Tandschelpen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tandschelpen
Scaphopoda

Antalis vulgaris.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving ingegraven in de zeebodem
Behoort tot de Weekdieren (Mollusca), Dieren
Portaal Portal.svg Biologie

De Tandschelpen of slagtandschelpen (Scaphopoda), behoren tot een klasse van zeeweekdieren met een wereldwijde verspreiding. Schelpen van soorten binnen deze klasse variëren van ongeveer 0,5 tot 18 cm (voor Fissidentalium metivieri) lang. Leden van de orde Dentaliida zijn over het algemeen groter dan die van de orde Gadilida.

Deze weekdieren leven in zachte substraten (modderbodems) voor de kust (meestal niet tussen de getijden). Vanwege deze leefomgeving bestaat er maar een kleine omvang van de meeste soorten, en zijn veel strandjutters er niet bekend mee; hun schelpen komen niet zo vaak voor of zijn niet zo gemakkelijk zichtbaar in het strand als de schelpen van zeeslakken en kokkels.

De vorm van het Tandschelpen-lichaam maakt het moeilijk om het naar tevredenheid te plaatsen. Als gevolg hiervan zijn onderzoekers het vaak oneens geweest wat nou binnen- of buitenkant is en welke de rug- of buikzijde is. De schelpen van de leden van de Gadilida zijn meestal glazig glad en smal, met een kleinere opening. Dit, samen met andere structuren van hun anatomie, stelt hen in staat om met verrassende snelheid door los sediment te bewegen om te ontsnappen aan potentiële bodem bewonende roofdieren.

De Dentalids hebben daarentegen de neiging om sterk geribbelde en ruwe schelpen te hebben. Wanneer ze trillingen om zich heen voelen, is hun afweerreactie om te bevriezen. Dit maakt ze moeilijker te ontdekken door dieren zoals ratvissen (spookhaai), die de elektrische signalen kunnen waarnemen die worden afgegeven door de kleinste spierbewegingen.

Water komt de mantelholte binnen via de mondopening en wordt door trilhaartjes langs het lichaamsoppervlak geblazen. Er zijn geen kieuwen; het gehele oppervlak van de mantelholte absorbeert zuurstof uit het water. In tegenstelling tot de meeste andere weekdieren is er geen continue waterstroom met een aparte uitademingsstroom. In plaats daarvan wordt zuurstofarm water eens in de tien tot twaalf minuten snel teruggedreven door de mondopening door middel van spieractie.

Het zenuwstelsel en bloedvatenstelsel is eenvoudig en vergelijkbaar met dat van inktvissen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tandschelpen&oldid=801765"