Schildvoetigen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schildvoetigen
Caudofoveata

Chaetoderma nitidulum.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving in de zeebodem
Behoort tot de Weekdieren (Mollusca), Dieren
Portaal Portal.svg Biologie

Schildvoetigen (Caudofoveata) zijn een klasse die behoren tot de Weekdieren (Mollusca). Het zijn zeediertjes die geen schelp hebben en lijken op wormen, maar het niet zijn.

Ze variëren in lengte van 3 mm tot 14 cm. Ze hebben een haarachtige beschubte huid. Achter de mond zit een voetschild dat enigszins lijkt op dat van een slak.


Ze leven in zachte modderige grond en zitten rechtop onder het zand met enkel hun mondopening naar buiten.  Uit het water dat passeert, halen ze deeltjes die voedzaam voor ze zijn. Na het paren komen er eitjes, die als ze uitkomen larven geven. Deze zwemmen dan nog als een soort van plankton rond. Na de metamorfose (verandering) worden ze het wormachtige dier. Ze ademen door een soort kwastvormige kieuwen.


De enige vertegenwoordiger van de Schildvoetigen is de Glimmende franjeschildvoet Chaetoderma nitidulum (zie foto), die met zekerheid in het Nederlandse deel van de Noordzee voorkomt. De klasse van Schildvoetigen heeft één orde: Chaetodermatida en drie families: Chaetodermatidae, Limifossoridae en Prochaetodermatidae. Hiervan zijn 141 soorten bekend.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schildvoetigen&oldid=822367"