Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Stenen werktuig

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 7 dec 2021 om 18:48
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een stenen werktuig is een werktuig of een stuk gereedschap, gemaakt van steen.

Hoewel er nog steeds samenlevingen en culturen bestaan ​​die stenen gereedschappen gebruiken, worden de meeste stenen werktuigen gekoppeld aan de culturen uit de prehistorie (met name steentijd) die zijn uitgestorven. Archeologen bestuderen vaak dergelijke prehistorische samenlevingen aan de hand van opgegraven spullen zoals gereedschappen.

Steen is gebruikt om vele verschillende gereedschappen te maken zoals pijlpunten, speerpunten, en vuistbijlen.

Stenen werktuigen kunnen zijn gemaakt van een blok steen zoals graniet of afgebroken steen zoals vuursteen. Een persoon die werktuigen maakt van vuursteen staat bekend als een vuursteenkapper.

Afgebroken stenen werktuigen zijn gemaakt van hoornkiezel of vuursteen, basalt en kwartsiet. Hierbij worden schilfers afgeslagen van de vuursteen, bijvoorbeeld met een bot van een dier (dijbeen) Om de ontstane scherpe randen nog scherper te maken, knabbelt de maker er kleine schilfers vanaf.

Vanuit een soort standaardsteen kunnen andere gereedschappen worden gemaakt zoals schrapers, messen, en sikkels waarmee graanhalmen gesneden kunnen worden. Over het algemeen zijn afgebroken stenen werktuigen veel voorkomend in alle voor-metaal (bronstijd en ijzertijd) gebruikende samenlevingen omdat ze gemakkelijk te maken zijn. Bij opgravingen worden stenen gereedschappen meestal best veel gevonden en waren ze gemakkelijk te vervoeren en te slijpen.

Behalve gereedschappen werden er ook vuursteen wapens mee gemaakt.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stenen_werktuig&oldid=695878"