IJsselmeer: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 11: Regel 11:
   
 
==Scheepvaart==
 
==Scheepvaart==
  +
De scheepvaart heeft via vier plekken toegang tot het IJsselmeer. Via het de sluizen die door Noord-Nederland heen lopen, via de sluizen in de [[Houtribdijk]], via de sluizen in de [[Afsluitdijk]] en via de [[IJssel]] bij [[Kampen]]. Vanuit [[Enkhuizen]] en [[Den Oever]] zijn er verschillende routes.
   
 
==Eilanden==
 
==Eilanden==

Versie van 28 apr 2014 18:04

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Een kaart van de Zuiderzeewerken.

Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland. Het heeft een oppervlakte van 1100 km². Het IJsselmeer is ontstaan door de aanleg van de Afsluitdijk, die gereed kwam in 1932. Daarvoor heette het IJsselmeer de Zuiderzee. Het diepste punt van het IJsselmeer is de val van Urk, bij Urk. Dit punt ligt 5½ meter beneden NAP (Normaal Amsterdams Peil). Als men over het IJsselmeer heeft bedoelt men ook vaak het Markermeer, wat ten zuiden van het IJsselmeer ligt. Maar de twee meren zijn gescheiden door een dijk wat ze toch twee aparte meren maakt.

Geografie

In het noorden van het IJsselmeer worden de Waddenzee en het IJsselmeer gescheiden door de Afsluitdijk. In het noordoosten ligt de kust met Friesland. Dit loopt van het plaatsje Makkum tot en met het plaatje Lemmer. In het oosten ligt de kust van Flevoland. Dit begint bij de Noordoostpolder, dan vervolgens de Ketelbrug. Het IJsselmeer grenst ook met Oostelijk Flevoland. Grofweg van de Flevolandse grens bij Lemmer naar Lelystad. In het zuiden worden het Markermeer en het IJsselmeer van elkaar gescheiden door de Houtribdijk. Dit is een dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. In het westen grenst het IJsselmeer met Noord-Holland. Vandaar uit van Enkhuizen tot aan Den Oever. Ongeveer bij Den Oever begint de Afsluitdijk.

Water

Veel rivieren monden uit in het IJsselmeer. Het bekendste is de IJssel, waarnaar de rivier ook vernoemd is. Zijtakken van de Rijn komen ook uit in het IJsselmeer. Bijvoorbeeld door de Utrechtse Vecht. Ook de Overijsselse Vecht komt via het Ketelmeer uit in het IJsselmeer. De Eem komt via het Eemmeer. De Hierdensche Beek via het Ketelmeer en de Amstel via het Markermeer. Door al deze rivieren komt het IJsselmeer aan zijn water.

Scheepvaart

De scheepvaart heeft via vier plekken toegang tot het IJsselmeer. Via het de sluizen die door Noord-Nederland heen lopen, via de sluizen in de Houtribdijk, via de sluizen in de Afsluitdijk en via de IJssel bij Kampen. Vanuit Enkhuizen en Den Oever zijn er verschillende routes.

Eilanden

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=IJsselmeer&oldid=332886"