Paraguay

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Republiek Paraguay
República del Paraguay
Tetã Paraguái

Flag of Paraguay.svg Coat of arms of Paraguay.svg Paraguay (orthographic projection).svg

Hoofdstad Asunción
Aantal inwoners 7.353.038 (2021)
Oppervlakte 406.752 km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Mario Abdo Benítez (sinds 2018)
Vicepresident Hugo Velázquez (sinds 2018)
Godsdienst Christendom (96,1%)
Geen religie (2,6%)
Overig (1,2%)
Taal Spaans (español)
Guaraní (Avañe'ẽ)
Munteenheid Paraguyaanse Guaraní­
Volkslied Paraguayos, Républica o muerte
Nationale feestdag 15 mei
Landcode PRY

Paraguay is een land in Zuid-Amerika. Het grenst in het noorden aan Bolivia, in het oosten aan Brazilië en in het zuiden en het westen aan Argentinië. De hoofdstad van Paraguay is Asuncion en de officiële talen zijn Spaans en Guaraní. Het land is vernoemd naar de rivier, de Paraguay, die dwars door het land heen stroomt.

Net als veel Zuid-Amerikaanse landen is Paraguay lange tijd een kolonie van Spanje geweest. In 1811 wist Paraguay zich onafhankelijk te maken en een republiek te worden onder José Gaspar Rodríguez de Francia (El Supremo). Het land werd door een volksregering geregeerd en wilde zelfstandig zijn van het buitenland. Na de oorlog van de Drievoudige Alliantie verloor het land twee derde van zijn bevolking en stortte de economie in. Paraguay veroverde tijdens de Chaco-oorlog een groot stuk van Bolivia. Tussen 1954 en 1989 stond het land onder een militaire dictatuur. Tegenwoordig is Paraguay een democratie.

Geografie

Landschap

De rivier de Paraguay, waar het land naar vernoemd is, stroomt dwars door het land heen. Paraguay is hierdoor verdeeld in een oostelijk deel (Paraguay oriental of Paraneña), dat loopt dat aan de rivier de Paraná. De Paraná vormt de grens in het zuidoosten van het land en stroomt uiteindelijk samen met de Paraguay. Het andere deel is het westelijke deel, dat ook wel Paraguay occidental of Chaco genoemd wordt. 95% van de bevolking woont in het oosten van het land, terwijl het westelijke gedeelte bijna twee keer zo groot is. Het oosten van het land is over het algemeen vlak tot heuvelachtig. Hier vind je voornamelijk bossen. Aan de grens met Brazilië is er wel een gebergte. Hier vind je ook veel landbouw. De westelijke regio is vrij heuvelachtig, maar heeft ook vlaktes. Hier vind je veel tropische regenwouden en moerassen.

De naam Paraguay betekent iets als waterparadijs. Dit komt doordat Paraguay een erg waterrijk land is. De rivieren in Paraguay hebben veel meanders en daarnaast zijn er vaak eilanden in de rivieren. De Saltos del Guairá waren bekende watervallen in het land, maar sinds 1982 zijn ze verdwenen door de bouw van de Itaipúdam. De Cataratas del Iguazú en de Saltos del Monday zijn andere watervallen, die nog wel bestaan.

Grote steden

10 grootste steden van het land

Palacio de los López en Asunción.jpg
Asunción
Catedral de San Lorenzo durante un 10 de Agosto.JPG
San Lorenzo

Nummer Stad Inwoners

Centro ciudad del este.jpg
Ciudad del Este
Silvio Pettirossi International Airport.jpg
Luque

1 Asunción 521.101
2 Ciudad del Este 306.679
3 Luque 286.053
4 San Lorenzo 260.171
5 Capiatá 245.013
6 Lambaré 185.524
7 Fernando de la Mora 183.390
8 Limpio 155.465
9 Ñemby 148.579
10 Encarnación 138.592

Klimaat

Paraguay heeft een subtropisch tot tropisch klimaat. Paraguay heeft een vrij vochtig klimaat met regenval door heel het jaar. De regenval is vaak veel en regelmatig over het jaar verdeeld. Tijdens de zomers het erg warm in Paraguay doordat de wind uit het noordoosten komt. In de winter komt de wind vanaf de Atlantische Oceaan. Hierdoor kan het weer in de winter plotseling omslaan. In Paraguay komen slechts twee seizoenen voor, winter en zomer. Lente en herfst komen er eigenlijk niet voor.

