Nahum

Uit Wikikids
Versie door Kepler2 (overleg | bijdragen) op 25 mei 2022 om 10:45 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb| icoon van Nahum '''Nahum''' is het zevende boek van de 12 profetenboeken die worden genoemd in de Hebreeuwse Bijbel, ook wel h...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
icoon van Nahum

Nahum is het zevende boek van de 12 profetenboeken die worden genoemd in de Hebreeuwse Bijbel, ook wel het Oude Testament genoemd. Nahum is verder een onbekende profeet die niet wordt genoemd in de Bijbel buiten het gelijknamige Bijbelboek. Hij schrijft zijn profetie een aantal jaren voor de ondergang van de stad Ninevé, de hoofdstad van het Assyrische Rijk, in het jaar 612 voor Christus. Voor het Joodse volk was Assyrië een uiterst gevaarlijk en agressief volk. Het volk heeft 10 van de 12 joodse stammen vernietigd. Daarom komt er een hoop ellende af op de Assyriërs. Centraal staat de boodschap in hoofdstuk 2, waarin de overgebleven joodse stam Juda blij mag zijn dat de vrede weer komt, omdat de Assyriërs verslagen zijn.

Vergelijking met Jona

Een andere profeet in de Hebreeuwse Bijbel is Jona. Hij is degene die juist de ondergang van Ninevé wil, maar van God de opdracht krijgt om de vrede en bekering te preken in Ninevé. Bij Jona wordt Ninevé gespaard, omdat de inwoners tot inkeer komen. Kennelijk leefde Jona in een andere tijd. Later zal Jezus Christus Jona wel noemen en Nahum niet.

Beeld van God

Jezus Christus vertelt dat God liefde en vergeving is. In de profeet Nahum wordt juist de nadruk gelegd op de straf van God. Hier worden de Assyriërs gestraft. In 3: 10 staat echter dat om de leiders van het volk het lot wordt geworpen, een van de beelden waarin het einde van de stad wordt voorspeld. Meestal deed men dit met een dobbelsteen, of door strootje te trekken. Dat zal later met Jezus ook gebeuren (zie Mattheüs 25: 37). Om zijn kleed wordt voor de kruisiging ook gedobbeld door de Romeinse soldaten. Jezus zal de mensen wel vergeven en het kruis dragen. Daarmee is Jezus ook de vervulling van de profeten, zoals Nahum ook een profeet is. Daarmee komt de straf van God voor Nineve in een ander licht te staan. De vrede wordt aangekondigd (zie ook 2: 1) en God geeft iedereen de kans om gespaard te worden. Uiteindelijk zal God alles herstellen (zie ook 2: 3). Dan zullen de ranken van druiven weer groeien, zodat het Joodse volk weer feest kan vieren. En dit is weer het beeld van het herstel van het contact van de mensen met God.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nahum&oldid=716765"