Premier

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 10 jan 2021 om 21:48 (→‎Afkomst: fix HTML, replaced: <BR> → <br />)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zie ook: minister-president van Nederland en president

Een eerste minister of minister-president is een regeringsleider in een land waar het staatshoofd en de regeringsleider niet dezelfde persoon zijn. In sommige, van dit soort landen is het staatshoofd baas over de minister-president (dit is bijvoorbeeld zo bij Frankrijk en Rusland). In andere landen is dit niet zo, en heeft het staatshoofd eigenlijk geen macht (neem bijvoorbeeld Nederland, waar koning Willem-Alexander het staatshoofd is).

Een regeringsleider is belast met de dagelijkse leiding over het land, maar hij moet zich wel aan bepaalde regels, zoals wetten houden. In Nederland heeft de regeringsleider allerlei belangrijke mensen onder zich: de ministers en de staatssecretarissen. De ministers en de staatssecretarissen tezamen heten het kabinet.

Afkomst

De benaming minister-president is een samenvoeging van minister, dat eigenlijk dienaar van de koning betekent, en president, dat voorzitter betekent.
Een minister-president is dus letterlijk de minister die de vergaderingen van de gezamenlijke ministers leidt.

Lijst van Nederlandse minister presidenten

Zie Lijst van premiers van Nederland voor het hoofdartikel over dit onderwerp..
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Premier&oldid=641840"