeling. Spuug alleen overtollige tandpasta uit maar ga niet na het poetsen nog je mond spoelen met water! Want als je dat wel doet dan spoel je ook de fluoride er af wat juist goed voor gebit is dit zorgt dat gebit sterker wordt . Als dan toch wil spoelen doe dit dan met mondwater waar fluoride in zit dan weet je zeker dat het er op blijft zitten.

Tanden poetsen doe je zo : Spoel eerst je mond met water, dan poets je de tanden met je tandenborstel en daarop een beetje tandpasta. Je moet minstens 2 minuten de tanden poetsen en zorg dat je over elke tand bent gegaan.

Hou je aan de vuistregel van boven naar beneden en hou je aan de 3 B's tijdens het poetsen dus Binnenkant, Buitenkant, Bovenop .

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebit&oldid=722575"