Marco Polo

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 1 feb 2024 om 14:39
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marco Polo portrait.jpg

Marco Polo werd in 1254 in Venetië (Italië) geboren.

Marco Polo kwam uit een rijk gezin, want zijn vader was een rijke koopman die luxe-artikelen invoerde uit Azië. Toen hij 6 jaar oud was ging zijn vader op een dag met een schip naar Istanbul om pas 9 jaar later terug te komen. De kleine Marco bleef thuis achter bij zijn moeder. Als zoon van een welvarende koopman heeft Marco wel school gehad. Hij leerde lezen en schrijven maar er waren geen boeken die hij kon lezen. De boekdrukkunst was toen nog niet uitgevonden. Toen hij 17 jaar was ging hij met zijn vader mee op reis naar China.

In een van zijn boeken is te lezen hoe Marco Polo als krijgsgevangene in de cel belandde, nadat Venetië Genua versloeg in de Slag bij Curzola. Polo zat tussen september 1298 en juli 299 in de gevangenis. In die tijd vertelt hij zijn reisverhalen aan Rustichello, die met hem in de gevangenis zit. Rustichello schreef de verhalen in het Frans op.

Marco Polo stierf toen hij 70 jaar was. Toen sprak hij zijn laatste bekende zin: 'Ik heb slechts de helft verteld van wat ik gezien heb!'

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marco_Polo&oldid=838733"