Sikhisme

Uit Wikikids
Versie door Synergie (overleg | bijdragen) op 11 feb 2024 om 16:58 (→‎Externe links)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Sikhisme is een geloof uit India. De mensen die in het Sikhisme geloven noemen we de Sikhs. In India heb je groepen, van belangrijkheid. De Sikhs staan er bovenaan. Het totaal negeren van het kastenstelsel is een typisch kenmerk van de Sikh traditie. Een sikh is te herkennen aan een tulband. Omdat een sikh zijn haren niet mag afknippen, wordt het hoofdhaar met deze tulband bijeengehouden. Een gedoopte sikh tooit zich met de vijf "K's": Kesh (ongeknipt haar), Kangha (kam), Kachha (korte broek), Kara (stalen armband) en Kirpan (zwaard).

Basisprincipes

  • Seva: In dienst van God via het dienen van de maatschappij.
  • Naam Japna: Mediteer op de naam van God.
  • Kirat Karni: Verdien je brood met eerlijk werk.
  • Wand Chakna: Verdeel je verdiensten onder de benodigden.

Deze formule van Aanbidding-Werk-Liefdadigheid herinnert de Sikhs constant aan hun plicht tot dienstverlening aan God via het dienen van de maatschappij.

Wist je dat?

  • Meer dan 400.000 tulband dragende Sikhs tijdens de eerste en Tweede Wereldoorlog als soldaten van het Brits leger hebben gevochten in verschillende delen van Europa, inclusief Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk. In totaal zijn er 83.005 Sikhs overleden en 109.045 gewond geraakt tijdens de gevechten.

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. - Goeroe Granth Sahib

Gebeden

In het Sikhisme zijn er tien guru's en een boek. Ook zijn er verschilende gebeden, een van de bekendste is Ek Onkaar. Die gaat zo:

"Ik onkaar Satnam Kartaa Purakh Nirbhoa Nirvair Akaal Moorat Ajooni Saiban Gur Parsaad Jap Ad Sach Juchaad Hai Bhi Sach Nanak Hosee Bhi Sach Vahai Guru Vahai Guru Balei Somihal Satsri Akal"


Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sikhisme&oldid=841447"