Gitaar: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 47: Regel 47:
   
 
=== Chinese gitaar ===
 
=== Chinese gitaar ===
In China is er een officiële Chinese gitaar, maar dit is eigenlijk geen gitaar maar een banjo achtige gitaar. Veel mensen halen de Chinese gitaar door elkaar met een banjo. In het lied blackbird van de Beatles word een Chinese gitaar gespeel. Er zijn 3 soorten Chinese gitaren. The bass (xi Ping chon) , harp achtige ( xon ping chon) , de normalen (Ping chon). De Chinese gitaar word gekenmerkt door een paddestoel op het uit einde. Rond 1650 werden de snaren met noodles gemaakt doordat de 2e Chinese crisis er was ook werd de paddestoel er toen niet op gezet omdat het een speciaal gekweekte is door de hama paddestoel. deze is uitermate bijzonder, want die groeit alleen aan de Ping chon boom.
+
In China is er een officiële Chinese gitaar, maar dit is eigenlijk geen gitaar maar een banjo achtige gitaar. Veel mensen halen de Chinese gitaar door elkaar met een banjo. In het lied blackbird van de Beatles word een Chinese gitaar gespeel. Er zijn 3 soorten Chinese gitaren. The bass (xi Ping chon) , harp achtige ( xon ping chon) , de normalen (Ping chon). De Chinese gitaar word gekenmerkt door een paddestoel op het uit einde. Rond 1650 werden de snaren met noodles gemaakt doordat de 2e Chinese crisis er was ook werd de paddestoel er toen niet op gezet omdat het een speciaal gekweekte is door de hama paddestoel. deze is uitermate bijzonder, want die groeit alleen aan de Ping chon boom. Tegenwoordig word vaak de paddestoel vervangen door een houten plaatje, omdat de paddestoel vaak in verband word gebracht met kindermishandeling.
   
 
==Gitaarakkoorden==
 
==Gitaarakkoorden==

Versie van 4 jan 2021 13:40

Gitaar

Een gitaar is een snaarinstrument en wordt bespeeld met de vingers of met een plectrum.

Snaren

Een gitaar heeft meestal 6 snaren. Die snaren worden van nylon of van staal gemaakt. Bij een klassieke gitaar wordt er bij de bassnaren nog vaak een ijzeren draadje omheen gewikkeld. De 6de snaar is de bovenste en is het dikst. Die geeft dan ook de laagste toon. Want hoe dikker de snaar, hoe lager de toon. Daaronder is de 5de snaar. Die is iets dunner. Die klinkt dan ook iets hoger. En daaronder is de 4de snaar. Die is weer iets dunner en klinkt dus weer iets hoger. De 3de snaar is bij een klassieke gitaar altijd van nylon, omdat deze geen bas meer is. Daar zit dus geen ijzerdraad meer omheen. Dan komt de 2de snaar. Die is ook iets dunner. Tot slot de eerste snaar. Je zou denken dat dat de 6de snaar zou zijn maar het is de 1ste. Deze snaar klinkt het hoogst van allemaal en is het dunst.

Gewoonlijk worden de snaren zo gestemd: E A D G B E (mi la re sol si mi, van dik naar dun) . Je kan het onthouden door: een aap die geen bananen eet.

Als snaren niet meer goed klinken en dus vals klinken, moet je ze stemmen. Stemmen doe je door aan de stemknoppen te draaien tot ze weer gestemd zijn. Je weet dat ze weer gestemd zijn door het te controleren met een stemfluitje. Je kan ook een elektronische stemmer kopen, dan hoef je alleen maar op de snaar te tikken en wachten tot het apparaat op groen gaat. De gitaar is een snaarinstrument, je kunt er leuke muziek mee maken door met je vingers over de snaren te gaan en met je andere hand akkoorden of noten te maken. Doordat je met je vingers aan de snaren "trekt" noemt men het ook wel een tokkelinstrument. De gitaar is al heel oud en altijd een erg populair instrument geweest. Door de Arabieren is de gitaar naar Spanje gebracht en in de 14de eeuw was de gitaar in heel Europa bekend. Eerst was het een instrument met 4 of 5 dubbelsnaren.

