Maas

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Maas
Stroomgebied van de Maas.svg
Het stroomgebied van de Maas
Lengte 950 km
Hoogte van de bron 409 m
Stroomsnelheid 230 m³/s
Grootte stroomgebied 36.000 km²
Van Plateau van Langres, Frankrijk
Naar Bergsche Maas en het Heusdensch Kanaal (de Afgedamde Maas)
Stroomt door Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van België België
Vlag van Nederland Nederland
Bevaarbaar? Ja
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas

De Maas (Frans: Meuse) is een rivier in West-Europa, in Nederland de zuidelijkste van de Grote Rivieren. Haar lengte bedraagt circa 925 kilometer.
De rivier wordt gevoed door regenwater, waardoor de waterafvoer tamelijk sterk kan variëren.
De rivier stroomt door drie landen: het ontspringd in Frankrijk, stroomt door België (grotendeels Wallonië) en vervolgens door Nederland, waar het uitkomt in de Nederlandse rivierdelta (Bergsche Maas/Heusdensch Kanaal, Afgedamde Maas) die uitmond in de Noordzee. De Maas vormt ook lange tijd een natuurlijke grens tussen België (Belgisch Limburg) en Nederland (Nederlands Limburg)

Maas in Nederland

De naam komt waarschijnlijk van het Keltische Masō. De Maas wordt gezien als de oudste rivier die ongeveer al die tijd op die plek lag met een leeftijd tussen 320 en 340 miljoen jaar oud.

De Maas is grotendeels bevaarbaar en daardoor altijd al een belangrijke handelsroute geweest. Omdat de Grensmaas nogal meandert (slingert) heeft men het Julianakanaal in Nederland er naast aangelegd. De Grensmaas wordt ook de Grindmaas genoemd omdat daar veel grind is afgezet door de rivier en al lang als grondstof voor grindpaden, asvalt en beton wordt gewonnen.

De Nederlandse stad Maastricht is naar de rivier genoemd evenals het Belgische Maaseik, waar de bekende schilders en gebroeders Hubert en Jan van Eyck vandaan komen.

In Nederland liggen er in de maas 7 stuwen. Deze zorgen ervoor dat de Maas voldoende diepte houdt en bevaren kan blijven worden. Met de stuwen kan men het waterpeil regelen.

Omdat de Maas een regenrivier is kan het bij langdurige heftige regenval voor overstromingen zorgen. Daarom staat het water 's winters hoog en zomers soms heel laag. Vooral vanaf de rotsige Ardennen kan er veel water in de rivier stromen.

Hoewel er maatregelen zijn genomen (zoals in Nederland 'Ruimte voor de rivier'), komen overstromingen toch nog voor.

De Maas levert ook veel drinkwater. Het schoon houden van de Maas is dus belangrijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maas&oldid=815009"