Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 12 feb 2021 om 19:39 (→‎top: replaced: [[File: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ligging van de metropoolregio.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is een samenwerkingsverband tussen de steden Den Haag en Rotterdam en de vele buurgemeenten eromheen en tussen de steden. De metropoolregio is eigenlijk de opvolger van de stadsregio Rotterdam en het stadsgewest Haaglanden; die sinds 2015 niet meer bestaan. De metropoolregio is een jaar eerder (in 2014) opgericht. Voorheen zat het kantoor van de regio gevestigd in Den Haag, maar sinds 2017 is dit te vinden in Rotterdam.

Al voor 2014 werd er samengewerkt tussen de twee regio's, bijvoorbeeld met de RandstadRail. Ook werd het plaatselijke vliegveld in 2010 al veranderd naar Rotterdam The Hague Airport.

De belangrijkste doelen van de metropoolregio is om de economie bevorderen. Zo willen ze de regio aantrekkelijk houden voor bedrijven, maar moeten mensen er ook goed kunnen wonen en moet er voldoende ruimte zijn voor recreatie en natuur. Een andere gebied waar de regio zich bezig mee houdt is het vervoer. Zo ziet de regio toe op de trams en bussen. Ook had de regio aandeel is omzetten van de Hoekse Lijn van een spoorlijn naar een metrolijn.

Er maken 23 gemeenten deel uit van de metropoolregio. Dit zijn: Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Den Haag, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Ridderkerk, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Wassenaar, Westland, Westvoorne en Zoetermeer.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Metropoolregio_Rotterdam_Den_Haag&oldid=650338"