De klassieke gitaar of Spaanse gitaar is bedacht door Antonio de Torres, de vader van de moderne klassieke gitaar. Dit was de zogenaamde TORRES GITAAR. Hij leefde van 1817 tot 1892 in de 19de eeuw.

In de 18de eeuw kwam de eenvoudige gitaar met 6 snaren, zoals we die nu nog kennen. Deze gitaar wordt nog steeds gemaakt.

Plectrum

Een plectrum is een dun stukje materiaal waarmee je snaren van een gitaar kan aanslaan. Plectra hebben verschillende diktes, kleuren, vormen en materialen. Een dik of hard plectrum zorgt voor lage klanken en een dun plectrum juist voor de hoge tonen. Op een elektrische gitaar wordt meestal een dun plectrum gebruikt voor hun heldere klank. Op akoestische gitaren wordt meestal een dikke plectrum gebruikt voor zijn buigzaamheid.

Geschiedenis

De gitaar is waarschijnlijk door de Arabieren naar Spanje gebracht. Daar komt zij dus oorspronkelijk vandaan. Tegen het einde van de 19e eeuw was de gitaar in heel Europa bekend. De gitaar noemde men de viersnarige gitaar. Gitaren van toen hadden dan ook vier paar dubbele snaren.

In de 16de eeuw was de gitaar een echt volksinstrument. Maar het werd nooit echt als een serieus instrument gezien. Een ouderwets snaarinstrument uit de middeleeuwen, de luit, was veel populairder.

Langzamerhand begon de gitaar aan waardering te winnen. Het was als instrument makkelijker te bespelen dan de luit. In de 17e eeuw werd er een vijfde snaar aan de gitaar toegevoegd. Er kwam meer muziek voor de gitaar en zij kreeg ook een nieuwe naam: De Spaanse gitaar.

Aan het einde van die tijd werden er een paar dingen veranderd aan de gitaar: de vijf dubbele snaren werden vervangen door zes enkele snaren.

Aan het eind van de 18e en begin 19e eeuw was de gitaar in de mode. Het instrument hoorde toen al bij Europa. Veel mensen gingen er toen echte muziek mee maken. Na de 19e eeuw werd er nog iets veranderd aan de gitaar. In die tijd was de gitaar nog vrij klein en smal. Maar dat is veranderd. Tot 1946 werden de snaren haast altijd van darmen gemaakt, maar nu is dat vervangen door nylon.

Soorten gitaren

Je kan de gitaar verdelen in twee hoofdgroepen:

In deze groep zitten de Spaanse gitaar, ook wel klassieke gitaar genoemd (kijk naar het plaatje rechts), en de Western gitaar, ook wel staalsnarige gitaar genoemd. (steelstring in de Engelse taal) Je kan op deze gitaren spelen zonder een versterker of andere hulpmiddelen. Ideaal voor op je kamer!

Elektrische gitaar

De elektrische gitaar is eigenlijk uitgevonden om een harder geluid te krijgen uit een snaarinstrument. Onder deze groep vallen alle gitaren die met "elementen" zijn uitgerust. Elementen zijn kleine apparaatjes die ervoor zorgen dat de trillingen van de snaren omgezet worden in elektrische signalen. Een versterker zorgt ervoor dat deze elektrische signalen omgezet worden in geluid. Met deze elektrische signalen kan je een hoop trucjes uithalen zodat het geluid dat je hoort vervormt of anders klinkt dan normaal. Deze gitaren worden vaak gebruikt in bandjes.

