Sjabloon:Portaal:Geschiedenis/uitgelicht

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 24 sep 2018 om 13:55 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Sjabloon:Portaal:Geschiedenis/uitgelicht/01‏‎}} ---- {{Sjabloon:Portaal:Geschiedenis/uitgelicht/02}} ---- {{Sjabloon:Portaal:Geschiedenis/uitgelicht/03}}...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De inname van Maagdenburg

De Dertigjarige Oorlog is een oorlog die zich afspeelde in de 17e eeuw. De aanleiding van de oorlog was vooral dat de katholieke landen en gereformeerde landen niet met elkaar eens waren. Vooral in het Heilige Roomse Rijk was er veel verdeeldheid. Het noorden van het rijk was luthers, maar het zuiden was juist katholiek. De oorlog eindigde in de vrede van Westfalen. De dertigjarige oorlog eindigde samen met de tachtigjarige oorlog. Het Heilige Roomse Rijk had de grootste verliezen tijdens de oorlog. Een groot deel van de bevolking stierf door gevechten. Dat kwam deels doordat de oorlog grotendeels op het grondgebied afspeelde van het Heilige Roomse Rijk.

Lees verder over dit onderwerp!


Collage Amerikaanse Burgeroorlog.png

De Amerikaanse Burgeroorlog was een burgeroorlog tussen de noordelijke staten van Amerika (de Unie) en de zuidelijke staten van Amerika (de Confederatie). De zuidelijke staten hadden zich onafhankelijk verklaard omdat zij de slavernij wilden behouden, terwijl president Lincoln die juist wilde afschaffen. De oorlog begon na de Aanval op Fort Sumter, bij de overgave van de noordelijke generaal Robert Anderson.

Lees verder over dit onderwerp!



Pinochet en Historia Política BCN.JPG

Augusto José Ramón Pinochet Ugarte, beter bekend als Augusto Pinochet, (geboren te Valparaíso op 25 november 1915 - gestorven te Santiago op 10 december 2006) was een Chileense generaal en de 30ste president van Chili. Pinochet wist met het Chileense leger de regering van Salvador Allende ten val te brengen, waarna hij zelf president werd. Hoewel Pinochet president was, was hij in feite een dictator. Tijdens zijn dictatuur zijn verschillende mensen vermoord, verdwenen of gevlucht uit het land.

Lees verder over dit onderwerp!



Map of the Imperial Circles (1560)-nl.svg

Het Heilige Roomse Rijk der Duitse natie was een rijk in Centraal-Europa dat bestond van het jaar 962 tot 1806. Het was niet echt een land zoals we dat nu kennen maar een soort verbond tussen keurvorstendommen, hertogdommen en graafschappen en nog veel meer 'mini-landjes' die onder leiding stonden van een keizer. Het rijk heeft een best wel grote rol gespeeld in de geschiedenis van Europa, hoewel het na Karel V nooit meer het machtigste land van Europa was.

Lees verder over dit onderwerp!



Napoleon Bonaparte.jpg

Napoleone Buonaparte, later hernoemd naar Napoleon Bonaparte (Ajaccio, 15 augustus 1769 - Sint-Helena, 5 mei 1821), was de zoon van Carlo Bonaparte en Maria-Letizia Ramolino. Hij was keizer van Frankrijk van 1804 tot 1814 (en ook nog een aantal dagen in 1815). Hij kwam uit het Huis Bonaparte en werd in naam opgevolgd door Napoleon II van Frankrijk. In werkelijkheid kreeg koning Lodewijk XVIII van Frankrijk het land in handen.

Lees verder over dit onderwerp!



Afrikaner Commandos2.JPG

De Tweede Boerenoorlog, de Tweede Vrijheidsoorlog, de Zuid-Afrikaanse Oorlog of de Anglo-Boerenoorlog, was een oorlog die werd uitgevochten in het huidige Zuid-Afrika, als gevolg van jarenlange spanningen tussen de Afrikaners (de Boeren) en de Britten. Aan de ene kant vocht het Britse Rijk en aan de andere kant de Boeren uit de Oranje Vrijstaat en uit Transvaal.

