Nederlandse Publieke Omroep

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de NPO vanaf augustus 2014
Het logo van de zender Nederland 1 tot 19 augustus 2014.
Het logo van de zender Nederland 2 tot 19 augustus 2014.
Het logo van de zender Nederland 3 tot 19 augustus 2014.

Het Nederlandse Publieke Omroepbestel zijn een aantal organisaties die samen zorgen voor het publieke aanbad op de Nederlandse radiozenders, televisiezenders, internet- en themakanalen. De Nederlandse landelijke publieke omroep wordt beheerd door de Nederlandse Publieke Omroep of gewoon afgekort NPO en de Omroeporganisaties. De Mediawet regelt hoeveel zendtijd elke omroep krijgt. De laatste tijd komt NPO veel in het nieuws omdat het van de overheid moet snijden in het biljet.

Nederlandse Pubieke Omroep (NPO)

De stichting Nederlandse Publieke Omroep is tot 2020 aangewezen als hoofd van de het Publieke Omroepbestel. De NPO wordt bestuurd door de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht. De Raad van Bestuur wordt zelf onder toezicht gehouden door de Raad van Toezicht. De voorzitter van de NPO is Henk Hagoort.

Nu bestaat de NPO nog uit 19 verschillende omroepen, maar dit worden er steeds minder. in 2016 zullen het er nog maar 9 zijn. De NPO streeft ernaar om een grote omroep te worden, zoals de VRT en de BBC. Veel publieke omroepen hebben geen meerdere organisaties en daarom is de NPO speciaal.

Omroeporganisaties

Eigenlijk kan je alle omroeporganisaties in vier grote groepen verdelen.

Taakomroepen

Volgens de wet moeten een aantal omroepen een taalopdracht krijgen. De NOS verzorgt het nieuws, sport en het weer en de NTR zorgt voor cultuur, onderwijs, educatie, kunst en minderheden op de televisie.

Ledenomroepen

Het logo van de voormalige omroep BNN.

Ledenomroep zijn omroepen die afspraken maken over zendtijd. Ook moeten ze aan een aantal voorwaarden doen:

  • Ze moeten een maatschappelijke, godsdienstige, Culturele of kerkelijke stroming vertegenwoordigen.
  • Ze moeten een toeggevoegde waarde leveren aan het bestaande Nederlandse omroepbestel.
  • Ze moeten voldoende leden hebben

Deze zijn te omdescheiden in 3 groepen:

  • A-status, meer dan 300.000 leden.
  • B-status, tussen 150.000 en 300.000 leden
  • Aspirantenomroep, minder dan 150.000 leden

Momenteel zijn er 11 ledenomroepen: AVROTOROS, BNN, EO, KRO, MAX, NCRV, VARA, VPRO, WNL, PowNed en AVTROS

2.42 omroep

Er zijn 8 omroepen zonder leden. toch mogen ze uitzenden omdat een godsdienst vertegenwoordigen. de acht omroepen zijn: BOS, JO, OHM, IKON, Omroep RKK, HUMAN, ZvK, SZM.

Overige

Er zijn ook nog andere omroepen:

  • STER, de STER verzorgt de reclame op de televisie-, radiozenders en websites van de NPO.
  • PP, Sinds 1974 kent de NPO Zendtijd voor Politieke Partijen. Hierin krijgen we korte reclamespotjes te zien over politieke partijen.
  • Socutera ondersteunt goede doelen.
  • OF, Omrop Fryslân is ook te zien op de Nederlandse Publieke Televisie, hoewel dit niet bij de NPO hoort. De uitzendingen zijn in het Fries.

Ondersteunde Omroepen

Omroepen

In totaal hebben we 19 omroepen. Voordat de lijst komt nog even wat feiten:

