Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Markermeer

Uit Wikikids
Versie door MakiBoy (overleg | bijdragen) op 18 jun 2019 om 16:50
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kaart van de Zuiderzeewerken. Ook het Markermeer staat erbij.

Het Markermeer is een meer in Nederland. Het ligt samen met het IJsselmeer, de Randmeren, Flevoland en de Wieringermeerpolder op de plaats waar vroeger de Zuiderzee lag. Het is dus een van de Zuiderzeewerken. Een aantal mensen noemen het Markermeer meestal gewoon IJsselmeer, maar dat klopt niet. Het Markermeer heeft zijn naam te danken aan het voormalige eiland Marken wat hier ligt. Een ander eiland in het meer is Pampus.

Oorspronkelijk zou ook het Markermeer ingepolderd worden. Dan zou de polder Markerwaard ontstaan. Maar dat plan is geschrapt. De milieubeweging was er tegen.

Het Markermeer wordt van het IJsselmeer gescheiden door de Houtribdijk, die van Enkhuizen naar Lelystad loopt. Het Markermeer grenst ook aan het IJ bij Amsterdam. Verder liggen er veel bekende en toeristische plaatsen aan het meer zoals Volendam en Hoorn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Markermeer&oldid=567578"