Het platteland van Paraguay

Bevolking

Algemeen

Caacupe5.jpg

Paraguay heeft zo'n 7 miljoen inwoners. Zo'n 10% van de gehele bevolking woont in de hoofdstad. De meeste inwoners wonen in het oosten van het land, het westen van het land is erg dunbevolkt. Iets meer dan de helft van de Paraguayanen leeft in steden en stedelijke gebieden. 70% van de bevolking van het land bestaat uit mestizos. De meeste mestizos zijn onderdeel van de Guaraní, een volk in het land. Mestizos zijn de nakomelingen van Europese kolonisten en inheemse inwoners. 29% van de bevolking is blank en bestaat vooral uit mensen die na de onafhankelijkheid naar Paraguay verhuisd zijn, waaronder veel Duitsers en Oost-Europeanen. Het overige gedeelte van de bevolking bestaat uit mensen met een donkere huidskleur en Aziaten.

Taal

Bijna alle instellingen in Paraguay zijn tweetalig: Guaraní en Spaans.

Paraguay heeft twee officiële talen, namelijk Spaans en Guaraní. Sinds 1992 zijn beide talen officieel en de meeste inwoners kunnen ook beide talen spreken. Het Spaans wordt wel vaker in de steden gesproken en Guaraní vaker op het platteland. Op school leert men beide talen. Spaans wordt gesproken door 90% van de bevolking en Guaraní door 77%. Daarnaast is een nog een combinatie van Spaans en Guaraní, dat door veel inwoners in het dagelijks leven wordt gebruikt. Sinds de jaren 1980 neemt het aantal Spaanstaligen toe. Tegenwoordig kan zo'n 7% van de bevolking alleen Guaraní en geen Spaans. Daarnaast is er nog een kleine groep Paraguayanen aan de grens met Brazilië dat Portugees spreekt.

Ook worden 19 inheemse talen door de Paraguayaanse overheid erkend. 500.000 Paraguayanen spreken naast Guaraní nog een andere inheemse taal. Voorbeelden zijn Sanapaná, Chamacoco en Aché. Ook worden er enkele migrantentalen in Paraguay gesproken, zoals Duits, Italiaans en Chinees.

Religie

Een kathedraal in Paraguay

Paraguay is nog altijd een erg gelovig land. Van oudsher heeft de Rooms-Katholieke Kerk een belangrijke positie. Tijdens een telling uit 2018 bleekt dat 88% van de Paraguayanen katholiek was. Dit is een kleine afname sinds 2002, toen dit nog 89% was. Het katholieke geloof heeft een grote invloed gehad op de cultuur van het land. De meeste katholieke feestdagen worden ook gevierd in Paraguay. Sinds 1992 is er vrijheid van religie in Paraguay.

7% van de bevolking is aanhanger van het protestantisme. Net als in andere landen in Zuid-Amerika groeit het protestantisme sinds enkele jaren. Daarnaast zijn er nog kleinere christelijke stromingen, zoals de Jehova's en de Mormonen (0,9% van de bevolking samen). 2,7% van de bevolking geeft aan geen religie te hebben of in niets te geloven. Het overige gedeelte van de bevolking hangt een ander geloof aan, zoals het jodendom, het boeddhisme of de islam.

Politiek

Staatsinrichting

Het Palacio de los López is de ambtswoning van de president.

