Sjors en Sjimmie

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Sjors en Sjimmie
Tekening stripfiguren Sjors en Sjimmie in parkeergarage De Kamp, mei 1996.jpg
Tekening stripfiguren Sjors en Sjimmie in parkeergarage De Kamp, 1996
Land Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Genre
Alt titel
Bedenker Richard Felton Outcault

Martin Branner

Schrijver Martin Branner

Frans Piët
Jan Kruis
Patty Klein
Wilbert Plijnaar Jan van Die

Tekenaar Martin Branner

Frans Piët
Jan Kruis
Jan Steeman
Robert van der Kroft

Uitgever De Spaarnestad

Oberon
Big Balloon

Publicatie
Media stripalbum
Status
Eerste 1932 (als Sjors en Sjimmie)
ISBN
Laatste
Voorafgegaan
Vervolg
Website http://www.sjors-en-sjimmie.nl/SjorsEnSjimmie/
Portaal Portaalicoon Literatuur

Sjors en Sjimmie is al een oude Nederlandse stripreeks. De verhalen draaien om de vrienden Sjors en Sjimmie. De eerste strips verschenen in 1932. Maar eigenlijk is Sjors al ouder en begon het in 1902 met het Amerikaanse jongetje Buster Brown in de hoofdrol, getekend door Richard Felton Outcault. In 1921 ging de strip verder onder de naam Perry Winkle. Vanaf 30 december 1927 verscheen Perry Winkle ook in Nederland, eerst op de achterkant van het weekblad De Humorist en vanaf 1930 in de kinderbijlage van het blad Panorama. De strip werd 'vernederlandst' door striptekenaar Frans Piët en 1939 verscheen het eerste verhaal in albumvorm. In de tweede wereldoorlog werden de Amerikaanse strips verboden. Na de oorlog laat Piët Sjors het donkere jongetje (dan nog) Jimmie ontmoeten. De manier van tekenen en de manier van spreken van (S)jimmie zou vandaag de dag niet meer kunnen. Op dat moment heette de serie Sjors en de rebellenclub.

In 1954 wordt het blad Sjors opgericht. Striptekenaar Jan Kruis (ook van Jan, Jans en de kinderen) moderniseerde het tweetal. Hij kreeg hierbij hulp van scenarist (het tekenen van de omgeving) Martin Lodewijk. In 1970 nam Jan Steeman de strip over, die verder ging in deze stijl.

In 1975 ontstond het blad Eppo, een fussie (samengaan) van het blad Sjors en de Pep. Hierbij ondergingen de jongens opnieuw een verandering, nu door striptekenaar Robert van der Kroft. De verhaaltjes werden grappiger. Ook doen de de modebewuste Sally en de oude zeurderige Kolonel hun intrede. In de latere strips ogen de jongens wat ouder, gaan voetballen en gamen. Het wordt meer een jongerenstrip die ook jongerenzaken beschrijft. Hierbij wordt ook meer ingegaan op actuele zaken, maar nooit belerend of zo. Er worden namen van bekende personen uit die tijd gebruikt, maar net even anders. Zo wordt Michael Jackson, Michael Claxon en Madonna wordt Madomma.

Opening van de stripdagen in 1992

In 1988 ging het blad EPPO verder onder de naam Sjors en Sjimmie. In 1999 gaat het blad terziele. De EPPO komt in 2009 terug, maar dan zonder Sjors en Sjimmie. Die kwamen terug in 2019 in het blad StripGlossy.

Bekendste personages

Personage Omschrijving
Sjors Kwajongen (blank met geel haar)
Sjimmie Vriend van Sjors (gekleurd met donker haar)
Alfons Vrouwengek en verloofde van Sally
Dikkie Vriendje en klasgenoot van Sjors en Sjimmie met wie ze samen kwajongensstreken uithalen.
Kolonel Dit is een snordragende mopperende veteraan. Hij houdt van vogelgeluiden, en is lui en gierig.
Sally De dochter van de kolonel.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sjors_en_Sjimmie&oldid=824055"