Gelijkstroom

Uit Wikikids
Versie door MakiBoy (overleg | bijdragen) op 14 dec 2022 om 10:48 (Versie 753636 van MakiBoy (overleg) ongedaan gemaakt)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Symbool voor gelijkstroom

Gelijkstroom is de stroom die veelal uit batterijen of accu's komt. Bij gelijkstroom heb je een vaste plus (+) en een vaste min (-). Bij een accu noem je dat de plusklem en de min of massa klem.

De elektrische stroom vloeit meestal van de positieve (+) naar de negatieve pool (−). De elektronen vloeien overigens net andersom.

Veel elektronica werkt op gelijkstroom. Omdat het lichtnet veelal wisselstroom levert, heb je een adapter nodig om het voltage (spanning, volt) omlaag te brengen en moet deze de wisselstroom omzetten met een gelijkrichter in gelijkstroom. De adapter van een mobiele telefoon om de batterij ervan op te kunnen laden werkt dus ook zo.

Een zonnepaneel levert ook gelijkstroom. Door de variatie van zonnesterkte, varieert ook de stroomsterkte (amperage, ampere, A).

De afkorting voor gelijkstroom is DC ( is één-directionele stroming, een-richting stroom).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gelijkstroom&oldid=753640"