Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Museum

Uit Wikikids
Versie door FreekKraak (overleg | bijdragen) op 14 jan 2022 om 20:23 (Kopje Speciaal voor jou ingevoegd.)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buste van Chaemwase, oprichter van één van de eerste musea

Een museum (het meervoud is musea, dus bijvoorbeeld: twee musea) is een instelling die dingen laat zien (dat heet tentoonstelt) die voor mensen belangrijk zijn. Vaak gaat het om dingen en spullen van vroeger. Een museum verzamelt die, onderzoekt ze en geeft er informatie over.

Diverse musea hebben leuke dingen waaraan je mee kunt doen. Zo kom je meer te weten over wat ze daar tentoonstellen. Soms mag je er ook zelf tekenen, schilderen of iets maken!

Een museum is geopend voor het publiek, dat daarvoor vaak toegang moet betalen. Het doel van een museum is vaak niet om winst te maken. Mensen gaan naar een museum voor hun studie, om er van te leren, om te genieten van hoe mooi of knap iets gemaakt is, of gewoon voor hun plezier.

Een museum kan meestal niet alles wat het verzameld heeft (de collectie) tegelijk laten zien. Daarom heeft het een aparte ruimte om dingen op te slaan. We noemen dat een depot (spreek uit: 'depoo', met de nadruk op de laatste lettergreep).

Vaak lenen musea dingen van elkaar. Ze maken daarmee bijzondere tentoonstellingen over een bepaald onderwerp of bepaalde persoon.

Soorten musea

Er zijn gewone musea en Rijksmusea in Nederland. Er zijn ook speciale musea voor Moderne Kunst. Ook zijn er musea met oude schilderijen van Oude Hollandse meesters zoals Rembrandt.

Verder zijn er musea die dagelijkse voorwerpen tentoonstellen, of producten van een fabriek. Het zijn dan meestal musea, rond één bepaald thema, als geschiedenis, wapens of speelgoed.

Er bestaan ook openluchtmusea, waar beelden, gebouwen of plantencollecties zijn uitgestald.

Speciaal voor jou

Op museumkids.nl vind je een lijst van musea in Nederland, waar je met je ouders of met je klas goed terecht kunt (in het echt en op internet). Je kunt ook spelletjes doen op de website. Verder lees je er hoe je 'museuminspecteur' kunt worden. Dan mag je zeggen wat je van een museum vindt. Voor dat laatste mag je wel niet ouder zijn dan 12 jaar.

Bekende musea

Er zijn heel veel musea in de wereld. Elk land heeft wel één of meerdere bekende (grote) musea. Enkele voorbeelden van bekende musea zijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Museum&oldid=702127"