Israël: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Versie 250222 van Cookie (overleg) ongedaan gemaakt.)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Israël}}
 
{{Israël}}
'''Israël''' is een [[land]] wat ligt bij het [[Midden-Oosten]]. Israël grenst aan [[Libanon]], [[Syrië]], [[Jordanië]] en [[Egypte]].
+
'''Israël''' is een [[land]] in het [[Midden-Oosten]]. Israël grenst aan [[Libanon]], [[Syrië]], [[Jordanië]] en [[Egypte]] en ligt aan de [[Middellandse Zee]].
  +
Het is de enige staat in het Midden-Oosten waarvan de meerderheid van van inwoners geen moslim is, er wonen namelijk vooral Joden.
   
 
== Geografie ==
 
== Geografie ==
Het klimaat van Israël is een Middellands Zeeklimaat. Dit betekend dat Israël zomers heeft waarin het heet en droog kan zijn. En dat de winters in Israël nat en zacht zijn. De meeste regen valt aan zee in de winter en het voorjaar. Heel af en toe valt er wel eens sneeuw in Israël, maar dat komt bijna nooit voor.
+
In Israël heerst een Middellands Zeeklimaat. Dit betekend dat de zomers over het algemeen heet en droog zijn, en de winters nat en zacht. De meeste regen valt aan zee in de winter en het voorjaar. Heel af en toe valt er wel eens sneeuw in Israël, maar dat komt bijna nooit voor.
  +
Het zuidelijke deel van Israël (ongeveer 60%) is voor het grootste deel woestijn, deze woestijn heet de [[Negev]].
  +
Ook zijn er in het uiterste noordoosten bergen, waar je kunt skiën.
   
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==

Versie van 27 mrt 2013 19:07

Staat Israël
מדינת ישראל
دولة اسرائيل

Flag of Israel.svg Emblem of Israel.svg ISR orthographic.svg

Hoofdstad Jeruzalem (door de meeste landen en de VN wordt Jeruzalem niet erkend als hoofdstad, maar Tel Aviv)
Aantal inwoners 9.484.220 (2022)
Oppervlakte 22.072 km²
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Yitzhak Herzog (sinds 2021)
Premier Yair Lapid (sinds 2022)
Godsdienst Jodendom (74,2%)
Islam (17,8%)
Christendom (2,0%)
Druzen (1,6%)
Overig/geen (4,4%)
Taal Hebreeuws (עברית)
Arabisch (العَرَبِية)
Munteenheid Israëlische sjekel
Volkslied Hatikwa
Nationale feestdag Onafhankelijkheidsdag (14 mei)
Landcode ISR
Portaal Portal.svg Israël

Israël is een land in het Midden-Oosten. Israël grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte en ligt aan de Middellandse Zee. Het is de enige staat in het Midden-Oosten waarvan de meerderheid van van inwoners geen moslim is, er wonen namelijk vooral Joden.

Geografie

In Israël heerst een Middellands Zeeklimaat. Dit betekend dat de zomers over het algemeen heet en droog zijn, en de winters nat en zacht. De meeste regen valt aan zee in de winter en het voorjaar. Heel af en toe valt er wel eens sneeuw in Israël, maar dat komt bijna nooit voor. Het zuidelijke deel van Israël (ongeveer 60%) is voor het grootste deel woestijn, deze woestijn heet de Negev. Ook zijn er in het uiterste noordoosten bergen, waar je kunt skiën.

Geschiedenis

Tussen ongeveer 3.000 en 2.000 jaar geleden was er een land waar o.a. Kanaänieten woonden. Later werd dit land door de Romeinen veroverd en bezet. Onder Constantijn werd het een christelijk land.

Ongeveer 1500 jaar geleden veroverden de Arabieren veel landen in het Midden-Oosten. Dit Ottomaanse Rijk werd bestuurd vanuit Turkije. Er zijn veel pogingen gedaan om Jeruzalem te veroveren en heroveren tijdens de bloedige kruistochten. Nadat Turkije door de Britten verslagen werd, besloot de wereldgemeenschap dit rijk op te splitsen. Wat nu (een deel van) Israël heet, werd Palestina genoemd, een naam die in de eeuwen daarvoor ook wel gebruikt werd. Het werd een kolonie van Groot-Brittannië.

Door de bezetting van de Britten en de steeds groter wordende stroom Joodse immigranten uit Europa en Amerika, kwamen de bewoners van Palestina in opstand, geholpen door de buurlanden. Joodse milities vochten aan de zijde van de Britten.

In 1947 stelden de Verenigde Naties een verdelingsplan voor dat er een nieuwe staat zou worden opgericht waar Joden mochten gaan wonen (zonder de oorspronkelijke bewoners te verdrijven) en een staat voor de Palestijnen. Jeruzalem kreeg een speciale status. De Joden gingen met deze nieuwe deling akkoord. De Palestijnen echter niet, omdat het hun land was, en de leider van de Joden, Ben-Goerion al eerder te kennen had gegeven zich niet aan het Verdelingsplan te houden. Ook vielen Joodse terreurgroepen (zionisten) de Palestijnen (en de Britten) regelmatig aan met bomaanslagen.

In 1948 riep Ben-Goerion de Staat Israël uit. De Palestijnen en de omliggende Arabische landen vielen meteen aan, maar werden verslagen. De Palestijnen noemen dat de Nakba: er werden veel Palestijnen vermoord en 700.000 moesten er vluchten. Na haar overwinning nam Israël meteen meer land in dan wat ze met de VN afgesproken hadden. Sindsdien is het nooit vrede geworden, en zijn er nog meer militaire conflicten geweest.

Palestijnse groepen begonnen ook terreuraanslagen te plegen omdat ze bezet en onderdrukt werden. In 1993 sloten Israel en de Palestijnen een vredesverdrag: de Oslo Akkoorden. Die zijn mislukt, omdat de bedoeling was dat de Israëliërs zich uit de Bezette Palestijnse Gebieden zouden terugtrekken, en er een Palestijnse staat zou komen. De Israëlische president Yitzhak Rabin, die de Oslo Akkoorden samen met de Palestijnse leider Yasser Arafat tekende, werd in 1995 vermoord door een zionistische Jood.

Tot op de dag van vandaag worden de Palestijnen bezet, tegen de wil van de Verenigde Naties in. Het weigert ook haar officiële grenzen kenbaar te maken. O.a. met de bouw van een grote muur, het instellen van militaire zones en het bouwen en uitbreiden van illegale nederzettingen in bezet gebied pakt Israël steeds meer land van de Palestijnen af. De Palestijnse Israëliërs worden gediscrimineerd, en omdat er wel dertig officiële wetten zijn die Joden bevoordelen of Palestijnen benadelen zijn sommige mensen van mening dat Israël een Apartheidsstaat is. Ook sluit het Palestijnse politieke gevangenen en kinderen op in militaire gevangenissen in Israël.

Naast de Bezette Palestijnse Gebieden (Gaza en de Westelijke Jordaanoever) bezet Israël ook een gebied van buurland Syrië: de Golan Hoogten, ook weer tegen de wil van de internationale gemeenschap.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Israël&oldid=257632"