Spoorlijn Weesp - Lelystad

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Spoorlijn Weesp - Lelystad (Flevolijn)

Spoorlijn Weesp - Lelystad.png

Opening Eerste deel: 29 mei 1987
Tweede deel: 28 mei 1988
Sluiting
Land Nederland
Deelgebied(en) Noord-Holland en Flevoland
Van
naar
Weesp
Lelystad
Aantal huidige stations 8
Status in gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De Spoorlijn Weesp - Lelystad, beter bekend als de Flevolijn, is een spoorlijn in de Nederlandse provincies Noord-Holland en Flevoland. De Flevolijn loopt tussen het Flevolandse Lelystad en het Noord-Hollandse Weesp. De Flevolijn loopt ook door Almere heen. Acht stations zijn in totaal met de spoorlijn verbonden. Op deze lijn worden de treindiensten verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen.

Geschiedenis

In 1980 werd begonnen met de bouw van de Flevolijn. In twee gedeelten is de spoorlijn gebouwd. Het eerste gedeelte lag tussen Weesp en Almere Buiten. Vanuit Station Weesp werd deze spoorlijn gebouwd. Bij het eerste gedeelte werden ook de stations Almere Muziekwijk, Almere Centrum en Almere Buiten gebouwd. Het eerste deel van de Flevolijn werd op 29 mei 1987 geopend. Een dag later werd de lijn in gebruik genomen. Het tweede gedeelte liep van Almere Buiten naar Lelystad. OP 28 mei 1988 werd dit deel geopend. Station Lelystad Centrum werd nu het eindstation van de Flevolijn. Oorspronkelijk zou de Flevolijn dwars door de Oostvaardersplassen heen lopen. Dit zorgde voor protesten en de minister heeft toen besloten de Flevolijn om de Oostvaardersplassen heen te leggen. Dit deel wordt ook wel het badkuiptracé genoemd. Op 1 mei 1996 werd Station Almere Parkwijk geopend en ook werd Halte Almere Strand geopend. Later (in 2012) is Halte Almere Strand afgebouwd en vervangen door Station Almere Poort. In 2003 is de Gooiboog geopend. Nu hierdoor kunnen treinen op de Flevolijn direct door naar Utrecht. Op 12 december 2004 werd Station Almere Oostvaarders geopend.

Er was ooit een idee voor de Zuiderzeelijn. Deze moest de Flevolijn verbinden met Noord-Nederland. De spoorlijn zou voor meer banen moeten zorgen in Noord-Nederland en ook in Flevoland. De Zuiderzeelijn was alleen te duur en in 2007 heeft het kabinet besloten dat het niet doorgaat. Op 25 juli 2010 werd een spoorstaaf gestolen van de spoorlijn. Dit kan waarschijnlijk gedaan zijn door een koperdief (een dief die koper steelt, omdat dit vaak veel geld waard is).

Toekomst

In de toekomst wordt de Flevolijn uitgebreid. Bij Lelystad komt Station Lelystad Zuid erbij. Dit station is al voor een deel gebouwd en werd eigenlijk in het oorspronkelijke plan het eindstation. Dit is toen niet gedaan omdat men dacht dat Lelystad sneller zou groeien. Vermoedelijk wordt het station in de komende jaren afgebouwd en komen er huizen in de omgeving van het station. Het is dus eigenlijk wachten op de groei van Lelystad. Op 20 maart 2008 werd er bekend dat er 12 treinen per uur moeten gaan rijden over de lijn. Hierdoor is de maximumsnelheid (de hoogste snelheid die een trein mag rijden) verhoogd naar 160 kilometer per uur. In 2015 wordt dit laatste plan ingevoerd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Weesp_-_Lelystad&oldid=757940"