Schelvis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schelvis
Melanogrammus aeglefinus

Melanogrammus aeglefinus.jpg

Gevoelig
Leefgebied Atlantische Oceaan
Leefomgeving open zee, op een diepte van 10 tot 450 m
Behoort tot de Kabeljauwachtigen (Gadiformes), Zoutwatervissen, Beenvissen, Vissen
Portaal Portal.svg Biologie

De schelvis (Melanogrammus aeglefinus) is een zoutwatervis uit de familie Gadidae, de echte kabeljauw. Het wordt gevonden in de Noord- Atlantische Oceaan en de bijbehorende zeeën, waar het een belangrijke vissoort is voor de visserij, vooral in Noord-Europa, waar het vers, bevroren en gerookt op de markt wordt gebracht; gerookte variëteiten zijn de Finnan haddie en de Arbroath smokie. De schelvis heeft populaties aan weerszijden van de Noord-Atlantische Oceaan, maar komt meer voor in de oostelijke Atlantische Oceaan dan aan de Noord-Amerikaanse kant. Langs de Nederlandse kust zijn ze niet algemeen, hier worden vooral jonge exemplaren aangetroffen. De schelvis komt voor op een diepte van 10 tot 450 m, hoewel het het vaakst wordt beschreven op 80 tot 200 m. Het wordt aangetroffen op bodems die zijn gemaakt van rotsen, zand, grind of schelpen en geeft de voorkeur aan temperaturen tussen 4 en 10 °C.

Beschrijving

De schelvis heeft de langwerpige, taps toelopende lichaamsvorm die meestal te zien is bij leden van de Kabeljauwachtigen (Gadiformes). Het heeft een relatief kleine mond die niet tot onder het oog komt. De bovenkaak steekt meer naar voren dan bij de Atlantische kabeljauw. Er zit een vrij kleine baard op de kin. Er zijn drie rugvinnen, de eerste is driehoekig van vorm en deze rugvinnen hebben 14 tot 17 vinstralen in de eerste, 20 tot 24 in de tweede en 19 tot 22 in de derde. Er zijn ook twee anaalvinnen en hierin zijn er 21 tot 25 vinstralen in de eerste en 20 tot 24 vinstralen in de tweede. De anaal- en rugvinnen zijn allemaal van elkaar gescheiden. De buikvinnen zijn klein met een langgerekte eerste vinstraal.

De bovenzijde van het lichaam van de schelvis varieert in kleur van donkergrijsbruin tot bijna zwart, terwijl het onderste deel van het lichaam dof zilverwit is. Het heeft een kenmerkende zwarte zijlijn die afsteekt met de witachtige achtergrondkleur en die lichtjes over de borstvinnen buigt. Het heeft ook een kenmerkende ovale zwarte vlek of 'duimafdruk', ook wel de 'duivelsvingerafdruk' genoemd, die tussen de zijlijn en de borstvin zit. De rug-, borst- en staartvinnen zijn donkergrijs van kleur, terwijl de anaalvinnen bleek zijn, passend bij de kleur van de zilverachtige zijkanten, met zwarte spikkels aan de basis. De buikvinnen zijn wit met een variabel aantal zwarte vlekken. Af en toe zijn er verschillend gekleurde varianten geregistreerd die mogelijk gestreept zijn, goudkleurig op de rug of de donkere schoudervlek missen.

De langste beschreven schelvis was 94 centimeter lang en woog 11 kilogram. De gemiddelde schelvis is echter zelden langer dan 80 cm lang. In de oostelijke wateren van Canada varieert schelvis in grootte van 38 tot 69 cm lang en 0,9 tot 1,8 kg in gewicht.

De paring in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan vindt plaats van februari tot juni, met een piek in maart en april. Volwassenen jagen op vissen zoals zandspiering, Amerikaanse schol, grondels, Europese sprot en Atlantische haring, lodde, zilverheek, Amerikaanse paling en Argentijnse haring.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schelvis&oldid=800101"