Olijfolie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een fles olijfolie met twee bakjes olijven

Olijfolie is een plantaardige olie die uit olijven geperst wordt. Het wordt al zo'n 4.000 jaar gemaakt. Vooral in de landen rondom de Middellandse Zee wordt veel olijfolie gemaakt. Hier wordt het ook gebruikt voor veel gerechten. Je kunt olijfolie zowel koud (bijvoorbeeld in een salade) als warm (bijvoorbeeld voor het bakken van vlees) gebruiken. In andere landen wordt olijfolie ook gebruikt als vervanger voor dierlijk vet.

Overigens wordt olijfolie niet alleen in de keuken gebruikt. Zo werd het ook als lampenolie gebruikt voor de verlichting.

Hoe wordt het gemaakt?

Olijfolie wordt gemaakt nadat olijven van geoogst worden. Voor olijfolie worden de olijven wel geplukt. Normaal vallen olijven vanzelf de boom af als ze rijp zijn. Voor olijfolie mogen de olijven echter niet te rijp zijn. Hierdoor worden ze met de hand geplukt. Tegenwoordig zijn er schudmachines die de olijven uit de bomen schudden. Na het plukken of schudden moeten de olijven zo snel mogelijk tot olie gemaakt worden. Olijven bederven namelijk erg snel.

Er zijn twee manieren om olijfolie te maken:

  • Persen: Vroeger werd dit met een vijzelpers gedaan, maar tegenwoordig heeft men machinale persen. Na het persen komt er olie en water uit de machine. De olie wordt van het water gescheiden in een centrifuge. Voor 1 liter olijfolie is zo'n 5 tot 10 kilo olijven nodig.
  • Centrifugeren: Hiervoor gebruikt men een centrifuge, waarin de olijven om hoge snelheid draaien. Door deze methode blijven de pitten van de olijven stil, waardoor de olie geen nare bijsmaak krijgt.

Vervolgens wordt de olijfolie in flessen gedaan om verkocht te kunnen worden.

Hoe wordt olijfolie bewaard?

Een fles olijfolie

Olijfolie wordt meestal in glazen of plastic flessen bewaard. Deze flessen zijn altijd doorzichtig. Olijfolie moet in het donker bewaard worden, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Ook kan olijfolie niet goed tegen warmte. Het mag niet te warm staan (bijvoorbeeld in de zon), maar hoeft ook niet in de koelkast bewaard te worden. Daarnaast mag er geen lucht bij olijfolie komen. Lucht, licht en warmte kunnen de smaak van de olie beïnvloeden.

Over het algemeen is olijfolie vrij lang houdbaar. Een fles olijfolie heeft een houdbaarheid van tussen 6 maanden tot meer dan 2 jaar. Het is afhankelijk welke olie je gebruikt. Uiteindelijk wordt zelfs de olie met de hoogste kwaliteit ranzig, doordat er lucht bijkomt.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Olijfolie heeft verschillende toepassingen. Het wordt in enorm veel gerechten gebruikt. Veel mensen kiezen olijfolie als alternatief voor zaadolie of dierlijk vet. Daarnaast wordt olijfolie gebruikt om voedsel in te doen, zoals zongedroogde tomaten. Ook kan het in salades als dressing gebruikt worden.

In het verleden werd olijfolie ook als lampenolie gebruikt of als medicijn. Daarnaast kan het als balsem gebruikt worden of als schoonheidsproduct voor huid en haar. In sommige douchegel of shampoo zit olijfolie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Olijfolie&oldid=790663"