Marioepol

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marioepol
Flag of Mariupol.svg       Mariupol coat.svg
Kaart Marioepol Oekraïne.png
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Oblast Donetsk, Donetsk
'
Burgemeester Vadim Boichenko (2022)
Oppervlakte 166,0 km2
Inwoners 431 859 (2021)
Dichtheid
Postcode(s) 87500-87590
Netnummer(s) 380-629
Rayons
Portaal Portal.svg Europa

Marioepol (in de 16e eeuw - Domakha, in 1778-1779 - Pavlovsk; in 1948 - 1989 - Zhdanov, ook wel Mariupol gespeld) - een heldenstad in Oekraïne, in de regio Donetsk. De bevolking is 431.859 inwoners (2021).

Op 6 maart 2022 besluit de president van Oekraïne Zelensky ter herdenking van de prestatie, de massale heldenmoed en de veerkracht van burgers die hun steden verdedigden tijdens het afslaan van de Russische invasie in de stad in 2022, de stad de ereprijs "Hero City of Oekraïne" te geven. De stad ligt voortdurend onder vuur en het is voor de bevolking nauwelijks mogelijk om te vluchten. Eind maart ligt de stad voor een groot deel in puin.

Het is een belangrijk haven- en industrieel centrum van het land. Er zijn twee grote metaalfabrieken in de stad (Mariupol Metallurgical Plant genoemd naar Iljitsj en Azovstal), waarvan de producten een aanzienlijk deel uitmaken van de export van Oekraïne. In de industrie van de regio Donetsk (nu Volksrepubliek Donetsk) het aandeel van Mariupol - 37,5%, in Oekraïne - ongeveer 7%.

Geografie

Plaats

Marioepol ligt in het zuiden van de regio Donetsk aan de oevers van de Zee van Azov, aan de monding van de rivier de Kalmius. De stad heeft een oppervlakte van 166,0 km2 (met voorsteden, dat wil zeggen gebieden die ondergeschikt zijn aan de gemeenteraad van Marioepol - 244,0 km2). Inclusief in aanbouw - 106,0 km, groene zones - 80,6 km. De bodems van de stad zijn meestal zoutafzettingen. Er is een aanzienlijke hoeveelheid grondwater, die vaak aardverschuivingen veroorzaakt .

Klimaat

Matig landklimaat met regelmatig droogte en stormen in de zomer en dooi en mist in de winter. Jaarlijkse neerslag is 400 mm. Klimatologische omstandigheden maken het mogelijk om in de buitenwijken van Mariupol gewassen te kweken met een lang groeiseizoen en die tegen warmte kunnen (zonnebloemen, meloenen, druiven), maar in de regio zijn er weinig watervoorraden. Vijvers en reservoirs worden gebruikt voor de behoeften van de bevolking en de industrie.

De wind is meestal oostelijk in de winter en noordelijk in de zomer. De gemiddelde luchttemperatuur in januari is -5,2 °C, in juli - +22,7 °C. De hoeveelheid neerslag is 450 mm per jaar. De absolute maximale luchttemperatuur is +40 °C, het minimum is -32 °C.

Staat van het milieu

Mariupol staat op de eerste plaats in Oekraïne wat betreft de uitstoot van schadelijke stoffen door industriële bedrijven. In de afgelopen jaren zijn de toonaangevende bedrijven van de stad begonnen met het aanpakken van milieukwesties, in verband waarmee de industriële uitstoot in de afgelopen 15 jaar met bijna 2 keer zijn gedaald.

Geschiedenis

Maria Fedorovna

De moderne nederzetting aan de monding van de Kalmius werd in de 16e eeuw gesticht door de Zaporozhische Kozakken als wachtpost van het Huis (soort kazerne) om overwinteraars, handel en wegen te beschermen tegen de aanvallen van de Krim-Tataren. Materialen uit het Kosh-archief van de New Sich tonen dat in de achttiende eeuw aan. Kalmiuska Sloboda groeide op onder de dekmantel van Domakha, waarin, dankzij de inspanningen van kolonel Andriy Porokhna, in 1754 een stenen Sint-Nicolaaskerk werd gebouwd. Dat wil zeggen, met behulp van de toenmalige Europese tradities, die het concept van de stad verbond aan stenen gebouwen, waaronder tempels, kan het jaar 1754 worden gezien als de oprichting van de stad. Dit is de mening van de beroemde historicus van Oost-Oekraïne Vasyl Pirko .

