Micronatie

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 12 feb 2021 om 20:42 (→‎top: replaced: [[File: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prinsdom Sealand

Een micronatie is een eigenlijk een klein land dat niet erkend wordt en ook niet serieus wordt genomen. Er zijn drie redenen om een micronatie te stichten:

  • Verandering: Een groep mensen wil een statement maken door een 'land' te stichtten waar het anders is. Een voorbeeld hiervan is het Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands. In 2004 besloot Australië het homohuwelijk niet te erkennen. Hierom besloot een groep als protest een land te stichten. In 2017 werd het homohuwelijk toch aangenomen, waardoor de micronatie inmiddels niet meer bestaat. Een ander voorbeeld is Rozeneiland en Vrijstad Christiania.
  • Hobby: Net als bepaalde mensen van voetbal houden, houden andere van het maken van een land. Sommige mensen verklaren dan hun huis als land, waardoor ze vaak niet al te groot zijn. Ze ontwerpen een eigen vlag, een eigen taal, een eigen volkslied en paspoorten. Soms wordt dit erg serieus. Sealand, dat op een boorplatform in de Noordzee ligt, is zo'n land. Het Koninkrijk Talossa is waarschijnlijk het beroemdste voorbeeld; het heeft zelfs een eigen parlement!
  • Humor en entertainment: Utopia, een programma van SBS6, is een bekend voorbeeld hiervan. Een micronatie wordt gebruikt voor humor of entertainment, voor vermaak dus.

Vaak zijn micronaties heel onschuldig. Zo zou het Italiaanse dorp Seborga onafhankelijk moeten zijn volgens bepaalde historische documenten en geeft eigen postzegels uit. Ook de Republiek Molossia is een voorbeeld. De 'president' van deze micronatie betaalt zelfs belasting aan de Verenigde Staten, maar volgens hem is het buitenlandse hulp! In sommige landen wonen niet eens mensen, zo zou Antarctica volgens sommigen een groothertogdom zijn. Nog vreemder is de Natie van de Hemelse Ruimte; een micronatie die in 1949 werd gesticht met het gehele universum, zonder de Aarde, als grondgebied.

Soms kan het ook uit de hand lopen, zoals bij Eurostaete. De eigenaar van deze micronatie tussen Duitsland en Nederland dreigde het op te blazen, waarna hij werd gearresteerd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Micronatie&oldid=650345"