Personele unie

Uit Wikikids
Versie door Wouter15Bot (overleg | bijdragen) op 25 mei 2021 om 19:10 (→‎top: clean up, replaced: AustraliëAustralië)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De landen waar Karel V staatshoofd van was. Een voorbeeld van een personele unie.

Een personele unie is een systeem waarbij twee of meerdere onafhankelijke landen hetzelfde staatshoofd hebben. Elk van deze landen is gewoon een apart land, met eigen wetten, grenzen en hoofdstad. Ze kunnen per toeval ontstaan (doordat er bijvoorbeeld een koninklijk familielid overlijd) of door middel van oorlog en/of verdragen. Personele unies komen meestal in monarchieën voor.

In het verleden zijn er heel wat personele unies geweest. Zo was er heel lang een personele unie tussen Nederland en Luxemburg. De Nederlandse koning was tevens de groothertog van Luxemburg. Denemarken had nog meer personele unies. Zo was de Deense koning ook koning van Noorwegen en IJsland. Oostenrijk en Hongarije hadden ook een personele unie. De Oostenrijkse keizer was ook koning van Hongarije. Ook waren er personele unies tussen Litouwen en Polen, tussen Rusland en Finland, tussen Zweden en Noorwegen en tussen Portugal en Spanje.

Tegenwoordig zijn er niet meer zoveel personele unies. Er is tegenwoordig nog een personele unie tussen Frankrijk en Andorra. De Franse president is ook co-vorst van Andorra. De Britse koningin heeft via de Gemenebest van Naties personele unies met een heleboel landen. Dit betekent dat ze ook staatshoofd is van onder andere Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Cyprus, Belize, Pakistan en India.

Een personele unie moet je niet verwarren met een federatie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Personele_unie&oldid=668907"