Vestiging

In 1776 werd de Kalmyk- nederzetting gesticht op de plaats van de Kozakkenpost Domakha. In 1777 werd de St. Nicolaaskerk-kerk gesticht in de vesting Kalmius. In 1778 werd de provinciestad Pavlovsk gesticht in de buurt van de nederzetting. Het had toen 75 inwoners, in het dorp van 93. Dit jaar wordt officieel beschouwd als de datum van oprichting van Marioepol. Op 21 mei 1779 presenteerde keizerin Catharina II een brief volgens welke "immigranten van de Krim "privileges en vrijheden werden verleend." In de brief werd de stad "Marianopol" genoemd, dat wil zeggen de stad van Maria. Op 24 maart 1780, op aandringen van metropoliet (soort bisschop) Ignatius, werd de stad uiteindelijk omgedoopt tot Marioepol, ter ere van Maria Feodorovna, de vrouw van Paul I. Sommige van de Grieken die in juli 1780 arriveerden, vestigden zich in de stad, en de meeste - eromheen. De Grieken gaven de namen van de nederzettingen van de Krim waar ze vandaan kwamen aan elk van hun nederzettingen. Zo ontstonden de dorpen Bakhchisarai, Jalta, Urzuf, Sartana, Cherdakli, Karan, Mangush en anderen. Georgiërs en Walachijsen stichtten het dorp Ignativka.

De belangrijkste bezigheid van de inwoners van de handelsstad was handel. Aan de kust aan de rand van de stad waren tot 20 visfabrieken, die Mariupol-handelaren grote winsten opleverden. In 1783, toen de Krim-Khanaat werd geannexeerd aan het Russische Rijk, keerden sommige Grieken terug naar hun geboorteland. De vrijgekomen gronden werden aan nieuwe kolonisten gegeven en er ontstonden Duitse koloniën. In 1829 vestigden Kozakken die waren teruggekeerd van de Transdanubische Sich zich in het zuidwesten van de provincie. Ze stichtten een aantal dorpen (Nikolske, Boyove, enz.). in 1820 begon de hervestiging van gedoopte joden en doopsgezinde Duitsers. Behalve de Grieken mochten ook joden en Italianen zich in Marioepol vestigen. In 1807 werden Marioepol en 23 Griekse dorpen gescheiden in een Grieks district onder auspiciën van het burgemeesterskantoor van Taganrog en vanaf 1859 de provinciale regering van Ekaterinoslav (Dnipro). In de jaren 1840 werd de stad bewoond door gepensioneerde soldaten en matrozen.

Marktplein bij de kathedraal van St. Harlampia (1916)

In 1824 begon het Italiaanse Cavalotti in Marioepol met de bouw van schepen met een capaciteit van 135-160 ton. In 1840 werd er een kasseien weg gelegd van het centrum naar de beurs. In 1840 werd een stenen dijk gebouwd. Alexander I was in juni 1818 en in november 1825 in de stad. In mei 1820 bezocht de Russische dichter Alexander Pushkin Marioepol tijdens een reis van Ekaterinoslav (Dnipro) naar de Kaukasus. In oktober 1837 werd de stad bezocht door Tsarevitsj Alexander Nikolajevitsj (de toekomstige keizer Alexander II). Tijdens de Krimoorlog van 1853-1856 werd aan Marioepol aanzienlijke schade toegebracht. De maritieme handel werd stilgelegd vanwege de vijandelijkheden. In het voorjaar van 1855 voer het Anglo-Franse squadron de Zee van Azov binnen. Op 24 mei landde onder dekking van marine-artillerie een Brits-Franse landingsgroep in Marioepol, waarbij magazijnen in de haven werden verwoest en verschillende huizen in de stad in brand werden gestoken.

Marioepol van de 19e eeuw was één verhaal. Van de 3.084 gebouwen waren er slechts 34 met twee verdiepingen en slechts 3 met drie verdiepingen. In 1864 werd de Stadstuin gesticht. In 1867 werd een openbaar bad geopend. In 1871 werd begonnen met het bestraten van stadsstraten en pleinen met kasseien. Op 15 juli 1875 werden de eerste 100 petroleumlantaarns geïnstalleerd om de straten te verlichten (tegen 1914 waren dat er al 686). In 1889 werd een centraal plein aangelegd op het Oleksandrivska-plein.

