Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Kredietcrisis

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 15 feb 2021 om 13:41 (→‎top: clean up, replaced: [[Afbeelding: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huizen te koop in Californië

De kredietcrisis was een economische crisis in de jaren 2007-2008, die uiteindelijk zorgde voor een recessie en de eurocrisis die jarenlang Europa heeft beheerst.

Wat is de kredietcrisis?

Het begon allemaal in de zomer van 2007, in Amerika. Een hele belangrijke bank stond op het punt om failliet te gaan. Veel mensen hadden in Amerika toekomstdromen gehad: een mooi huis en een luxe auto. Dat geld leenden ze dan bij de bank: Maar hun inkomsten waren te laag om deze schuld te betalen. De bank moest op een manier toch aan het geld komen. Dus kochten ze dan het huis van die mensen. Zo kreeg de bank dus heel veel huizen. Maar geen geld. En huizen verkopen ging ook niet, want de meeste mensen moesten een heel klein huisje kopen en konden zo’n groot huis niet meer betalen. Of zo’n luxe auto. Daardoor ging deze bank geld lenen van andere banken, om niet failliet te gaan. Maar uiteindelijk hielp dat niet: er kwamen maar geen inkomsten. En de bank zat met schulden, maar ook nog met die huizen!

De bank en de Beurs

De bank bestaat uit een heleboel onderdelen: de aandelen. Aandelen zijn stukjes van een bedrijf die verkocht worden. Als je zo’n stukje koopt, krijg je een heel, heel klein beetje zeggenschap over wat er gebeurt met het geld van de bank. Dit verkoop en gekoop heet de beurs. Het is eigenlijk een aandelenmarkt. Als mensen geen vertrouwen meer hebben in een bank, halen ze soms geld van een bank. Als veel mensen geen vertrouwen meer hebben in een bank, wordt er dus heel erg veel geld weggehaald. De bank moet al dat geld dan weer uitbetalen, maar veel geld wordt ook uitgeleend aan bedrijven, die dan na een paar jaar het geld terugbetalen(de bank krijgt geld door de rente die je moet betalen) . Dus als die bank al dat geld moet uitbetalen, hebben ze heel weinig geld in de kas!!!!! Zo worden de aandelen goedkoper, en dus ook minder waard. Er komen heel veel aandelen op de markt en weinig wordt er gekocht!!!!! Op deze manier gaat de beurs omlaag.

Kredietcrisis en Nederland

De kredietcrisis is er ook in Nederland. Maar lang niet zo erg als in sommige andere landen. In Nederland hadden de meesten geen vertrouwen meer in sommige banken, en ze haalden hun geld van de bank, om het geld op een andere bank te zetten. . Fortis had net een heleboel aandelen gekocht, waardoor hij de ABN AMRO kon overnemen. Ze hadden veel geld gebruikt. Dus toen er zoveel mensen geld van hun bankrekening wilden halen, kon Fortis het niet allemaal weer terugbetalen! Fortis ging bijna failliet.

De Nederlandse staat grijpt in.

Fortis was een hele belangrijke bank in Nederland en het was belangrijk dat hij niet failliet ging. Dus de Nederlandse staat greep in. De Nederlandse staat kocht zoveel aandelen van Fortis, dat hij de bank kon overnemen. Over een aantal jaren wordt Fortis verkocht, want het is de bedoeling dat Fortis niet voor altijd van de Nederlandse staat wordt.

De ING en de Nederlandse staat.

De ING kwam ook nog in de problemen. De ING is een hele grote bank over de hele wereld. Deze bank had last van de kredietcrisis, omdat er natuurlijk ook in deze bank geen vertrouwen meer was. Maar de ING was er sneller bij dan de Fortis, waardoor de ING minder steun van de overheid nodig had, dan Fortis. ING is nog steeds een zelfstandige bank.

Vergoeding

Om te voorkomen dat mensen alsnog hun geld van de banken halen, vergoedt de Nederlandse staat geld. Als je 100.000 of minder op je bankrekening hebt staan, en je bank gaat failliet, krijg je dat geld van de overheid. Wat je meer hebt, wordt niet vergoed.

IJsland

Met IJsland gaat het op dit moment niet goed. Veel mensen uit Nederland hadden geld op een IJslandse bank staan. De bank kon dat geld niet meer terugbetalen. De bank gaat failliet. De IJslandse staat kan het geld niet meer terugbetalen, omdat ze te weinig geld hebben. Nu is eigenlijk heel IJsland failliet. IJsland moet worden geholpen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kredietcrisis&oldid=652903"