Paleis Kneuterdijk

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 12 feb 2021 om 21:52 (replaced: [[File: → [[Bestand: (2))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paleis Kneuterdijk te Den Haag.

Paleis Kneuterdijk is een paleis in Den Haag aan de straat Kneuterdijk. Het paleis ligt niet ver van Paleis Lange Voorhout. Het paleis is een rijksmonument en is het huidige gebouw van de Raad van State. Ook wordt het onderhouden door de Rijksgebouwendienst.

Geschiedenis

De entree van Paleis Kneuterdijk.

Bewoners tot 1879

De Gotische zaal in Paleis Kneuterdijk naast de Franse tuin.

Van Wassenaers

Paleis Kneuterdijk verving het oude huis van de familie van Wassenaer. De familie bezat wel meer gebouwen in Den Haag. Zoals het Oude Hof, wat we nu kennen als Paleis Noordeinde. Het paleis is ontworpen door Daniël Marot. Het werd in opdracht van Johan Hendrik van Wassenaer Obdam. Na zijn dood kreeg zijn broer Unico Wilhelm van Wassenaer het huis. Zijn achterkleindochter verkocht het huis uiteindelijk aan Willem I in 1816.

Oranje-Nassau

Willem II

Koning Willem I schonk zijn zoon prins Willem II het paleis. Tot aan zijn huwelijk in 1840 bleef met zijn vrouw in het paleis wonen. Na de Belgische Revolutie moest de Nederlandse regering het Koninklijk Paleis in Brussel ontruimen. De inboedel werd terug geven aan de Nederlandse staat. Bij de inboedel zat een grote schilderijencollectie. Deze werd ondergebracht in een aantal zalen. Na het overlijden van Willem II heeft zijn vrouw nooit meer gebruik gemaakt van het paleis. Zij ging op Paleis Soestdijk en Buitenzorg, of beter bekend als het Vredespaleis, wonen.

Willem III

Toen prins Willem III 18 jaar werd, kreeg hij van zijn vader Paleis Kneuterdijk geschonken. Hij ging hier een tijdje wonen. Na het overlijden van Willem III werd het paleis verkocht. Zijn broer prins Alexander kocht het paleis weer terug. Toch heeft hij er nooit gewoond. Daarna werd het paleis weinig meer gebruikt. Er werd gezegd dat prinses Juliana op het paleis ging wonen, maar zij ging wonen op Paleis Soestdijk. Wel bleef ze er weleens overnachten.

Kantoor

Juliana kreeg van haar moeder het paleis. Ze gebruikte het paleis zelf vrijwel niet, maar ze liet het Nationaal Crisis Comité hier huisvesten. Dit comité moest de crisis van de jaren dertig verlichten. Na de Tweede Wereldoorlog werden hier de processen van oorlogsmisdadigers gesproken. Hiervoor was alleen de balzaal nodig. In de rest van het gebouw zat het ministerie van Financiën. Een aantal jaar later werd het het gebouw van de Raad van State. Van juni 2008 tot en met juni 2011 werd het paleis gerenoveerd. In juni 2011 ging de Raad van State het gebouw gewoon weer in en in oktober werd het paleis heropend door Koningin Beatrix.

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paleis_Kneuterdijk&oldid=650676"