Sovjet-periode

Tram in Marioepol

Op 30 december 1917 werd in Marioepol de Sovjetmacht gevestigd als gevolg van een gewapende opstand. Tijdens de burgeroorlog ging Marioepol 17 keer van hand tot hand. In 1920 werden de metaalfabrieken "A" ("Nikopol Mariupol") en "B" ("Russische Voorzienigheid") genationaliseerd en samengevoegd tot één fabriek genoemd naar Iljitsj. In 1923 werd in Marioepol de literaire vereniging "Bells of Azov" opgericht. Op 1 mei 1929 verscheen het eerste nummer van de krant Illichivets. Op 1 mei 1933 werd de eerste tramlijn, Schmidt Harbor - Franco Street, in gebruik genomen. Sinds 1930 is Mariupol een enorme bouwput geworden.

Mariupol werd het centrum van compacte residentie van de Griekse immigranten, er werden twee Griekse nationale districten georganiseerd in de buurt: Sartansky (met het centrum in het dorp Sartana,nu onderdeel van het Kalmius-district van Marioepol) en Mangus (met het centrum in de dorp Mangush). Een pedagogisch college (lerarenopleiding) met Grieks als voertaal werd in de stad zelf geopend, evenals 14 Griekse scholen. Marioepol kende een massale toestroom van mensen, voornamelijk uit de districten Stalin en Zaporizja, waardoor de bevolking van de stad in 1939 met bijna de helft groeide en haar identiteit begon te verliezen.

Tweede Wereldoorlog

Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd Marioepol met zijn enorme industriële basis overgedragen aan de militaire behoeften van het land. Veel voormalige arbeiders van Marioepol-fabrieken namen deel aan de oorlog met Finland (30 november 1939  - 13 maart 1940).

Op 8 oktober 1941 werd Marioepol bezet door eenheden van het Duitse 3e Pantserkorps van de 1e Wehrmacht Tankgroep (legergroep Zuid), wat resulteerde in een bezetting van 23 maanden van de stad. Marioepol stond 16 maanden in de frontlinie. Eind 1941 richtte de Nazi's Mining and Metallurgical Society "East" zich op. De Oekraïens-talige Mariupol Gazeta (krant) werd gepubliceerd, met een oplage van 1.000 exemplaren in november 1941 tot 27.000 in september 1943. Er waren 42 scholen, het onderwijs was in het Oekraïens.

In december 1941 waren de leiders van het Derde Rijk, Italië en Roemenië in Marioepol. Op 6 september 1943, tijdens de terugtrekking van de troepen, werd de hele industrie vernietigd en werden talrijke gebouwen vernietigd. In totaal werden tijdens de bezetting meer dan 50.000 mensen doodgeschoten en gemarteld. In de nacht van 9 op 10 september 1943 landden eenheden van de Azov Military Flotilla in de haven.

Naoorlogse Sovjet periode

Marioepol begon de verwoeste economie weer op te bouwen. In 1960-1961 werden de havennederzetting en de vestiging van de Iljitsj-fabriek met de stad verbonden door woonwijken met een ontwikkelde sport-infrastructuur. In de haven werden nieuwe ligplaatsen en hele terreinen gebouwd. In 1953 werd de Azov District Administration van de Black Sea Shipping Company opgericht in de stad, die in 1967 werd omgevormd tot de Azov Maritime Shipping Company .

Op 22 oktober 1948 werd de stad omgedoopt tot Zhdanov, naar Sovjetpartij en staatsman Andrei Zhdanov , die hier in 1896 werd geboren. Op 7 januari 1971 werd de stad Zhdanov bij decreet van het presidium van de Opperste Sovjet van de USSR onderscheiden met de Orde van de Rode Vlag van Arbeid. Op 7 september 1978 werd de stad Zhdanov bij decreet van het presidium van de Opperste Sovjet van de USSR onderscheiden met de Orde van de Oktoberrevolutie. Perestrojka in de USSR bracht veel veranderingen in het openbare leven van de stad. In het begin van de jaren tachtig verspreidde de jeugdcriminaliteit zich in de stad (de zogenaamde "buurtoorlogen"), waardoor Zhdanov vervolgens in de USSR als misdaadbestrijder uit de bus kwam. Op 13 januari 1989 kreeg de stad Zhdanov op verzoek van haar inwoners haar historische naam terug - Marioepol. Drie monumenten voor Zhdanov werden verwijderd en zijn herdenkingsmuseum werd gesloten. In 1989 werd Grieks voor het eerst onderwezen op de scholen van de stad.

