Nobelium

Uit Wikikids
Versie door MakiBoy (overleg | bijdragen) op 13 dec 2022 om 13:03
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chemisch element
Nobelium.svg
Symbool Nobelium
Naam Nobelium
Latijn
Symbool No
Atoomnummer 102
Soort
Kleur ?
Smeltpunt 827 oC
Kookpunt ? oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Nobelium is een chemisch element met het symbool No en atoomnummer 102 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Het is een metaal, maar hoe het eruit ziet is onbekend.

De actinoïde, ook wel actinide serie omvat de 15 metallische chemische elementen met atoomnummers 89-103, (actinium tot Lawrencium). De actinoïde serie kreeg zijn naam van het eerste element in de serie, actinium. Het (informele) chemische symbool An wordt gebruikt in algemene discussies over actinoïde chemie om te verwijzen naar een actinoïde.

Net als de andere actiniden is nobelium radioactief en zal dus ook radioactief afval geven.

Voorkomen

Nobelium komt niet in de natuur voor en wordt kunstmatig gemaakt in een cyclotron of deeltjesversneller door curium te bombarderen (beschieten) met koolstof-kernen.

Geschiedenis

De ontdekking van element 102 was een ingewikkeld proces en werd opgeëist door groepen uit Zweden, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Het eerste volledige en onweerlegbare rapport van de ontdekking ervan kwam pas in 1966 van het Joint Institute of Nuclear Research in Dubna of Doebna (toen in de Sovjet-Unie). In 1992 heeft de IUPAC - IUPAP Transfermium Working Group (TWG) de claims van de ontdekking opnieuw beoordeeld en geconcludeerd dat alleen het Dubna-werk uit 1966 het verval (soort afbraak waarbij radioactiviteit en energie vrij komt) correct heeft gedetecteerd en toegewezen aan kernen met atoomnummer 102 op dat moment. De Dubna teamleden zijn daarom officieel erkend als de ontdekkers van nobelium hoewel het mogelijk is dat het werd ontdekt in Berkeley in 1959. Het element is vernoemd naar Alfred Nobel.

Gebruik

De super kleine hoeveelheden worden alleen in een laboratorium voor verdere bestudering gebruikt.

Biologie

Nobelium heeft geen betekenis voor de biologie. Chemici die er mee moeten werken moeten beschermende maatregelen nemen vanwege de giftigheid als gevolg van radioactiviteit.

Toepassingen

Geen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nobelium&oldid=753397"