Pangea: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎top: clean up, replaced: [[Afbeelding: → [[Bestand:)
 
(8 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Pangea.gif|right|thumb|Pangea]]
+
[[Bestand:Pangea.gif|right|thumb|Pangea]]
'''Pangea''', of '''Pangaea''', was het [[supercontinent]] dat 250 miljoen jaar geleden bestond. Uit Pangea komen alle continenten van nu: dit komt doordat de aarde verschuift met platen onder het land. De naam Pangea komt van de Griekse woorden pan (alles) en gaia (aarde). Pangea had een [[superoceaan]], de Panthalassa. Pangea was niet het eerste supercontinent, zo was [[Rodinië]] Pangea nog voor.
+
'''Pangea''', of '''Pangaea''', was het [[supercontinent]] dat 210 tot 250 miljoen jaar geleden bestond. Uit Pangea komen alle continenten van nu: dit komt doordat de aarde verschuift met platen onder het land. De naam Pangea komt van de Griekse woorden pan (alles) en gaia (aarde). Pangea had een [[superoceaan]], de Panthalassa. Pangea was niet het eerste supercontinent, zo was [[Rodinië]] Pangea nog voor.
   
 
Toen Pangea bestond kon je haast niet bij de superoceaan Panthalassa komen. Daarom was een groot deel van Pangea bedekt met een ''super''[[woestijn]].
 
Toen Pangea bestond kon je haast niet bij de superoceaan Panthalassa komen. Daarom was een groot deel van Pangea bedekt met een ''super''[[woestijn]].
  +
  +
== Alfred Wegener ==
  +
[[Bestand:Wegener Alfred signature.jpg|links|miniatuur|210x210px|Alfred Wegener]]
  +
De naam Pangea komt als eerste voor in [[Alfred Wegener|Alfred Lothar Wegener]] ([[Berlijn]], 1 november 1880 – [[Groenland]], ca. 16 november 1930) zijn publicatie genaamd: "Die Entstehung der Kontinente und Ozeane" (Duits). Vertaald naar het Nederlands staat hier: "Het ontstaan van de [[continent]]en en [[Oceaan|oceanen]]". Deze publicatie verscheen in 1915. Meneer Wegener had gelijk met wat hij zei, namelijk dat de continenten in beweging zijn en dat de continenten vroeger één geheel vormden. Volgens deze meneer zaten alle landen die wij kennen dus aan elkaar vast en was het een groot supercontinent met een nog grotere oceaan.
  +
  +
Dit geheel is door Alfred Wegener nu bekend als Pangea. De beweging van deze continenten noemen we continentale drift ofwel makkelijker gezegd [[continentverschuiving]]. Dat houdt dus in dat continenten verschuiven, deze verschuiving is heel goed te zien op een [[wereldkaart]] als je kijkt naar [[Afrika]] en [[Zuid-Amerika]]. Het zal je opvallen dat deze continenten als puzzelstukjes in elkaar passen.
  +
  +
Wegener had dus gelijk wat betreft Pangea, maar hoe dit supercontinent ontstaan is wist hij nog niet. De theorie die hij bedacht voor de beweging van continenten klopte niet, hij zei namelijk dat het met de [[getijden]] te maken had. Hij dacht dat [[eb]] en [[vloed]] te maken hadden met het verschuiven van stukken land en continenten. Veel later werd bekend hoe de aarde daadwerkelijk beweegt, zie hiervoor het kopje hieronder genaamd "beweging van de aarde".
  +
  +
== Beweging van de aarde ==
  +
[[Bestand:Pangea political.jpg|miniatuur|200x200px|Pangea ingedeeld in landen van nu]]
  +
Hoe de platen op [[Aarde (planeet)|aarde]] daadwerkelijk beweegt is meneer Wegener nooit achtergekomen, gelukkig weten wij dat tegenwoordig wel. De platen die bovenop de aarde liggen zijn gemaakt van hard materiaal, onder deze platen ligt zacht, [[vloeibaar]] materiaal dat altijd in beweging is. Doordat de bovenkant hard is blijft dit drijven op het zachte [[magma]] eronder, waardoor verschuiving kan plaatsvinden.
  +
  +
Deze verschuiving gaat heel erg langzaam, dit gaat maar over een paar centimeter per jaar. Stel je maar eens voor hoe lang 250.000.000 jaar is geleden, in die tijd bestond Pangea en wij tellen nu nog niet eens 2100 jaar de jaartallen. De beweging van de platen die bovenop de aarde liggen hebben ervoor gezorgd dat Pangea opgebroken werd, zie het kopje "opbraak" hieronder. Door deze beweging is de wereld heel langzaam veranderd in de wereld die wij vandaag de dag kennen.
  +
  +
Deze platen bovenop de aarde bewegen nu nog steeds, dat betekent dus dat de [[wereld]] nog steeds van vorm veranderd. Helaas leven wij geen miljoenen jaren om die veranderingen zelf echt mee te maken.
   
