Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Samson en Gert

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 28 mei 2019 om 13:23 (Wijzigingen door Marcelmarcelmarcel (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 12345dan)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Samson en Gert is een Vlaamse kindertelevisieserie sinds 1989 die verzonnen werd door Hans Bourlon, Gert Verhulst en Danny Verbiest. De hoofdrollen worden vertolkt door Samson (tot 2005 door Danny Verbiest) en Gert (Gert Verhulst).

Het programma is een productie van het succesvolle Vlaamse productiebedrijf Studio 100, ook verantwoordelijk voor onder meer Kabouter Plop, Piet Piraat, de kinderpopgroep K3 en nog veel meer. De drie makers (Danny Verbiest, Gert Verhulst en Hans Bourlon) van Samson en Gert zijn ook de oprichters van Studio 100.

Kenmerken

Een kenmerk van het programma zijn de zinnetjes die regelmatig terugkeren. Wanneer iemand de woonkamer van Samson en Gert binnenkomt is bijna altijd de eerste zin die hij zegt: "Ik moest kloppen want de bel doet het niet." "Ten eerste is het Alberto en ten tweede ..." antwoordt Albert Vermeersch heel vaak, wanneer hij weer eens Albert wordt genoemd door Gert. Octaaf De Bolle zegt vaak: "...is toevallig een van mijn specialiteiten. Mijn Miranda zegt dat ook altijd: 'Pa', zegt ze, 'zoals jij kan ...' zo kan ik ... hè?" Verder verbastert Samson namen (mijnheer van Leemhuyzen wordt 'van Veel Luizen', mevrouw Jeannine 'mevrouw Praline') en woorden. Vaak terugkerende thema's zijn 'de bedrieger bedrogen' en 'eerlijk duurt het langst'.

Geschiedenis

Danny Verbiest werkte voor Samson en Gert aan enkele series van het Nederlandse jeugdduo Bassie en Adriaan. Een verwijzing hiernaar is terug te vinden in een aflevering uit 1991, waarbij Bassie en Adriaan te gast zijn bij Samson en Gert en Adriaan over Lara spreekt. Gert Verhulst en Danny Verbiest maakten de eerste aflevering van "Samson" met de kerstdagen van 1989. Dat optreden bleek zo succesvol dat ze al gauw een eigen show kregen die twee keer per week uitgezonden werd (woensdagmiddags en zondagochtends). Het programma duurde een uur en speelde zich alleen af in de woonkamer van Samson & Gert. Drie keer per aflevering werd het verhaal onderbroken voor een tekenfilm (onder andere Tom en Jerry, Dommel, De Smurfen, Ovide, ...), ook werden brieven en tekeningen van de kijkertjes getoond. Personen die veel langskwamen waren alleen Alberto, de burgemeester en Joop Mengelmoes (meneer Chocomoes), gespeeld door Stef Bos. Samson en Gert wonen in het huis met nummer 101.

Een paar jaar later in 1992 verdwijnt Mengelmoes uit de serie, en Octaaf en Miranda (Liesbet Verstraeten) komen in de plaats, alhoewel Miranda alleen in 1992 te zien was. Het decor van de serie wordt in 1993 grondig uitgebreid. Niet alleen wordt er een keuken en een kelder aan het huis van Samson en Gert toegevoegd, ook krijgt de kijker nu een kijkje op het kantoor van de burgemeester, het kapsalon van Alberto en is er een winkel. Dit valt samen met de komst van mevrouw Jeannine. In 1995 en 1996 komt Sofie, het nichtje van de burgemeester, (Evi Hanssen) als gast voor in enkele afleveringen.

Strips

Er zijn ook vedettestrips van Samson en Gert. In 2005 stopten ze met maken van Samson en Gert-strips. Er zijn 32 strips van en voor een vedette strip is dat heel veel, want de meeste vedettestrips halen maar 1 of 2 albums, omdat ze niet in de smaak vallen.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Samson_en_Gert&oldid=562147"