Paraguay is een republiek en een democratie. Dit betekent dat Paraguay een president als staatshoofd heeft, die gekozen wordt door de bevolking van het land. Paraguay heeft ook een grondwet, waarvan de huidige uit 1992 komt. De huidige president van Paraguay is Mario Abdo Benítez (sinds 2018). De president is samen met zijn regering verantwoordelijk voor de uitvoerende macht. Een president wordt om de vijf jaar gekozen door middel van rechtstreekse verkiezingen. De kandidaat van de rechtse Partido Colorado wint echter meestal de verkiezingen. Enkel tussen 1936 en 1937 en tussen 2008 en 2012 had Paraguay een linkse president. Een president kan niet herkozen worden. Na deze vijf jaar wordt een president senator voor het leven (maar zonder stemrecht).

Het parlement van Paraguay heeft het Nationaal Congres en bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 80 leden die rechtstreeks door de bevolking wordt gekozen voor een periode van vijf jaar.
  • De Senaat, bestaande uit 45 leden die ook voor een periode van vijf jaar door de bevolking worden gekozen.

In Paraguay zijn er meerdere politieke partijen. De rechtse, conservatieve Partido Colorado is altijd de dominante partij. Hierdoor wordt Paraguay gezien als gebrekkige democratie. Het kiesstelsel zorgt er namelijk voor dat één partij vrijwel altijd aan de macht is. Daarnaast zijn er ook andere politieke partijen, zoals de liberale centrumpartij Partido Liberal Radical Auténtico en de linkse, sociaaldemocratische Gran Alianza Nacional Renovada.

Bestuurlijke indeling

Paraguay is verdeeld in 17 departementen en één hoofdstedelijk district. Deze departementen zijn weer onderverdeeld in 224 districten. Deze 17 districten en hoofdstedelijk district van Paraguay zijn:

Een kaart van de departementen van Paraguay
  1. Alto Paraguay
  2. Alto Paraná
  3. Amambay
  4. Asunción (hoofdstedelijk district)
  5. Boquerón
  6. Caaguazú
  7. Caazapá
  8. Canindeyú
  9. Central
  10. Concepción
  11. Cordillera
  12. Guairá
  13. Itapúa
  14. Misiones
  15. Ñeembucú
  16. Paraguarí
  17. Presidente Hayes
  18. San Pedro

Buitenlandse politiek

De president van Paraguay op bezoek bij president Donald Trump

Paraguay is lid van verschillende internationale politieke organisaties, zoals de Verenigde Naties, de Mercosur en de Riogroep. Paraguay heeft goede banden met haar buurlanden. Het heeft een economische unie met Argentinië, Brazilië en Uruguay door middel van de Mercosur. Ook zijn de banden met Bolivia goed. Hoewel er een conflict is met Brazilië over de Itaipúdam, speelt dit niet een hele grote rol. Daarnaast heeft Paraguay goede banden met de Verenigde Staten. Het enige land op het Amerikaans continent waarmee Paraguay slechte banden heeft is Venezuela. In 2019 verbrak Paraguay alle banden met het land.

Daarnaast is Paraguay een van de weinige landen dat Taiwan als land beschouwd. Paraguay beschouwt Taiwan als het echte China en heeft hierdoor geen banden met de volksrepubliek China. Paraguay is het grootste land dat Taiwan als land erkend. Hoewel er in 2020 een voorstel was om de volksrepubliek China te erkennen als het echte China, werd dit voorstel verworpen.

Economie

Landbouw in Paraguay

In Paraguay betaalt men met de Paraguayaanse Guaraní. De belangrijkste producten in de Paraguayaanse economie zijn sojabonen, katoen, vlees, olie, hout, leer en energie. Doordat Paraguay veel rivieren en hoogteverschillen heeft kan het land veel schone energie door middel van waterkracht opwekken. Paraguay is hierdoor een van de landen met de meeste waterkrachtcentrales te wereld. Paraguay handelt vooral met zijn buurlanden, Chili, de Verenigde Staten, Rusland en China. Doordat het land niet veel grondstoffen heeft moet het veel importeren.

Net als veel landen in Zuid-Amerika heeft Paraguay te maken grote ongelijkheid. De bovenste 5% van de bevolking heeft 90% van het land in handen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paraguay&oldid=850512"