Sneeuw

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 2 apr 2024 om 14:15 (Link naar doorverwijspagina Bus gewijzigd in Autobus met DisamAssist)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brandhout in de sneeuw

Sneeuw is een soort neerslag die bestaat uit samengeklonterde ijskristallen.

Ontstaan

Als de temperatuur onder het vriespunt daalt (dus beneden de 0 graden komt), veranderen hele kleine waterdruppels van de wolken in hele fijne ijsnaaldjes(sneeuw). Als deze naar beneden dwarrelen, blijven deze naaldjes kleven aan stofdeeltjes die in de lucht zweven. Hierdoor vormen zich kristallen, sneeuwkristallen.

Vorm

Deze sterren kunnen allerlei vormen hebben, maar ze zijn altijd zespuntig. Je zult nooit 2 sneeuwvlokjes vinden die er onder de microscoop hetzelfde uitzien. Dat komt omdat water nooit op de zelfde manier bevriest.

Waarom is sneeuw wit?

Onder een microscoop is een sneeuwvlok kleurloos. Het licht wordt door elke inviduele ijskristal weerkaatst en gebroken in oneindig veel richtingen. Door allerlei manieren wordt de sneeuw uiteengerafeld in allerlei kleuren, maar aangezien de lichtstralen werkelijk alle kanten uitgaan, combineren al die losse kleuren weer samen tot wit.

Plezier & hindernis

In Nederland sneeuwt het niet vaak. Veel mensen die van sneeuw houden gaan daarom naar Scandinavië of naar de Alpen. Ze gaan hier skiën, snowboarden of soms gewoon op een slee rijden. Wat veel kinderen doen als het sneeuwt is een sneeuwpop maken, of een sneeuwballengevecht houden. Als het heel koud is wordt er meestal ook geschaatst.

Toch houdt niet iedereen van sneeuw. De wegen zijn meestal glad. Ook op de stoep is dat zo. Strooiwagens strooien dan pekel (zout) op de weg. Soms strooien ze ook zand, zoals bijvoorbeeld in Oekraïne. Ook het treinverkeer heeft er in Nederland last van, die zijn niet ingesteld op de kou. Trams en bussen rijden soms ook niet meer. Van luchthavens vertrekken ook minder vliegtuigen.

Fotogallerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sneeuw&oldid=850463"