Reggae

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
De vlag van Jamaica; de kleuren van de reggae.

Reggae is een muziekstijl die afkomstig is van Jamaica en valt onder het muziekgenre Latin. De term verwijst ook naar de moderne populaire muziek van Jamaica en zijn diaspora (Jamaicanen die naar elders zijn vertrokken). Eerst was op Jamaica de Amerikaanse muziek erg populair. Later begonnen muzikanten zelf met muziek te experimenteren. Zo werd er ska gemaakt, daarna rocksteady tot uiteindelijk in 1968 reggae werd gemaak. Een single uit 1968 van Toots and the Maytals, "Do the Reggay", was het eerste populaire nummer dat het woord "reggae" gebruikte, waarmee de muziekstijl zijn naam kreeg en geïntroduceerd werd bij een wereldwijd publiek. Soms wordt de term reggae in brede zin wordt gebruikt om te verwijzen naar de meeste soorten populaire Jamaicaanse dansmuziek. Maar beter nog geeft het de muziekstijl aan die sterk werd beïnvloed door zowel traditionele mento als Amerikaanse jazz en rhythm-and-blues, met name de New Orleans R&B die werd gezongen en gespeeld door Fats Domino en Allen Toussaint.


In Reggae-songs hebben ze het meestal over nieuws, sociale roddels en politiek commentaar. Reggae verspreidde zich naar een gecommercialiseerd (goed verkopend) jazzveld en heette toen nog ‘rudie blues'. Daarna ska, later blue beat en rocksteady. Het is direct herkenbaar aan het loopje en de samenwerking tussen de bas- en drumdownbeat en de toen nog ongebruikelijke ritmesectie (instrumenten die het ritme spelen). Van de rocksteady nam de reggae het gebruik van de bas als percussie-instrument over.

Behalve dat de reggae enkele van de muzikale elementen bevat van de rhythm and blues, jazz, mento (een feestelijke, Jamaicaanse volksmuziek die op het platteland diende als dansmuziek en een alternatief was voor de kerkzang), is er ook iets terug te vinden van de calypso. Er is er ook een invloed vanuit traditionele Afrikaanse volksritmes. Een van de gemakkelijkst herkenbare elementen zijn de tot dan toe ongebruikelijke ritmes; staccato (korte) akkoorden gespeeld door een gitaar of piano (of beide) op de offbeats van de maat. Zeg maar eNE, tweeË, drieË, vierE. Ook ligt er een ritmische accent op de derde tel van de vierkwartsmaat. Het tempo van reggae is meestal langzamer dan zowel ska als rocksteady (zie link). Het idee van 'oproep en antwoord' uit de blues en gospel is overal in de reggaemuziek te vinden. De stijl van reggaemuziek wordt geleid door de drum en bas. Het basgeluid in reggae is dik en zwaar. Het is gebruikelijk dat reggae wordt gezongen in een taal als Jamaicaanse Patois, Jamaicaans Engels of in eigen gevormde Lyaric-dialecten.

Optreden van Bob Marley in het Dalymount Park, op 6 Juli 1980.

Reggae-artiesten

Enkele hoofdrolspelers in deze sound zijn Jackie Jackson van Toots and the Maytals, Carlton Barrett van Bob Marley and the Wailers (Bob Marley was ook de man die reggae buiten Jamaica populair maakte). Verder Lloyd Brevett van The Skatalites, Paul Douglas van Toots en the Maytals, Lloyd Knibb van The Skatalites, Winston Grennan, Sly Dunbar, en Anthony "Benbow" Creary van The Upsetters. De Jamaikaan Peter Tosh was eerst ook lid van the Wailers, maar ging later solo. Met Mick Jagger bracht hij in 1979 het nummer "Don't Look Back" uit.

In Nederland is met name Doe Maar bekend geworden met reggae nummers.

Rastafari's

De religieuze en culturele stroming van de Jamaicaanse rastafari's (het "rastageloof") is nauw verbonden met reggae. De rastafari is een Afrocentrische religie die zich in de jaren dertig in Jamaica ontwikkelde. Het heeft als doel het Panafrikanisme te promoten. Dit Panafrikanisme is een wereldwijde beweging wil (solidariteits)banden tussen alle inheemse en diaspora etnische groepen van Afrikaanse afkomst aanmoedigen en versterken. De artiesten dragen vaak de rastakapsels zoals de bekende dreadlocks. Reggaemuziek is ook een middel om belangrijke boodschappen van het rastafarisme over te brengen. De muzikant wordt de boodschapper en zoals Rastafari's het zien; 'de soldaat en de muzikant zijn instrumenten voor verandering'. Ook hier hebben we te maken met de strijd van het (oorspronkelijke) Afrikaanse volk tegen slavernij en kolonisatie.

Een opvolger van de reggae is de elektronische variant dub.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Reggae&oldid=700792"