Moderniteit

In september 1991 werd voor het eerst in Oost-Oekraïne de Oekraïense nationale vlag gehesen boven het gemeentehuis van Marioepol. Tegelijkertijd werd in de stad de eerste humanitaire universiteit van de stad geopend, het Mariupol Humanitarian Institute. De economische crisis veranderde in de ineenstorting van de woningbouw en de sluiting van bijna alle industriële staatsbedrijven. In 1999 werd een meerderheidsbelang in Azovstal gekocht door de Industrial Union van de Donbass Industrial Union. Op 2 november 2000 heeft de Verchovna Rada van Oekraïne een wet aangenomen op de verkoop van een meerderheidsbelang in OJSC MMK genoemd naar Iljitsj aan het arbeiderscollectief, wat een ongekend geval was in de recente geschiedenis van Oekraïne.

Op 24 oktober 1996 werd, dankzij het initiatief van de Griekse inwoners van de regio Azov, in Marioepol een consulaat van de Helleense (Griekse) Republiek geopend. Na de resultaten van 2002 werd Marioepol erkend als de beste stad van Oekraïne wat betreft verbetering.

Met het begin van de Russische agressie werd Marioepol, vanwege het belangrijke strategische belang, een van de belangrijkste steden van de Russisch-Oekraïense confrontatie. Sinds 13 april 2014 wordt de stad gecontroleerd door pro-Russische terroristische groeperingen van de Volksrepubliek Donetsk. Op 13 juni 2014 werd de stad door Oekraïense vrijwilligersbataljons van terroristen bevrijd , maar de stad blijft kwetsbaar voor terroristische aanslagen, waarvan de grootste op 24 januari 2015 plaatsvond.

Het regionale staatsbestuur van Donetsk werd overgebracht naar de bevrijde stad en in juli werden het regionale departement van Donetsk van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne  en het regionale staatsbestuur van Donetsk verplaatst, waardoor de stad het centrum van de regio Donetsk werd.  14 augustus werd in de stad een monument voor Lenin afgebroken .

In augustus 2016 voltooide de lokale tv-zender Public Television van de regio Azov een reeks documentaires City of Heroes, die het leven van Marioepol in 2014-2016 beschrijft.

Russische bombardementen op Marioepol 6-3-2022

Russische invasie

De stad werd al vanaf 26 februari 2022, wanneer de Russische invasie begint, geblokkeerd (bezet) door Russische bezettingstroepen. Er waren meerdere pogingen om de bevolking te evacueren. Keer op keer werd dat echter bemoeilijkt, en noodgedwongen leeft de bevolking in schuilkelders. Op de 21e dag (16 maart) van de invasie was al een groot deel van de stad verwoest. Ook een theater wordt gebombardeerd waar in de kelder mensen schuilden. Zo'n 600 mensen kwamen er om. Diegenen die niet weg hebben kunnen vluchten uit de stad moesten leven in erbarmelijke omstandigheden, zonder water en verwarming, met een tekort aan voedsel en medicijnen. Na bijna 3 maanden werd het laatste Oekraïense verzet gebroken, rond en in de Azovstal-fabriek, en werd de stad ingenomen.

Bestuur

In de stad is een gemeenteraad gevormd, onder leiding van de burgemeester. De stad steunt traditioneel linkse en pro-Russische politieke krachten. Bij de laatste parlementsverkiezingen (2012) stemde de stad voor de Partij van de Regio's  - 47,6% van de stemmen, de CPU  - 27,8% van de stemmen, Batkivshchyna  - 8,3%, UDAR  - 7,6%, Svoboda  - 1,6% van de stemmen.

In 2015 werd Vadym Boychenko verkozen tot burgemeester van Mariupol.

