Taiwanese dollar

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 21 apr 2021 om 20:56
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

De Taiwanese dollar is de munteenheid van Taiwan. Het valutateken van de Taiwanese dollar is 圓 of $. De dollar is onderverdeeld in 100 cent, waarvoor het symbool ¢ gebruikt wordt. De Taiwanese dollar bestaat sinds 1949. Het is alleen te gebruiken in Taiwan (Republiek China). In de Volksrepubliek China betaalt men met de Chinese renminbi.

De Taiwanese dollar was de vervanging van de oude munteenheid van de Republiek China. Nadat het Chinese Keizerrijk in 1911 ten einde kwam, kwamen de nationalisten aan de macht. In 1949 brak de Chinese Burgeroorlog uit tussen de nationalisten en de communisten. Toen de communisten Beijing in zijn macht kreeg, vluchtten de nationalisten naar Taiwan, waar ze nog altijd zitten. Ze namen toen ook het goud van de nationale bank mee en stichtten een nieuwe nationale bank op Taiwan. Overigens had Taiwan officieel jarenlang geen munteenheid. Pas in 2000 werd de Taiwanese dollar de officiële munteenheid van het eiland. Al voor deze tijd werd deze veel gebruikt.

Er worden munten gebruikt van 1, 5, 10 en 50 Taiwanese dollar. Er worden bankbiljetten van 100, 500 en 1.000 Taiwanese dollar gebruikt. Minder gebruikt of zeldzaam zijn de ½, 20, 200, 2.000 Taiwanese dollar. De afkorting is:T$. De muntcode van de Taiwanese dollar is:TWD.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Taiwanese_dollar&oldid=663533"