Hertogdom Limburg (1839-1866)

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 15 feb 2020 om 21:40 (Hertogen)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hertogdom Limburg
Carte Hollande 1843.jpg

Een kaart van Nederland uit 1834, inclusief Limburg

Hoofdstad Maastricht
Talen Nederlands
Religie Rooms-katholicisme
Adellijk huis Huis Oranje-Nassau
Bestuursvorm Hertogdom
Portaal Portal.svg Nederland en Geschiedenis

Het Hertogdom Limburg was een hertogdom dat tussen 1839 en 1866 bestond. Hertogdom Limburg had ongeveer hetzelfde grondgebied als de huidige Nederlandse provincie Limburg en ligt ook precies op dezelfde plaats. Hertogdom Limburg was vernoemd naar het oude Hertogdom Limburg.

Officieel hoorde Hertogdom Limburg bij de Duitse Bond, maar het werd bestuurd door de Nederlandse koning.

België wordt onafhankelijk

De ruil tussen Nederland, België, Luxemburg en de Duitse Bond: 1)Nederland, 2)Hertogdom Limburg, 3)België, 4)het westelijke deel van Luxemburg wat naar België ging, 5)het overige deel van Luxemburg wat behouden bleef

Om te kijken waar het Hertogdom Limburg begint, beginnen we tijdens de Franse tijd. Toen veroverde de Franse keizer Napoleon Bonaparte grote stukken van Europa, waaronder stukken Duitsland en Italië. Ook Nederland en België werden veroverd. Al een paar jaar daarvoor vluchtte de Nederlandse stadhouder naar Engeland en was inmiddels overleden. Zijn zoon Willem I vocht tegen Napoleon en kreeg als dank van Engeland Luxemburg en België cadeau. België wilde alleen zelfstandig zijn. In 1830 liep dit uit de hand en vond de Belgische Revolutie plaats.

Nederland verloor België en kreeg iets ter compensatie. Dit was het Hertogdom Limburg. Tijdens het Verdrag van Londen werd besloten dat Limburg (nadat het in een Nederlands en Belgisch stuk was gespleten) een hertogdom werd.

De Duitse Bond?

Nederland, Luxemburg en België. In het geel zie de westelijke grens van de Duitse Bond. Je ziet dus dat Luxemburg en Limburg bij de Duitse Bond hoorden.

Wat is precies de Duitse Bond? Toen Napoleon Duitsland (toen nog het Heilige Roomse Rijk) binnenviel, viel het Heilige Roomse Rijk. Om te zorgen dat er alleen maar sterke landen naast Frankrijk lagen, nadat Napoleon was verslagen, werd de Duitse Bond gesticht. Alle kleine Duitse monarchieën, mochten lid worden van de Duitse Bond, alleen als ze op het grondgebied lagen van het vroegere Heilige Roomse Rijk. Luxemburg hoorde ook bij de Duitse Bond. Aangezien Luxemburg werd gedeeld in een oostelijk en westelijk deel en het westelijke deel naar België ging, wilde de Duitse Bond het verloren grondgebied terug.

De oplossing hiervoor werd dat Limburg onderdeel werd van de Duitse Bond, want Limburg had ongeveer dezelfde grootte als het verloren stuk van Luxemburg. De steden Venlo en Maastricht hoorden echter wel gewoon bij Nederland en niet bij Hertogdom Limburg. Toch waren er geen grenzen tussen de steden en de rest van Limburg. Limburg werd zelfs vanuit Maastricht bestuurd! In het parlement van de Duitse Bond had Limburg drie zetels. Limburg stuurde vertegenwoordigers naar Den Haag om het land te kunnen besturen. Limburg werd officieel bestuurd door de Nederlandse koning, maar er was ook een gouverneur.

Het einde van het hertogdom

Ondertussen was er in de Duitse Bond onenigheid ontstaan. De twee machtigste staten van de Duitse Bond waren, het Keizerrijk Oostenrijk en het Koninkrijk Pruisen. Deze twee landen hadden bijna altijd ruzie en er ontstond zelfs een oorlog tussen de twee, waar bijna ieder ander staatje ook aan mee deed, maar het Hertogdom Limburg niet. De oorlog werd gewonnen door Pruisen en Oostenrijk vertrok uit de Duitse Bond. Toen heeft Pruisen aan de Duitse Bond een einde gemaakt en stichtte de Noord-Duitse Bond. De Pruisische premier Otto von Bismarck wilde graag dat ook het Hertogdom Limburg bij deze nieuwe bond kwam. Tijdens het Verdrag van Londen werd dit behandeld.

De uitkomst van het verdrag was dat Limburg geen hertogdom meer hoefde te zijn. De Nederlanders mochten ook Limburg houden. Limburg werd een provincie. Maastricht bleef de hoofdstad. Als nagedachtenis aan het Hertogdom Limburg wordt de Limburgse commissaris van de Koning nog steeds gouverneur genoemd.

Hertogen

De Nederlandse koning was ook gelijk hertog van Limburg. De volgende Nederlandse koningen waren ook hertog van Limburg:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hertogdom_Limburg_(1839-1866)&oldid=596010"