Lees verder over dit onderwerp!



Een voorbeeld van een rotstekening. Op deze staat een stier.

De Steentijd duurde van 300.000 tot 2.000 jaar voor Christus. Deze tijd heet de steentijd, omdat ze alles met steen deden en nog geen letters hadden. Ook hadden ze nog geen papier, daarom maakten ze tekeningen op de rotsen, dat heten rotstekeningen. Deze tekeningen zijn nog steeds op verschillende plekken te vinden.

Lees verder over dit onderwerp!


Een tekening van de Bounty uit een boek van Jules Verne.

De HMAV Bounty, afkorting voor Her Majesty Armed Vessel Bounty, was een schip dat in 1784 werd gebouwd. Het schip was onderdeel van de Britse Marine.

Oorspronkelijk heette het schip de Bethia. Het schip is gemaakt in Kingston-upon-Hull (of gewoon Hull). Op 26 mei 1887 werd het door de Britse marina gekocht. Het schip ging op een speciale missie naar Tahiti. Hoewel het schip op bestemming aankwam, is het nooit meer teruggekomen in het Verenigd Koninkrijk. Het schip heeft een belangrijke betekenis voor de geschiedenis en de bevolking van de Pitcairneilanden. In 1957 werden de restanten van het schip gevonden.

Lees verder over dit onderwerp!


Het oude Griekenland bestond lang geleden, in de Oudheid, tijd van de Oude Grieken, uit allerlei staatjes. Die staatjes werden stadstaten genoemd. Die stadstaten hadden allemaal dezelfde taal en godsdienst, maar ze hadden eigen wetten, geld en goden. Iedere stadstaat of streek had zijn eigen munten. Die verschillende munten gaven soms nog wel eens problemen bij het handelen.

Hoe werd een stadstaat bestuurd? Iedere stadstaat (polis) had zijn eigen bestuur. Het bestuur maakte de wetten. Alle mannen van de polis konden in het bestuur komen, maar dan moesten ze wel gekozen worden. Dus ook arme mannen hadden een kansje. Vrouwen, slaven, kinderen en buitenlanders mochten niet stemmen of meebeslissen. Als er iets besloten moest worden, kwam men bijeen op het agora (marktplein). Daar werd dan gestemd.

Lees verder over dit onderwerp!


Henri Winkelman

Henri Gerard Winkelman (Maastricht, 17 augustus 1876 - Soesterberg, 27 december 1952) was de Nederlandse opperbevelhebber van het leger vanaf 1 november 1939 tot na de Duitse bezetting in 1945. Hij gaf de leiding tijdens de Duitse invasie in 1940. Hij droeg vanaf 13 mei 1940 de hoogste regeringsmacht in Nederland na de vlucht van de koningin en de regering naar Londen.

Lees verder over dit onderwerp!


Plattegrond van Deshima.jpg

Japan was een lange tijd een gesloten land. Via één klein eilandje mocht slechts één land handel drijven met Japan. Dit land was Nederland. Van de 16de eeuw tot 1853 waren de Nederlanders de enige waarvoor Japan niet gesloten was, ook al mocht ze hun eilandje niet af. Slechts één keer per jaar, als men naar de keizer ging, mocht dit wel. Dit kleine eilandje heette Dejima.

Lees verder over dit onderwerp!


Paul von Hindenburg

Paul von Hindenburg (voluit von Beneckendorff und Hindenburg, 1847-1934) was een beroemd Duits veldheer die op zijn oude dag nog president werd. Eigenlijk behaalde hij zijn successen op het slagveld ook toen hij al op leeftijd was. Want hij genoot al van zijn pensioen (1911), toen er bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (1914) weer een beroep op zijn ervaring als militair werd gedaan.

Lees verder over dit onderwerp!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sjabloon:Portaal:Geschiedenis/uitgelicht&oldid=526419"