De stad is verdeeld in 4 wijken of districten:

  • Centrale wijk, centrale wijk van de stad. De populaire naam van het centrale deel van de wijk is Centrum, of Stad.
  • De wijk Kalmius, in het noorden van de stad, is de grootste in gebieds- en industriële ontwikkeling. Populaire naam: Iljitsj.
  • District linkeroever , in het oosten van de stad, op de linkeroever van Kalmius. Populaire naam: Linkeroever.
  • District Primorsky, in het zuiden van de stad, aan de oevers van de Zee van Azov. De populaire naam van het centrale deel van de wijk: Haven.

Bevolking

Per 1 januari 2015 telde de bevolking 455,1 duizend inwoners. In de afgelopen eeuw is de bevolking bijna 12 keer gegroeid. In de stad wonen Oekraïners, Russen, Grieken, Wit-Russen, Armeniërs, Joden, enz. De communicatietaal is een samensmelting van Oekraïense, Russische en Griekse talen, wat een speciaal Azov (of Marioepol) dialect is.

De Oekraïense taal in de regio Azov had een grote invloed in de 19e eeuw vanwege de vermenging met de Griekse taal, die door de eeuwen heen plaatsvond en tot op de dag van vandaag voortduurt. Door de actieve Russificatie in de 20e eeuw verloor de buitenlandse bevolking geleidelijk haar Oekraïense identiteit, maar tegenwoordig staat Marioepol, als bufferzone tussen Rusland en Oekraïne, voortdurend in wisselwerking met het overwicht van het Russisch.

Volgens de volkstelling van 2001 noemde 10,10% van de inwoners van Marioepol Russisch hun moedertaal en 89,39% van hun de Griekse taal.

Volgens de volkstelling van 2001 woonden 514.548 mensen in het gebied dat ondergeschikt was aan de gemeenteraad van Marioepol, waaronder 492.176 mensen in de stad Marioepol.

Economie

Industrie

Industrie

Volgens de omzet van afgewerkte producten blijft de industrie van Mariupol de eerste plaats in de regio innemen. De belangrijkste groepen industriële producten zijn traditioneel:

  • producten van metaal en afgewerkte metalen producten - 78,3%.
  • Mariupol Metallurgical Plant (fabriek) vernoemd naar Iljitsj
  • Azovstal hoogoven
  • werktuigbouwkundige producten (14,2%).
  • Azovzagalmash ( Azovmash concern)
  • Mariupol Heavy Engineering Plant
  • scheepswerf, plant "Electrobutprilad", "Thermal Plant", "Azovelectrostal", Mariupol Research and Experimental Plant, plant "Magma".

Bouw

Industrieel bouwen heeft de voorkeur. De massale bouw van woonwijken in de stad eindigde in de jaren 80 van de vorige eeuw. In de jaren 2000 werden vooral comfortabele woningen gebouwd. Gedurende 9 maanden van 2005 voerden de bouwinstellingen van de stad het volume van contractconstructie- en installatiewerkzaamheden uit voor 304,4 miljoen hryvnia's of grivna (munteenheid van Oekraïne).

Infrastructuur

Verkeer

Station Marioepol met intercity

Marioepol is een kruispunt van routes van nationaal en internationaal belang. Slavyansk  - Donetsk  - Marioepol (H20) en Rostov aan de Don  - Odessa (E58, M14), Marioepol - Zaporizja (H08).

Vanuit Mariupol is er een directe spoorverbinding met veel steden in Oekraïne; de voorstedelijke verplaatsing van elektrische locomotieven wordt alleen naar het Volnovakha-station uitgevoerd. Vanaf de luchthaven van Marioepol tot het begin van de Russisch-Oekraïense oorlog waren er vluchten naar de steden in Oekraïne, Rusland, Turkije, Griekenland en andere landen. De stad heeft een internationaal busstation en een voorstedelijk busstation AC-2. Mariupol Sea Commercial Port (de grootste haven in de Zee van Azov en een van de grootste havens in Oekraïne, met een omzet van ongeveer 15 miljoen ton per jaar) vervoert het hele jaar door goederen naar tientallen landen.

De stad heeft een bus-, trolleybus- , tramdienst; ongeveer 100 duizend eenheden van gemotoriseerd vervoer zijn geregistreerd.

Toerisme

Er zijn verschillende hotels in de stad, met name "Azovstal", "Grand Hotel", "Friendship", "European", "Meridian", "Sea", "Sailor", "Azov", "Sniper", "Spartak " , "Toerist", "Seagull", het totale aantal bedden van meer dan 800.

