Geschiedenis van de Krim

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 9 feb 2020 om 19:48 (nieuwe sleutel voor Categorie:Geschiedenis: "K" met HotCat)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geschiedenis van de Krim
Oudheid
Bosporuskoninkrijk
Chersonesos
Middeleeuwen
Kanaat van de Krim
Feodosija (in handen van Genua)
Moderne tijd
Krimoorlog
Volksrepubliek van de Krim
Krimse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek
Nu
Krimcrisis
Portaal:Geschiedenis

Dit is de lange Geschiedenis van de Krim. De Krim lag eeuwenlang tussen Oost en West in en daardoor heeft het een heel gemengde geschiedenis gekregen.

Oudheid

De Krim werd in de oudheid bezocht door de Scythen en de Sarmaten. Archeologen hebben nederzettingen in de Krim gevonden die zijn gesticht rond 1000 jaar voor Christus. Op de plek waar nu Sebastopol ligt, stichtten de Grieken uit Heraclea in de zesde eeuw voor Christus de plaats Chersonesos. Later werden deze Griekse kolonies een in het Bosporuskoninkrijk dat een groot deel van de Krim en omstreken besloeg. Het koninkrijk had het altijd al moeilijk want de Scythen en Sarmaten gaven niet op en vochten constant tegen het koninkrijk dat daarop steun zocht bij een machtig land: het Romeinse Rijk. Het Romeinse Rijk nam uiteindelijk de Krim over. In de 5e eeuw na Christus was er veel oorlog en de Krim-Goten en Hunnen vochten om de Krim. Uiteindelijk, na een lange strijd kwam het Rijk in handen van het Byzantijnse Rijk. Dit kanaat was het langst bestaande kanaat dat het Mongoolse Rijk opvolgde.

Middeleeuwen

In de Middeleeuwen werd er veel strijd gevoerd om de Krim door verschillende landen. Eerst bezetten de Chazaren het en werd het onderdeel van het Rijk der Chazaren. Later werd het een onderdeel van het rijk der Koemanen. In 1402 kwam er een woest volk uit het Oosten dat de Krim bezette. De Mongolen die het kanaat van de Gouden Horde stichtten kregen veel macht en verjoegen de Westerse mensen zoals de Genuezen uit de Krim. Voor die tijd hadden de Mongolen er bij Feodosija al voor gezorgd dat de Europeanen in heel Europa stierven aan de Zwarte Dood. Er woedde een woeste strijd op de Krim en uiteindelijk kwam er een onafhankelijk kanaat van de Krim.

Moderne tijd

Zie Krimoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de moderne tijd werd er tussen Rusland en het Ottomaanse Rijk gevochten om de Krim. Het kanaat van de Krim was niet veel meer dan een vazalstaatje van het Ottomaanse Rijk en Rusland dat steeds groter werd had ook wel interesse in het landje. Rusland kreeg in 1784 vreedzaam de Krim maar daarna begon een eeuw van oorlogen om de Krim. Deze oorlogen gaven aan dat het Ottomaanse Rijk steeds zwakker werd want zelfs met hulp van Frankrijk, Groot-Brittanië en Piëmont-Sardinië kon het rijk maar moeizaam winnen van Rusland, dat overigens wel de Krim hield. Deze oorlog werd in Rusland officieel gezien als een kruistocht maar zou dat toch zeker niet worden. Florence Nightingale is beroemd geworden door deze oorlog dankzij haar kordate optreden in de verpleegkunde. Zij is belangrijk geworden voor de zich ontwikkelende vrouwenrechten.

Na de Eerste Wereldoorlog

In 1917 ontstond de Volksrepubliek van de Krim. Hiermee was de Krim onafhankelijk van Rusland. Het republiek bestond maar een kleine tijd. In 1918 werd het republiek door de Bolsjewieken ingenomen. In 1921 ontstond de Krimse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek. Dit was een onderdeel van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek. Tot 1945 bestond dit Sovjetrepubliek. In 1945 werd de Krim een Oblast met de naam het Krimse Oblast. In 1954 werd de Krim onderdeel van het Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek nadat de Russische Nikita Chroestsjov het aan Oekraïne had geschonken als "cadeautje".

In januari 1991 was er een discussie waar de hele bevolking van de Krim over mocht stemmen. De discussie was of de Krim onderdeel werd van de Sovjet-Unie. Deze discussie is niet doorgegaan omdat in 1991 de Sovjet-Unie viel. De Krim bleef dus bij de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek horen, tegenwoordig Oekraïne.

Op 6 mei 1992 kwam er een speciale grondwet voor de Krim. Later moest de regering van de Krim de grondwet aanpassen van de Oekraïense regering. De Krim werd een Autonoom republiek van Oekraïne. Zo heeft de Krim een eigen wapen en een eigen vlag. In 1994 werd de Rus Joeri Mesjkov president van de Krim. Hij was voorstander van een betere band met Rusland. Later kwam de Krimcrisis in voorjaar 2014 waarin Rusland officieel de Krim annexeerde. Veel landen waren het hier niet mee eens en het is dan ook nog onduidelijk waar de Krim nou bij hoort. Zie voor meer informatie het artikel Krimcrisis.

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geschiedenis_van_de_Krim&oldid=595417"