Makreel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Makreel
Scomber scombrus

Scomber scombrus.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee
Leefomgeving boven het continentaal plat
Behoort tot de baarsachtigen (Perciformes), Zoutwatervissen, Beenvissen, Vissen
Portaal Portal.svg Biologie

De (Atlantische) makreel (Scomber scombrus), is een soort makreel gevonden in de gematigde wateren van de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en de noordelijke Atlantische Oceaan, waar het zeer vaak voorkomt en het komt voor in enorme scholen in een zone tot ongeveer 200 m diepte. Ze brengen de warmere maanden dicht bij de kust door en dicht bij het oceaanoppervlak. Ze verschijnen langs de kust in de lente en vertrekken met de komst van kouder weer in de herfst- en wintermaanden. Tijdens de herfst en winter trekken ze naar dieper en zuidelijker water, op zoek naar warmere temperaturen. Wereldwijd komen ongeveer vijftig soorten makreelachtigen voor. In de Nederlandse wateren van de Noordzee, Wadden en de Zeeuwse wateren komen algemeen alleen de gewone (Atlantische) Makrelen voor.

Beschrijving

De Atlantische makreel is een langwerpige vis, staalblauw gemarkeerd met golvende zwarte lijnen op de rug en zilverwit op de buik, zijn snuit is lang en puntig. Het heeft twee stekelige rugvinnen, die ver uit elkaar staan, twee borstvinnen en kleine staart- en anaalvinnen, ook ver uit elkaar geplaatst. Ze hebben 4-6 rugvinnen en 5 anaalvinnen zijn veel voorkomend bij leden van deze soort. Het lichaam van de vis loopt taps toe over de lengte en eindigt met een grote staartvin. De gemiddelde maat voor een volwassen vis is 30 cm, maar er zijn exemplaren gevangen tot wel 60 cm. Het maximaal beschreven gewicht is 3,4 kg. De voortplanting vindt plaats in de buurt van de kust in de lente en zomer, waarin een vrouwtje maar liefst 450.000 eieren legt. Jongeren zijn geslachtsrijp rond de leeftijd van 2 jaar en kunnen 17 jaar worden.

Het is een zeer veel verkochte vissoort. De Atlantische makreel is gewild vanwege zijn vlees, dat sterk van smaak is en een hoog gehalte aan olie en omega-3-vetzuren bevat naast andere voedingsstoffen, waaronder zeer veel vitamine B12. Elk jaar wordt wereldwijd bijna 1 miljoen ton Atlantische makreel gevangen, waarvan het grootste deel vers, diepgevroren, gerookt of ingeblikt wordt verkocht. Ondanks zijn zeer commerciële status, wordt de Atlantische makreel door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als minst zorgwekkend beschouwd en is de wereldwijde vangst duurzaam gebleven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Makreel&oldid=799867"