De toeristische belangstelling ligt vooral aan de kust van de Zee van Azov. Rondom de stad strekte zich een strook van resorts uit: Melekine , Urzuf, Yalta, Sedove, Bezymenne, Sopyne en meer. Er zijn reisorganisaties ("Azov-Voyage", "Azovintur", enz.). De eerste sanatoria werden in 1926 in de stad geopend. Langs de zee strekte zich hier 16 km lang een smalle strook zandstranden uit. Watertemperatuur in de zomer + 22 tot + 24 ° С. Het badseizoen duurt 120 dagen.

Gezondheidszorg

Meer dan 30 medische, gezondheidsverbeterende en medische instellingen - ziekenhuizen, CPMSD (poliklinieken), bloedtransfusiestation, ambulancepost, sanatoria, sanatoria, regionaal centrum voor maatschappelijke dienstverlening voor gepensioneerden en gehandicapten, 3 urgente (ondersteunende) multidisciplinaire ziekenhuizen, waaronder Mariupol Regionaal Intensive Care Hospital , Cardiocenter (LHMD), Kovid Hospitals (City Hospital №9).

Cultuur

Tegenwoordig is Marioepol de tweede grootste stad in de regio Donetsk (na Donetsk), de tiende meest bevolkte stad in Oekraïne. Het heeft een lange geschiedenis (Marioepol is de eerste nederzetting in de regio Donetsk die in 1779 de status van stad kreeg), is de "metaal hoofdstad" van Oekraïne, een regionaal resort, heeft herhaaldelijk hoofdprijzen gewonnen in Oekraïense beoordelingen voor landschaps-architectuur en meer.

Moskee van Marioepol

In een relatief jonge stad (iets meer dan 200 jaar) waren er geen mogelijkheden voor de bloei van grote bouwstijlen. Het vernietigde stadsbestuur vertoonde tekenen van provinciaal classicisme. Gewone gebouwen uit de late 19e - vroege 20e eeuw, heeft alle kenmerken van de decoratieve stijl van het modernistische kapitalisme (art nouveau) - een toevluchtsoord voor veteranen van de Eerste Wereldoorlog (museum van lokale overlevering), koorsynagoge in 1882 , vernietigd), het voormalige Theological Seminary (1880 ), de voormalige Alexander Herengymnasium (architect MK Tolvinsky ), het herenhuis van Dr. Gamper SV 1897), Continentaal Hotel (Azovstal). Tot 1917 had Marioepol negen orthodoxe kerken, de katholieke kerk van St. Catherine (1860) en verschillende synagogen. De kerk van Maria Magdalena van de pseudo-Byzantijnse stijl was de beste in de zin van architecturale kwaliteiten (ingewijd in 1897, verwoest, ingebouwd in een dramatheater). De grootste van de moderne tempels - de kathedraal van St. Nicholas the Wonderworker (architecten Klyuyev AD en Ehrenburg N. Yu., 1992). De moskee van Suleiman de Grote en Roxolana werd gebouwd voor moslims ten behoeve van de Azerbeidzjaanse gemeenschap.

Theaters, muziek, film en musea

In 2003 vierde het Academische Regionale Dramatheater van Donetsk zijn 125e verjaardag. Het theater heeft een getalenteerd team van acteurs in dienst. In 2000 won het Dramatheater de Gouden Scythische wedstrijd voor zijn bijdrage aan de spirituele opvoeding van de regio. Er is een poppen-theater (opgericht in 1999).

Bioscopen: "Petrel", genoemd naar Lukov, "Komsomolets", "Victory" ("Victory"), "Savona" , "Union". "Jubileum", "Mariupol", "Familie", genoemd naar Lenin (werken nu niet).

Paleizen van Cultuur (samen met de zogenaamde clubs - slechts 16 eenheden): Paleis van Cultuur "Jeugd" , Paleis van Cultuur "Iskra", Iljitsj Ave., Markohim, enz.

Marioepol heeft een aantal musea en bibliotheken.

Geloof

Kerk van St. Michael de Aartsengel

Marioepol heeft 11 kerken van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Patriarchaat van Moskou, 3 kerken van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Patriarchaat van Kiev, 52 verschillende religieuze gemeenschappen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marioepol&oldid=758920"