Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Lanzarote: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
Regel 21: Regel 21:
 
}}
 
}}
  
Lanzarote is 1 van de Canarische Eilanden. Het hoort bij Koninkrijk Spanje en ligt voor de kust van Marokko. Lanzarote is het meest vulkanische Canarische Eiland.
+
Lanzarote is 1 van de Canarische Eilanden. Het hoort bij Koninkrijk Spanje en ligt voor de kust van Marokko. Lanzarote is het meest vulkanische Canarische Eiland. Op het rechtse kaartje is Lanzarote het meest rechtse eiland.
  
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==

Versie van 14 mrt 2020 om 14:51

Dialog-stop-hand.svg Niet bewerken alsjeblieft!
Een gebruiker doet met dit artikel mee aan de SuperSchrijfwedstrijd 2020. Dat betekent dat iemand graag zelf aan dit artikel wil werken. Bedankt voor je begrip!
Applications-office.svg
Lanzarote
Flag of Lanzarote.svg Escudo de Lanzarote.svg

Spain Canary Islands location map.svg

Landsta(a)l(en) Canarisch Spaans
Hoofdstad Arrecife
Eigenschappen
Religie
Regeringsvorm
Oppervlakte 845,94 km 2
?
(Hoeveelheid) inwoners 149 183 (2018)
Dichtheid
Munteenheid Euro
Adellijk huis
Tijdzone
Volkslied
Spreuk/motto
(Nationale) feestdag Virgen de los Dolores
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Lanzarote is 1 van de Canarische Eilanden. Het hoort bij Koninkrijk Spanje en ligt voor de kust van Marokko. Lanzarote is het meest vulkanische Canarische Eiland. Op het rechtse kaartje is Lanzarote het meest rechtse eiland.

Geschiedenis

Guanchen

De Guanchen op Lanzarote

De 1e bewoners kwamen waarschijnlijk uit Noord-Afrika. Vanaf de 2e eeuw voor Christus kwamen de Guanchen er wonen. De eerste Guanchen aten gewassen die op het eiland groeiden en de vis die ze vingen. Later gingen ze zelf gewassen verbouwen en vee houden. Hun kleding bestond uit geitenvellen. Toen de eerste Spanjaarden op het eiland kwamen woonden de meeste mensen in grotten. Een bijzonder feit os dat ze een gefloten taal hadden die Silbo heet. Nadat het Romeinse Rijk viel werd Lanzarote maar ook de eilanden ernaast vergeten. In 1312 werden ze opnieuw ontdekt door Lancelotto Malocello waar de naam van het eiland waarschijnlijk vandaan komt. In 1402 probeerden de Spanjaarden Lanzarote te verovereren. Maar dat lukte niet zomaar. De Guanchen vochten wel hard terug maar van de Canarisch eilanden verloor Lanzarote als eerste de strijd. Het laatste eiland Tenerife werd pas in 1496 veroverd. Tijdens de strijd stierven veel Guanchen en degenen die het wel overleefden werden vaak verkocht als slaaf. In 1541 waren ze dan ook bijna uitgestorven.

De Spanjaarden op Lanzarote

Wijnstokken op Lanzarote

Lanzarote werd steeds rijker omdat ze een handelspost was voor ontdekkingsreizigers. In 1550 kwamen er opeens heel veel Vlamingen naar Lanzarote en de andere Canarische eilanden. De Vlamingen richtten er suikerrietplantages op. Op de plantages werkten illegaal Afrikaanse slaven maar dat was al in 1537 verboden. Door al de plantages verdwenen bossen en werd het een kaal eiland. In de Tachtigjarige Oorlog viel Nederland aan maar ze kwamen alleen maar op Gran Canaria aan wal. Nadat de Spanjaarden de Caraïben hebben veroverd waar ze goedkoop suiker kunnen verbouwen gingen ze op Lanzarote wijn maken. Ze handelden daar veel mee met de Engelsen. In 1812 werden Lanzarote en de andere eilanden een Spaanse provincie, later werden ze opgesplitst in tweeën. Op den duur werden er ook bananen verbouwd die belangrijker werden dan wijn. Toen dictator Franco de baas was in Spanje wilden de Canarische Eilanden een land worden omdat ze nu weinig te handelen hadden. In 1982 werden de Canarische Eilanden een land binnen het Koninkrijk Spanje.

Natuur

Planten en dieren

Op Lanzarote is de bodem droog dus houd die weinig water vast en groeit er weinig planten. Hierop hebben de wijnboeren iets bedacht: Ze bouwen muurtjes om de planten heen zodat het water er blijft en de planten er genoeg van hebben. Een op bijzonder dier op Lanzarote is de dromedaris die ze vroeger gebruikten bij de landbouw.

Nationaal Park Timanfaya

Landschap

Lanzarote is vulkanisch. Een bekend park is Timanfaya. Daar zijn veel vulkaankraters en lavavelden die komen van grote uitbarstingen uit 1730. Nog steeds is het er heel erg heet want als je water in een gat in de grond gooit spuit dat er heel hard en heet uit. Bij een restaurant is er zelfs een put met een rooster erop waar je op kan barbecuen! Een ander bijzonder natuurwonder is El Golfo, dat is een volledig groen meer aan de zee.

