Kamikaze

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De USS St. Lo van de Amerikaanse marine was het eerste slachtoffer voor de kamikaze.

Kamikaze waren Japanse zelfmoordeenheden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd opgericht op 19 oktober 1944 en hield pas op te bestaan bij de Japanse overgave op 15 augustus 1945. De Kamikaze-aanvallen werden vooral ingezet tegen de Verenigde Staten, die de Japanners steeds verder terug dreven. Amerika leed grote verliezen met de nieuwe tactiek van de Japanners.

Voorgeschiedenis

In 1940 sluit nazi-Duitsland samen met Italië en Japan het Driemogendhedenpact. Duitsland en Italië hebben hun gebied dan al uitgebreid, maar Japan wil ook meer. Het heeft nauwelijks grondstoffen voor de industrie. De enige die de machtsuitbreiding van Japan kan voorkomen, zijn de Verenigde Staten. Die heeft een grote vloot waarmee ze Japan kan tegenhouden. Eind 1941 valt Japan de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor aan. Japan en haar twee andere bondgenoten verklaren Amerika de oorlog en Amerika doet hetzelfde. Japan verovert grote gebieden in China en Zuidoost-Azië, en ook de Amerikaanse kolonie de Filipijnen en de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. Maar voor Duitsland en Italië begint het tij te keren. Ook voor Japan. De Verenigde Staten veroveren steeds meer gebieden terug op de Japanners. De Filipijnen zijn voor Japan een groot belang, vanwege de kostbare olie op de eilanden. Japan wil het goed verdedigen.

Kamikazewapens

Een replica van de Ohka.

Eerste missie

Al in 1940 kwam in Japan het idee op voor zelfmoordeenheden. Dat gaat nu waargemaakt worden. Japanse luchtmacht bevelhebbers geven de opdracht om een aantal van hun vliegtuigen, Mitsubishi A6M Zero's, om te bouwen tot vliegende, bemande bommen die zich op Amerikaanse schepen laten neerstorten. Op 25 oktober 1944 voeren ze hun eerste missie uit. De USS St. Lo wordt getroffen en zinkt. De nieuwe tactiek van de Japanners werkt en ze zoeken naar andere kamikazewapens.

Ohka

De Yokosuka MXY-7 Oka (Ohka) wordt ontwikkeld, een klein vliegtuigje met een kleine cockpit. In het vliegtuig zitten explosieven. De Ohka zit vast aan een groter Japans vliegtuig dat de Ohka naar een Amerikaans schip leidt. Dan laat het grote vliegtuig de Ohka los en stort zich met een snelheid van 1000 km p/u op een vijandelijk schip. In de Slag om Okinawa (april-juni 1945) wordt de Ohka voor het eerst ingezet. Het eerste slachtoffer zinkt direct.

Kaiten

Een Kaiten.

Er worden nog meer zelfmoordwapens bedacht. In de geheime marinebasis Otsushima wordt de Kaiten ontwikkeld. Dat is geen kamikaze-vliegtuig, maar een kamikaze-torpedo voor in het water. Deze wordt ook bemand. Ze worden bevestigd aan een grote onderzeeër. Op 20 november 1944 boort één Kaiten zich in de USS Mississinewa. Deze zinkt. Meteen wordt de productie van de Kaiten opgeschroefd. Maar de Amerikanen hebben de Filipijnen al in handen, het is december 1944.

Het einde

De beslissende slag

De Amerikaanse vloot rukt nu op naar Okinawa. Als dit eiland in handen van de Amerikanen zou vallen, zouden ze bijna op het vasteland van Japan staan. In de Slag om Okinawa wordt de kamikazetactiek vaak ingezet. De zelfmoordpiloten brengen de Amerikanen zware klappen toe. Dan zijn er al ongeveer 5000 kamikazepiloten opgeofferd. Maar de Amerikanen gaan door en bezetten op 22 juni 1945 Okinawa. De VS hebben 12.500 man verloren, de Japanners wel 110.000.

Capitulatie

De Japanners gooien alles in de strijd om het vasteland van Japan te verdedigen. De Kaitens en de Ohka's zullen worden gelanceerd vanaf Japan en niet meer vanaf onderzeeërs en vliegtuigen. Er staan duizenden stuks gereed, maar het blijkt tevergeefs. Op 6 augustus 1945 gooit Amerika een atoombom op Hiroshima en 3 dagen later valt er ook één op Nagasaki. Japan geeft zich over en de Tweede Wereldoorlog is voorbij. De kamikaze-aanvallen wisten slechts ongeveer 50 Amerikaanse schepen tot zinken te brengen, waarvan slechts één vliegdekschip.

Duitsland

In Duitsland bestond het idee voor zelfmoordeenheden ook. Ze ontwikkelden de Fieseler Fi 103R Reichenberg, een bemande versie van de V-1, maar Hitler zag het nut er niet van en schrapte het bemande V1-project. Maar in april 1945 rukken de geallieerden op naar Berlijn. De Luftwaffe (Duitse luchtmacht) staat onder zware druk en Hitler wil nu wel zelfmoordwapens. Duitse piloten vernietigen eerst Amerikaanse bommenwerpers in de lucht en storten zich daarna op een brug, waardoor de geallieerde opmars wordt vertraagd. Maar het is al te laat: Berlijn valt en Duitsland capituleert.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kamikaze&oldid=565830"