Chinese gitaar

In China is er een officiële Chinese gitaar, maar dit is eigenlijk geen gitaar maar een banjo achtige gitaar. Veel mensen halen de Chinese gitaar door elkaar met een banjo. In het lied blackbird van de Beatles word een Chinese gitaar gespeel. Er zijn 3 soorten Chinese gitaren. The bass (xi Ping chon) , harp achtige ( xon ping chon) , de normalen (Ping chon). De Chinese gitaar word gekenmerkt door een paddestoel op het uit einde. Rond 1650 werden de snaren met noodles gemaakt doordat de 2e Chinese crisis er was ook werd de paddestoel er toen niet op gezet omdat het een speciaal gekweekte is door de hama paddestoel. deze is uitermate bijzonder, want die groeit alleen aan de Ping chon boom. Tegenwoordig word vaak de paddestoel vervangen door een houten plaatje, omdat de paddestoel vaak in verband word gebracht met kindermishandeling.

Gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden worden gebruikt bij het spelen van gitaar. Het is eigenlijk het spelen van 3 of meer tonen tegelijk op een gitaar. Met gelijk spelen bedoelt men dat men 3 of meer tonen hoort wanneer je één keer alle snaren laat klinken. Gitaarakkoorden leer je door te oefenen door middel van een gitaar en een gitaarakkoord-diagram. Zo'n diagram laat eenvoudig zien welke snaren je moet indrukken.

Nu heeft elke vinger en pink van de hand een nummer:

  • Wijsvinger: 1
  • Middelvinger: 2
  • Ringvinger: 3
  • Pink: 4

Hoe speel je gitaarakkoorden?

Een gitaarakkoord-diagram

Als eerste moet je even weten dat de lange steel aan een gitaar de gitaarhals is. Het is je misschien al opgevallen, dat elke gitaarhals is ingedeeld in vakjes door ijzeren staafjes. Elk vakje noem je een positie en de ijzeren staafjes noem je frets. De vakjes (of posities) tel je van de kop (stemmechanieken) naar de body van de gitaar. De kop is de plek bovenop de gitaarhals waar 6 draaiknoppen zijn bevestigd. Nu kun je vanaf de kop van de gitaar alle vakjes tellen tot de body, 1…2…3… en ga zo maar door! Eigenlijk zijn alleen de eerste 5 vakjes belangrijk om een gitaarakkoord te spelen. Wanneer je je vingers op de snaren zet hoor je een ander geluid. Hoe dichter je je vingers op de snaren bij de body van de gitaar zet hoe hoger de toon klinkt.

Hoe speel ik een liedje met gitaarakkoorden?

Je hoeft relatief weinig akkoorden te kennen om gitaar te kunnen spelen. Er zijn duizenden en duizenden gitaarakkoorden. Al deze gitaarakkoorden bestaan uit basis gitaarakkoorden. Dit zijn de akkoorden:

  • A gitaarakkoord: voor het akkoord zet je je ringvinger op #do, je middelvinger op la en je wijsvinger op mi.Crd A.svg
  • B gitaarakkoord: voor dit akkoord zet je je wijsvinger op de hoge fa#, je pink op re#, je ringvinger op la# en je middelvinger op de fa.
  • C gitaarakkoord: bij dit akkoord zet je je wijsvinger op de hoge do, je middelvinger op mi en je ringvinger op de lage do.Crd C.svg
  • D gitaarakkoord: voor dit akkoord zet je je middelvinger op fa#, je ringvinger op re en je wijsvinger op la.Crd D.svg
  • E gitaarakkoord: bij dit akkoord zet je je wijsvinger op sol, je ringvinger op mi en je middelvinger op si.Crd E.svg
  • F gitaarakkoord: Crd F ZMR.svg
  • G gitaarakkoord: voor dit akkoord zet je je ringvinger op de hoge sol, je middelvinger op de lage sol en je wijsvinger op de lage si. Crd G.svg
  • Em gitaarakkoord: bij dit akkoord zet je je middelvinger op de lage si en je ringvinger op mi. Crd Em.svg

Er zijn duizenden variaties op deze basis-gitaarakkoorden.

Externe links

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gitaar&oldid=639938"