Cultuur

Jardín de Cactus

De allerbelangrijkste kunstenaar was César Manrique. Hij heeft geprobeerd het eiland mooi te houden zonder bijvoorbeel hoge hotels. Ook moeten alle huizen wit zijn en niet meer dan 4 verdiepingen hoog. Voor kozijnen en deuren mag je alleen maar groen, blauw en bruin gebruiken. Grote reclameborden zijn ook verboden. Veel gebouwen en projecten op Lanzarote zijn door hem bedacht:

  • Mirador del Río, een restaurant op een rots waarin je 475 meter naar beneden kunt kijken.
  • Jameos del Agua, een grottenstelsel met lavagrotten en een kunst-zwembad.
  • Jardín de Cactus, een cactustuin

Toerisme

Nu is op Lanzarote toerisme het belangrijkst. Mensen gaan dan naar de Timanfaya, Jardín de Cactus, de oude hoofdstad Teguise, de lavatunnel van Cueva de los Verdes, Jameos del Agua, het huis van César Manrique, wijngebieden en vooral La Geria, El Golfo, de zoutvelden: Salinas de Janubio of Laguna de Janubio, Mirador del Río of doen een dromedarisrit. Veel mensen komen ook voor het lekkere weer en gaan dan naar de Papagayostranden.

Plaatsen

Arrecife

Arrecife is de hoofdstad van Lanzarote hier ligt ook de belangrijkste haven. In Arrecife woont de helft van de bevolking van Lanzarote. Deze stad is niet zo heel toeristisch.

Costa Teguise

Arrecife

Costa Teguise is ontworpen door tekenaars. Het is wel 1 van de 3 grote badplaatsen maar niet zo mooi en onderhouden want waar mooie hotels hadden moeten staat nu niks.

Playa Blanca

Playa Blanca is de 2de van de 3 grote badplaatsen. Het is ook 1 van de mooiste badplaatsen omdat de stad authentiek is. Er zijn in het dorp mooie stranden maar als je het dorp uitgaat kom je bij de mooiste stranden van het eiland: Playas de Papagayo

Puerto del Carmen

Dit is de laatste van de 3 grote badplaatsen. Het heeft de grootste oppervlakte aan zandstranden waardoor het heel populair is.

Teguise

Teguise was vroeger de hoofdstad van Lanzarote en ligt centraal op het eiland. Op zondag is er een weekmarkt die duizenden bezoekers trekt. In Teguise zijn veel restaurantjes waar je lekker kunt eten.

Yaiza

Yaiza

Veel mensen zeggen dat dit het mooiste dorp van Spanje is. Als er geen andere toeristen zijn is de stad heel erg mooi.

Puerto Calero

Plek met een grote jachthaven

La Caleta de Famara

Dit is vooral een plek voor surfers.

Andere plaatsjes

Op Lanzarote zijn nog veel meer andere mooie plaatsen: El Golfo, Femés. Haría, La Caleta de Famara, La Santa, Marina Rubicón, Órzola, Playa Honda, Playa Quemada, Punta de Mujeres, Tinajo en Uga

Weer

Op Lanzarote is het lekker en warm weer daarom komen veel toeristen naar Lanzarote. In de zomer is het er stabiel weer. Ook in de winter is het hier niet koud.

Calima

Een fenomeen waar je het hele jaar rekening mee moet houden is de calima. Dit is een scirocco-wind waarbij er een sterke oostelijke stroming vanaf de Sahara richting de zee ontstaat. De lucht die hierdoor aangevoerd wordt is in de zomermaanden zeer warm. Kenmerkend is dat de lucht woestijnzand uit de Sahara bevat. Dit is op satellietfoto’s goed te zien. Het zand wordt dan honderden kilometers meegevoerd op de Atlantische Oceaan. Een calima is dus eigenlijk een zandstorm, waarbij het zand vanuit het continent over de archipel uitgestrooid wordt. Een calima komt gemiddeld tien keer per jaar voor en duurt meestal een tot twee dagen. Soms word het dan opeens 40 graden.

Bestuur

De eilandraad (Cabildo de Lanzarote) is gevestigd in het zuiden van de stad. Hier worden de beslissingen genomen die op lokaal niveau genomen kunnen worden.

Het vliegveld

Aeropuerto de Lanzarote

Aeropuerto de Lanzarote ligt in San Bartolomé, dat ligt 5 kilometer bij de hoofdstad Arrecife vandaan. Vanaf 3 maart 1970 vliegen er passagiersvliegtuigen van en naar Aeropuerto de Lanzarote. Het vliegveld heeft 1 landingsbaan en terminal. Het vliegveld is verbonden met 83 landen over 180 routes. De meeste vluchten gaan naar London en daarna na Gran Canaria. Het grootste vliegtuig dat kan landen is de Boeing 747-400.

Typische dingen

Lucha Canaria

Lucha Canaria is een Canarische ‘Guanche’-worstelsport die alleen op de Canarische Eilanden gedaan wordt. In een met zaagsel afgebakende cirkel (15 meter doorsnee) nemen twaalf worstelaars (‘luchadores’) van twee teams het paarsgewijs tegen elkaar op. De bedoeling is om met behulp van 43 voorgeschreven grepen de tegenstander binnen drie minuten op de grond te krijgen. De verliezer is degene die twee keer met een ander lichaamsdeel dan de voeten de grond heeft aangeraakt. Wie twee van de drie wedstrijden wint, heeft gewonnen.

Gofio

Gofio is het oudste overgeleverde basisvoedingsmiddel van de Canarische vroegere inwoners. Dit gerecht bestond uit meel van gerstekorrels, tegenwoordig alleen van maïs. Gofio wordt nog steeds verkocht in de supermarkten, maar staat in traditionele restaurants niet zo vaak meer op het menu.

Onderwijs

Er is leerplicht tussen de 6 en de 16 jaar maar de meeste kinderen gaan vanaf hun tweede naar school. Ze krijgen les van half negen tot 2 uur. De oudere kinderen hebben nog een paar uur les na de siësta. De meeste kinderen volgen gratis onderwijs, maar er zijn ook ouders die hun kinderen naar een katholieke particuliere school brengen.

Bezienswaardigheden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lanzarote&oldid=599958"