Mayflower

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
De Mayflower in de haven van Plymouth, Massachusetts.

De Mayflower was een schip, dat Engelse kolonisten naar de Britse koloniën in Noord-Amerika vervoer (de huidige Verenigde Staten) in 1620. De kolonisten worden ook wel de Pilgrim Fathers genoemd. Aan boord waren 102 kolonisten. Zij hadden een ander geloof dan de Anglicaanse Kerk in Engeland. Ze moesten in 1609 vluchten naar Nederland, maar vertrokken in 1620 via Engeland naar Noord-Amerika.

De pelgrims op de Mayflower staan voor het ideaal van de American Dream en de godsdienstvrijheid in het de Verenigde Staten. Veel inwoners van de Verenigde Staten zijn ook trots als één van hun voorouders aan boord van de Mayflower was. De feestdag Thanksgiving Day wordt ook in verband gebracht met de Mayflower.

Voorgeschiedenis

Al onder koningin Elizabeth I ontstonden een rij van Britse koloniën in Noord-Amerika. Deze koloniën werden uiteindelijk de dertien koloniën genoemd en besloegen grofweg de Amerikaanse oostkust van Maine tot aan Georgia. In Engeland was de Anglicaanse Kerk het belangrijkste en enige toegestane geloof. De Anglicaanse Kerk had zich afscheid van de rooms-katholieke kerk en had zowel protestantse als katholieke tradities. Niet iedereen kon zich vinden in de Anglicaanse Kerk, zo ook de zogeheten puriteinen of dissenters. De puriteinen waren erg protestants en vonden dat hun geloof niet met de Anglicaanse Kerk samen kon. Onder koning Jacobus I werden de puriteinen verbannen.

Puriteinen was de wol in Leiden.

Veel puriteinen vluchtte naar het gewest Holland, dat onderdeel was van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zij vestigden zich in het Zuid-Hollandse Leiden in 1608. In Holland was een grote mate van godsdienstvrijheid. Niemand werd voor zijn geloof vervolgd. De stad Leiden bood financiële hulp en onderdak aan voor Duitse, Franse en Engelse protestanten. In Leiden moesten de puriteinen zwaar werk verrichten, zoals het wassen van wol. Dit leidde tot veel gezondheidsklachten bij vele puriteinen. Ook was er de angst dat Spanje Nederland zou bezetten, aangezien de Tachtigjarige Oorlog nog steeds bezig was. De Engelse koning sloot een bondgenootschap met Nederland tegen Spanje. Veel puriteinen waren daarom ook bang dat de Engelse koning te veel invloed zou krijgen in Nederland.

Dit ware allemaal redenen om naar de Nieuwe Wereld te verhuizen. Hoewel de koloniën onder Engeland stonden, woonden er weinig mensen. De koloniën werden als gevaarlijk gezien. Veel mensen overleden op zee en in de koloniën zelf werden steden aangevallen door inheemse stammen. Ondanks deze redenen tegen de overtocht naar de Nieuwe Wereld, waren de puriteinen ervan overtuigd dat god ze zou beschermen:

Aanhalingsteken openen

We verily believe and trust the Lord is with us and that He will graciously prosper our endeavors according to the simplicity of our hearts therein
Wij zijn voorwaar overtuigd en vertrouwen dat de Heer met ons is en dat Hij genadig zal gedijen voor ons streven volgens de eenvoudigheid van onze harten.

Aanhalingsteken sluiten

Tocht

Vertrek uit Leiden

Twee schepen?

Tocht over de Atlantische Oceaan

Aankomt in de Verenigde Staten

Eerste winter

Wat gebeurde er na de tocht?

Nagedachtenis

In de Amerikaanse geschiedenis

Thanksgiving Day

400-jarige jubileum 2020

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mayflower&oldid=625468"