Station Antwerpen-Centraal

Uit Wikikids
Versie door Gerarddummer (overleg | bijdragen) op 16 feb 2021 om 14:15 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Antwerpen-Centraal (FN)

Antwerpen Centraal station 12-07-2010 14-04-17.JPG

Opening 11 augustus 1905
Plaats Antwerpen
Deelgebied provincie Antwerpen
Land België
Aantal perrons
Aantal perronsporen
Spoorlijn 14
Aantal reizigers per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Antwerpen-Centraal is een treinstation in de Belgische stad Antwerpen. Het station ligt aan het Koningin Astridplein. Station Antwerpen-Centraal is het vijfde drukste station van België. Het huidige Station Antwerpen-Centraal komt uit 1905, maar al in de 19de eeuw was er op deze plek een station.

Geschiedenis

Het station van binnen uit.

Op 3 mei 1836 werd de Spoorlijn Mechelen-Antwerpen geopend. In Antwerpen stond hierdoor het Station Borgerhout, de voorganger van Station Antwerpen-Centraal. Het gebouw van Station Borgerhout was van hout. Hierdoor werd het afgebroken en vervangen door een nieuw station met dezelfde naam, maar dan op een andere plek. Dit is tegenwoordig Station Antwerpen-Oost. Tot en met 1905 verving Antwerpen-Oost Antwerpen-Centraal. In 1905 kwam er een nieuw station, dat Station Antwerpen-Oost verving. Dit is tegenwoordig Station Antwerpen-Centraal. In de twintigste eeuw was het station in een hele slechte staat. Het was zelfs mogelijk dat het afgebroken zou worden. In 1975 werd het een monument. De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen besloot om het station tijdelijk te sluiten, tussen 1985 en 1986. Het gebouw en de overkapping werden hierbij gerestaureerd. In 1986 ging het station weer open, maar de restauratie duurde nog tot en met 1998.

Tegenwoordig

De voorzaal oftewel de inkomsthal

Het station bestaat uit een stenen gebouw met een stalen overkapping met glas. Deze overkapping werd tussen 1895 en 1899 door Clement van Bogaert gebouwd. De overkapping is 43 hoog, dit moest zo hoog om de stoom van de stoomlocomotieven op te vangen. De overkapping is 186 meter lang en 66 meter breed. Het stenen stationsgebouw (ook wel het ontvangstgebouw) werd tussen 1899 en 1905 gebouw door Louis Delacenserie en met een klein beetje hulp van Charles Poupaert. Het gebouw werd in de eclectische stijl gebouwd. Het ontwerp voor het gebouw was gebaseerd op het station van Luzern en het Pantheon. Het station heeft een grote koepel. Deze koepel is met 75 meter het hoogste punt van het station.

Vanaf de perrons gezien zijn er twee grote eetzalen in het station. De eerste ligt aan de stadskant en is heel erg versierd met spiegels en goud. Deze ruimte is een restaurant met de naam Le Royal. Aan de kant van de dierentuin is er ook een eetzaal, deze eetzaal is de ruimte voor het personeel. Er zijn plannen om hier een vergaderzaal van te maken. Men komt binnen in een soort van voorzaal. Hier vinden vaak dans- en zangoptredens plaats.

Spoorlijnen en treinen

Het station vanaf een afstandje.

Station Antwerpen-Centraal heeft 14 spoorlijnen in totaal. Deze spoorlijnen zijn verdeeld over drie verdiepingen. Van deze verdiepingen liggen er twee ondergronds.

Internationaal

Op het station stoppen zowel nationale als internationale treinen. De internationale treinen zijn:

Dagelijks nationaal

De eetzaal Le Royal.

Daarnaast rijden er dagelijks de volgende treinen. Eerst staat er de naam van de (type) trein en daarachter de route.

Wekelijks nationaal

De binnengevel

Ook zijn er treinen die slechts een paar of zelfs maar één keer in de week rijden. Dit zijn:

Weekend nationaal

Als laatste zijn er ook treinen die alleen in het weekend rijden, omdat het dan extra druk is. Dit zijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Antwerpen-Centraal&oldid=653602"