Persvrijheid

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De persvrijheid in 2013

De persvrijheid, vrije pers of vrijheid van de pers is de vrijheid is dat iemand zijn mening of verslag (schriftelijk) openbaar mag maken, mag uitgeven en verspreiden. Persvrijheid hangt samen met de vrijheid van meningsuiting, maar hier gaat het vooral op om de pers.

Persvrijheid is belangrijk in een democratie, aangezien de persvrijheid ervoor zorgt dat mensen aan onafhankelijke informatie komen. In landen zonder persvrijheid zegt de regering wat de pers moet schrijven en wat niet. Hierdoor kan het de media beïnvloeden. Voorbeelden van landen met geen of geringe persvrijheid zijn Noord-Korea, China, Saoedi-Arabië, Iran en in iets mindere mate Rusland, Turkije en verschillenden landen in Afrika en Azië. De landen met de meeste persvrijheid zijn Tsjechië, Finland, IJsland, Nederland en Ierland. In alle westerse landen wordt de persvrijheid gegarandeerd in de grondwet. Dit voorkomt censuur en overheidsbemoeienis.

De persvrijheid heeft niet enkel betrekking op nieuwsitems, maar ook op kritische items/artikelen en bepaalde literatuur.

Ondanks de persvrijheid mogen mensen in veel westerse landen wel aangifte als iets als smaad, laster of discriminatie wordt gezien.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Persvrijheid&oldid=795249"