Overleg:Broeikaseffect

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 21 jan 2016 om 15:11 (Mike1023 heeft pagina Overleg:Broeikaseffect(1) hernoemd naar Overleg:Broeikaseffect)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Samenvoegen

Wie voegt deze twee teksten samen?

                                            Het broeikaseffect
                                              Lagen om de aarde. 

De aarde heeft heel veel verschillende lagen die ons beschermen tegen de gevaarlijke straling van de zon. Die straalt namelijk ultraviolet licht uit, waar mensen, planten en dieren niet tegen kunnen. Die lagen heten samen de Atmosfeer. De buitenste laag (die echt buiten de Atmosfeer is) heet de Exosfeer. En de lagen daar onder heten: de Thermosfeer, Mesosfeer, Stratosfeer (daar zit de Ozonlaag in) en de Troposfeer. De mensen leven in de Troposfeer en de Stratosfeer. De Zon zorgt er voor dat we warmte krijgen. Die warmte wordt vastgehouden door gassen, zoals Koolzuurgas. Dat noemen we het “natuurlijke broeikaseffect”. Zonder dat effect zouden wij niet op onze aarde kunnen leven. Want dan was het gemiddeld –18 graden in plaats van gemiddeld +15 graden. Erg koud dus.

                                     Waarom wordt het zo warm?

De zonnestralen gaan door de lagen naar de aarde. De aarde kaatst sommige stralen terug de ruimte in en anderen niet om het hier warm te houden. De stralen die terug naar de ruimte moeten moeten eerst door de Atmosfeer heen. Maar door broeikasgassen, die in sommige koelkasten, spuitbussen met drijfgassen en auto-uitlaatgassen zitten kan dat haast niet meer. De warmte kan er dan niet meer doorheen en kaatst dan weer terug naar de aarde. Dan wordt het heel warm op aarde. Dit noemen we het “versterkt broeikaseffect”.

                                                  Gevolgen 

Doordat het warmer wordt op aarde wordt natuurlijk ook alles op aarde warmer. Dat heeft grote gevolgen. Denk er eens aan dat het steeds heter word in veel gebieden! Dat is ook voor velen lastig als de oogst mislukt door de droogte. En ook het ijs smelt en zakt in zee. Zo stijgt de waterspiegel en komen er heel veel overstromingen en ze worden ook steeds groter. En door dat ijs in de zee kunnen de ijsberen er niet meer op leven. Daardoor gaan ze dood. En als de zee opwarmt gaat het koraal dood. Stel je eens voor. Haast de hele wereld heeft daar last van en dat is onze schuld! En met ons bedoel ik niet alleen Nederland.

                                          Wat kan je er aan doen?

Het beste zou zijn om minder CO2 (een andere naam voor Koolzuurgas) te gebruiken. Bijvoorbeeld minder fossiele brandstoffen gebruiken. We kunnen het ook doen met zonne - en windenergie. Maar hoe kun jij er nou iets aan doen? Nou gewoon, gebruik niet te veel elektriciteit. Dat kun je doen door bijvoorbeeld de lamp en andere elektrische apparaten uit te doen als je weg gaat. Gebruik bijvoorbeeld spaarlampen. Of zet niet onnodig de kachel aan als je het koud hebt. Trek dan gewoon een warme trui aan. Of laat de kraan niet heel lang aan staan tijdens het tandenpoetsen.

Gedaan ;) Flag of Norway.png Suikerdruive Flag of Norway.png 19 december 2009 14:44 (CET)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg:Broeikaseffect&oldid=430334"