 
==Opbraak==
 
==Opbraak==
[[Afbeelding:Pangea animatie.gif|left|thumb|250px|Hoe Pangea opbrak]]
+
[[Bestand:Pangea animation 03.gif|left|thumb|250px|Hoe Pangea opbrak]]
* India brak af vanaf Madagascar, en kwam met een zeer hoge snelheid naar Azië toe.
+
* [[India]] brak af vanaf [[Madagaskar]], en kwam met een zeer hoge snelheid naar [[Azië]] toe (hierdoor is de [[Himalaya]] ontstaan).
* Pangea werd in twee delen opgedeeld: Laurazië en Gondwana. In Gondwana was onder andere Zuid-Amerika.
+
* Pangea werd in twee delen opgedeeld: [[Laurazië]] en [[Gondwana]]. In Gondwana was onder andere Zuid-Amerika.
  +
* [[Zuid-Amerika]] en [[Afrika]] braken van elkaar af en [[Noord-Amerika]] en [[Europa (werelddeel)|Europa]] ook, hierdoor is de [[Mid-Atlantische-rug]] ontstaan. De Mid-Atlantische-rug is een gigantische [[bergketen]] die [[onderwater]] ligt. Het is de langste bergketen ter [[wereld]].
* Er kwamen riftzones tussen Noord-, Zuid-Amerika en Afrika.
 
  +
 
==Pangea Ultima: de toekomst==
 
Er wordt verwacht dat in de toekomst nog een keer een supercontinent zoals Pangea zal ontstaan: '<nowiki/>'''[[Pangea Ultima]]''''. Alle continenten zouden dan over nog eens 250 miljoen jaar weer allemaal aan elkaar vastzitten.
   
  +
Er bestaat ook een andere mogelijkheid voor een toekomstig supercontinent, genaamd: '[[Amazië]]'.
==Pangea, nog een keer==
 
Er wordt verwacht dat in de toekomst nog een keer een supercontinent als Pangea zal ontstaan: '''[[Pangea Ultima]]'''. Er is daarvoor ook een andere variant, [[Amazië]].
 
   
  +
== Bronnen ==
  +
# Historiek. (2019, Oktober 22). ''Pangea: het supercontinent van Alfred Wegener''. Opgehaald van Historiek: <nowiki>https://historiek.net/pangea-supercontinent-alfred-wegener/89408/</nowiki>
  +
# Klompmaker, A. (2008, Juli 15). ''Bewijzen en historie plaattektoniektheorie''. Opgehaald van Nemo Kennislink: <nowiki>https://www.nemokennislink.nl/publicaties/bewijzen-en-historie-plaattektoniektheorie/</nowiki>
  +
# Rogers, J. J., & Santosh, M. (2004). ''Continents and Supercontinents.'' Oxford: Oxford University Press.
  +
# Sintubin, M. (2005). ''De aarde in beweging.'' Leuven: Universiteit derde leeftijd Leuven.
  +
# Stel, J. (1965). Paleomagnetisme en de drift der continenten. ''Natuurtijdschriften'', 1-8.
 
{{ContinentenAarde}}
 
{{ContinentenAarde}}
   
[[Categorie: Landschappen, zeeën en rivieren]]
+
[[Categorie:Continent]]

Huidige versie van 15 feb 2021 om 16:47

Pangea

Pangea, of Pangaea, was het supercontinent dat 210 tot 250 miljoen jaar geleden bestond. Uit Pangea komen alle continenten van nu: dit komt doordat de aarde verschuift met platen onder het land. De naam Pangea komt van de Griekse woorden pan (alles) en gaia (aarde). Pangea had een superoceaan, de Panthalassa. Pangea was niet het eerste supercontinent, zo was Rodinië Pangea nog voor.

Toen Pangea bestond kon je haast niet bij de superoceaan Panthalassa komen. Daarom was een groot deel van Pangea bedekt met een superwoestijn.

