Spreuken (boek)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Spreuken 3: 6 in een kerkraam

De boek Spreuken is een verzameling uitspraken die deels worden toegeschreven aan de koning Salomo. Het zijn een groot aantal losse uitspraken, die ergens tussen de 5e en de 2e eeuw voor Christus bij elkaar zijn gezet. Het zijn wijze uitspraken die in de joodse cultuur veel invloed hebben gehad. In de omliggende landen, zoals Egypte, zijn sommige vergelijkbare spreuken gevonden. De verzameling spreuken is terug te vinden als een boek in de Bijbel van het jodendom en het christendom.

Toeschrijving aan Salomo

Het boek begint met de mededeling dat de spreuken van Salomo volgen. Salomo stond bekend om zijn wijsheid. In sommige hoofdstukken wordt aangegeven dat ook andere wijze mensen de bron zijn van de spreuken. Een voorbeeld zijn de laatste 2 hoofdstukken, waar de namen van koning Lemuel en Agur worden genoemd als bron van de spreuken. Bij sommige andere spreuken wordt alleen maar geschreven dat ze afkomstig waren van de wijzen, zoals Spreuken 24: 23. Bij sommige hoofdstukken is het niet duidelijk wie de bron was van de spreuken. Waarschijnlijk zijn veel spreuken mondeling overgeleverd en pas eeuwen later opgeschreven. Toch zijn veel spreuken ook in onze tijd veelzeggend.

Opvallende spreuken

Enkele spreuken zijn in het Nederlandse taalgebruik een spreekwoord geworden. Een voorbeeld is Spreuken 26: 27. Deze luidt als volgt:

Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in.


In de Engelse taal is een ander spreekwoord nog steeds bekend. Dat is Spreuken 26: 11.

Zoals een hond terugkeert naar zijn eigen braaksel, zo herkauwt de dwaas zijn dwaasheid


In Spreuken 17: 11 komt een uitspraak die ook in onze tijd heel actueel is gebleven:

Beter een stuk droog brood en vrede,dan een huis vol voedsel en ruzie


Spreuken 12: 16 geeft ons wijze raad, die juist bruikbaar is in de tijd van de social media:

Een dwaas toont onmiddellijk zijn woede, wie verstandig is, zwijgt als hij beledigd wordt

Opvallende langere spreuken

In Spreuken 8 spreekt de wijsheid zelf. Hierin zegt de wijsheid dat ze al bestond voordat hemel en aarde werden geschapen. In het christendom werd daarom een verband gelegd met Jezus Christus, want in het boek Johannes 1: 1 staat dat Jezus het woord, de wijsheid is. Ook spreuken 31, het laatste hoofdstuk, wordt vaak geciteerd, want het gaat over de sterke vrouw.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spreuken_(boek)&oldid=729665"