Gereint en Enid

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 25 dec 2023 om 14:48
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gereint en Enid geschilderd door W. Otway Cannell

Gereint en Enid is een van de drie Welshe mythologie verhalen die behoren tot de verzameling vertaalde verhalen onder de titel Mabinogion. Het verhaal maakt onderdeel uit van de Arthur-legende en is zeer waarschijnlijk gebaseerd op het oorspronkelijke werk Érec et Énide van de Franse dichter Chrétien de Troyes dat geschreven is rond 1170.

Het oorspronkelijke verhaal is bewaard gebleven in het Witte Boek van Rhydderch, dat dateert uit de eerste helft van de 14e eeuw en het komt ook voor in het Rode Boek van Hergest uit de tweede helft van de 14e eeuw.

Korte samenvatting

De roman gaat over het liefdespaar Gereint en Enid. Het stel trouwde en vestigde zich, maar geruchten beweerden dat Gereint stilletjes zou zijn vertrokken. Enid is van streek door het nieuws en huilt en denkt dat ze niet goed genoeg is als vrouw om haar man van zijn plichten als ridder te weerhouden. Maar Gereint begrijpt haar niet en denkt dat ze hem ontrouw is. Ze vertrekken samen voor een lange en gevaarlijke reis, maar hij vraagt ​​haar niet met hem te praten. Enid negeert dit en probeert verschillende keren Gereint te waarschuwen voor de gevaren. Verschillende avonturen tonen de gevoelens van Enid en de moed van de ridder. Na de uiteindelijke verzoening van het paar, erft Geraint het koninkrijk van zijn vader.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gereint_en_Enid&oldid=831508"