Alfred Wegener

Alfred Wegener

De naam Pangea komt als eerste voor in Alfred Lothar Wegener (Berlijn, 1 november 1880 – Groenland, ca. 16 november 1930) zijn publicatie genaamd: "Die Entstehung der Kontinente und Ozeane" (Duits). Vertaald naar het Nederlands staat hier: "Het ontstaan van de continenten en oceanen". Deze publicatie verscheen in 1915. Meneer Wegener had gelijk met wat hij zei, namelijk dat de continenten in beweging zijn en dat de continenten vroeger één geheel vormden. Volgens deze meneer zaten alle landen die wij kennen dus aan elkaar vast en was het een groot supercontinent met een nog grotere oceaan.

Dit geheel is door Alfred Wegener nu bekend als Pangea. De beweging van deze continenten noemen we continentale drift ofwel makkelijker gezegd continentverschuiving. Dat houdt dus in dat continenten verschuiven, deze verschuiving is heel goed te zien op een wereldkaart als je kijkt naar Afrika en Zuid-Amerika. Het zal je opvallen dat deze continenten als puzzelstukjes in elkaar passen.

Wegener had dus gelijk wat betreft Pangea, maar hoe dit supercontinent ontstaan is wist hij nog niet. De theorie die hij bedacht voor de beweging van continenten klopte niet, hij zei namelijk dat het met de getijden te maken had. Hij dacht dat eb en vloed te maken hadden met het verschuiven van stukken land en continenten. Veel later werd bekend hoe de aarde daadwerkelijk beweegt, zie hiervoor het kopje hieronder genaamd "beweging van de aarde".

Beweging van de aarde

Pangea ingedeeld in landen van nu

Hoe de platen op aarde daadwerkelijk beweegt is meneer Wegener nooit achtergekomen, gelukkig weten wij dat tegenwoordig wel. De platen die bovenop de aarde liggen zijn gemaakt van hard materiaal, onder deze platen ligt zacht, vloeibaar materiaal dat altijd in beweging is. Doordat de bovenkant hard is blijft dit drijven op het zachte magma eronder, waardoor verschuiving kan plaatsvinden.

Deze verschuiving gaat heel erg langzaam, dit gaat maar over een paar centimeter per jaar. Stel je maar eens voor hoe lang 250.000.000 jaar is geleden, in die tijd bestond Pangea en wij tellen nu nog niet eens 2100 jaar de jaartallen. De beweging van de platen die bovenop de aarde liggen hebben ervoor gezorgd dat Pangea opgebroken werd, zie het kopje "opbraak" hieronder. Door deze beweging is de wereld heel langzaam veranderd in de wereld die wij vandaag de dag kennen.

Deze platen bovenop de aarde bewegen nu nog steeds, dat betekent dus dat de wereld nog steeds van vorm veranderd. Helaas leven wij geen miljoenen jaren om die veranderingen zelf echt mee te maken.

Opbraak

Hoe Pangea opbrak

Pangea Ultima: de toekomst

Er wordt verwacht dat in de toekomst nog een keer een supercontinent zoals Pangea zal ontstaan: 'Pangea Ultima'. Alle continenten zouden dan over nog eens 250 miljoen jaar weer allemaal aan elkaar vastzitten.

Er bestaat ook een andere mogelijkheid voor een toekomstig supercontinent, genaamd: 'Amazië'.

Bronnen

  1. Historiek. (2019, Oktober 22). Pangea: het supercontinent van Alfred Wegener. Opgehaald van Historiek: https://historiek.net/pangea-supercontinent-alfred-wegener/89408/
  2. Klompmaker, A. (2008, Juli 15). Bewijzen en historie plaattektoniektheorie. Opgehaald van Nemo Kennislink: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/bewijzen-en-historie-plaattektoniektheorie/
  3. Rogers, J. J., & Santosh, M. (2004). Continents and Supercontinents. Oxford: Oxford University Press.
  4. Sintubin, M. (2005). De aarde in beweging. Leuven: Universiteit derde leeftijd Leuven.
  5. Stel, J. (1965). Paleomagnetisme en de drift der continenten. Natuurtijdschriften, 1-8.


Continenten en regio's van de wereld
LocationAntarctica.png
Antarctica
LocationAmericas.png
Amerika
LocationAustralia.png
Australië
LocationAfrica.png
Afrika
LocationNorthAmerica.png
Noord-Amerika
LocationOceania.png
Oceanië
LocationEurope.png
Europa
LocationAsia.png
Azië
LocationSouthAmerica.png
Zuid-Amerika
Geologische supercontinenten:
Vroeger:
Gondwana • Laurazië • Pangea • Rodinië
Toekomstig/Heden:
Eurazië • Eurafrazië • Pangea Ultima • Amazië
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pangea&oldid=653178"