  • De meeste omroepen hebben een afkorting. Deze afkorting heeft altijd een betekenis. De afkorting zelf is vaak geen woord.
  • RNW(Radio Nederland Wereldomroep) is geen deel van de publieke omroep.
Nr. Omroep Afkorting Soort omroep Doelgroep of onderwerp Nr. Omroep Afkorting Soort omroep Doelgroep of onderwerp
1 NOS Nederlandse Omroep Stichting Taakomroep Algemeen, nieuws, sport 14 AVRO Algemene Vereniging Radio Omroep Ledenomroep Algemeen/liberaal
2 NTR Fusie van NPS, Teleac en RVU Taakomroep Cultuur, educatie, onderwijs 15 BNN Bart's Neverending Network Ledenomroep Jongeren
3 OF Omrop Fryslân Taakomroep Friezen 16 EO Evangelische Omroep Ledenomroep Protestants
4 PP zentijd voor Politieke Partijen Taakomroep Politieke partijen 17 KRO Katholieke Radio omroep Ledenomroep Katholiek
5 Socutera Sociale en Culturele doeleinden door Televisie en Radio Taakomroep Goede doelen 18 MAX MAX Ledenomroep Senioren/50+
6 BOS Boeddhistische Omroep Stichting 2.42-Omroep Boeddhisme 19 NCRV Nederlandse Christelijke Radio Vereniging Ledenomroep Protestants-Christelijk
7 HUMAN Humanistische Omroep 2.42-Omroep Humanisme 20 PowNed Publieke Omroep Weldenkend Nederland En Dergelijke Ledenomroep Jongvolwassenen, internetgeneratie
8 IKON Interkerkelijke Omroep Nederland 2.42-Omroep Kerkgenootschap 21 TROS Televisie en Radio Omroep Stichting Ledenomroep Volksvertier
9 JO Joodse Omroep 2.42-Omroep Jodendom 22 VARA Vereniging Arbeiders Radio Amateurs Ledenomroep Socialisme (oorspronkelijk)
Sociaal-democratie/progressief (tegenwoordig)
10 OHM Organisatie voor Hindoe Media 2.42-Omroep Hindoeïsme 23 VPRO Vrijzinnige Protestantse Radio Omroep Ledenomroep Vrijzinnig-Protestants (oorspronkelijk)
Progressief/'eigenzinnig' (tegenwoordig)
11 Omroep RKK Rooms-katholiek Kerkgenootschap (Nederlandse kerkprovincie) 2.42-Omroep Kerkgenootschappen 24 WNL Wakker Nederland Ledenomroep Conservatief/liberaal
12 SZM Stichting Zendtijd Moslims 2.42-Omroep Islam 25 STER Stichting Ether Reclame Overige Reclame
13 ZvK Zendtijd voor Kerken 2.42-Omroep Kerkgenootschap

Erkenningsperiode 2010-2015

Het logo van de voormalige omroep NCRV.

Alle ledenomroepen moeten van 1 september 2010 tot 1 september 2015 een nieuwe erkenning aanvragen. Vele omroepen hadden genoeg leden om te blijven. De WNL van de krant de Telegraaf en de PowNed van de webblog GeenStijl hadden ook genoeg leden en mochten als nieuwe omroepen ook in het omroepbestel. Omroep MAX haalde het aantal leden net niet, maar mocht wel blijven en is sindsdien flink gegroeid. De LLiNK had ook geen genoeg leden en de stekker werd eruit getrokken. Ook werd de nieuwe fusie tussen de NIO en de NMO: de SMON niet toegelaten tot het omroepbestel.

Erkenningsperiode vanaf 2016

De NPO moet 200 miljoen bezuinigen vanaf 2015. Door middel van 4 fusies moet er goedkoper gewerkt worden. Er mogen maximaal 9 omroepen in het nieuwe bestel voorkomen. 2 taakomroepen, 6 ledenomroep en nog een andere omroep.

Omroep Status Doelgroep of onderwerp Omroep Status Doelgroep of onderwerp Omroep Status Doelgroep of onderwerp
1 AvroTros (fusie AVRO en TROS) A Algemeen, liberaal en amusement 4 EO + IKON en ZvK B Protestants 7 NOS + Socutera, PP en OF Taakomroep Algemeen, nieuws, sport
2 BNN/VARA A Links-progressief 5 VPRO + HUMAN B Progressief 8 NTR Taakomroep Cultuur, educatie, onderwijs
3 KRO/NCRV + RKK A Christelijk 6 MAX B Senioren/50+ 9 STER Overig Reclame

De AVRO en de TROS fuseren tot AvroTros. De BNN en VARA worden een omroep. De KRO en de NCRV fuseren ook tot een omroep, netals de NPS, RVU en de Teleac tot NTR. De PowNed heeft al aan gekondigd om een Pruductiehuis te worden en geen omroep meer. De WNL moet zich nog bij een van de omorpen aansluiten. Vermoedelijk gaat de WNL naar de AvroTros. Omroep MAX wil dat de WNl met hun gaat fuseren. De 8 2.42 omroepen zullen verdwijnen of ze moeten zich aansluiten bij een van de andere omroepen.

Financiering

Het logo van de voormalige zender Nederland 24.

De NPO krijgt geld vn het Ministerie van OCW. In 2011 kreeg de NPO 785 miljoen euro van het Ministerie van OCW. Hiervan werden de activiteiten van NPO betaalt. De reclame-inkomsten van de STER waren 228 miljoen euro in 2008. De STER geeft deze inkomsten niet aan de NPO, maar aan het Ministerie van OCW.

Een Nederlander betaalt 116 euro per jaar aan de NPO. Een Zwitser betaalt 102,70 euro per jaar aan hun eigen Publieke Omroep. Een Brit betaalt 158 euro per jaar aan hun Publieke Omroep en een Vlaming betaalt maar 48,50 per jaar aan de VRT.

Balkenendenorm

De Balkenendenorm is nog een manier om geld te besparen. Niet alleen mensen bij universiteiten en mensen in de zorg, maar ook mensen bij de NPO moeten geld besparen.Bijvoorbeeld:

Zie ook

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlandse_Publieke_Omroep&oldid=570740"