Technopolis

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2015 om 19:06 (Categorie:België verwijderd; Categorie:Antwerpen (provincie) toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Technopolis is een gebouw in België dat is geopend in februari 2000. Het is geen museum, maar een doecentrum. Er zijn 7 blijvende thema's: Actie-Reactie, Lucht en Wind, Bouwstenen, huis, waterkant, onzichtbaar en het atelier.

De blikvanger in “Lucht en Wind” is een vluchtsimulator die volledig in de cockpit van een voormalig vliegtuig is ingebouwd. We krijgen er de kans om de volledige besturing van een vliegtuig over te nemen en een goede landing te maken op een luchthaven.

In het thema “Actie-Reactie” kun je fietsen over een staalkabel op ruim vijf meter hoogte, zonder neer te storten . Dit is mogelijk omdat er enerzijds een gewicht onder de fiets hangt, wat voor stabiliteit zorgt. Anderzijds zitten er geen fietsbanden op de wielen, die daardoor beter op de stalen kabel passen. En om de veiligheid compleet te maken, wordt elke fietser in deze proef vastgemaakt met een extra kabel.

“Bouwstenen” gaat over alle mogelijke vormen met bouwstenen, zoals huizen en bruggen. Maar ook ons lichaam komt aan bod: in deze afdeling kan je een scan van je gezicht laten nemen. Een computerprogramma laat je toe jezelf op basis van die foto te bekijken, maar dan 20 of 30 jaar ouder. Een dergelijk programma wordt gebruikt door de politie om te zoeken naar lang vermiste personen.

Het “Huis” is de plaats bij uitstek waar wetenschap en technologie worden gebruikt. We staan er niet elke dag bij stil, maar onze woonkamers, keukens en slaapkamers staan bol van technologische en wetenschappelijke snufjes. We hoeven maar te denken aan onze televisie, radio of computer, die ons dagelijks leven aangenamer maken, en die het resultaat zijn van lang onderzoek.

Aan de “Waterkant” wordt aandacht besteed aan de bron van alle leven. Op een speciale weegschaal kan je ontdekken hoeveel water er in jou zit, en op dezelfde afdeling zijn kanaaltjes gemaakt waarin je dammen kan bouwen om zo de kracht van water te leren overwinnen.

Bij “Onzichtbaar” wordt het onzichtbare zichtbaar gemaakt. Je kunt er handen gebruiken als bliksemafleider en je haren overeind laten zetten met elektriciteit dankzij de zogenaamde Van der Graaff generator.

Het “Atelier” is de plaats waar je meer leert over de meest uiteenlopende apparaten zoals tandwielapparaten en fietsdynamo’s. Al fietsend trap je voldoende energie bijeen om een aantal elektrische apparaten zoals een mixer en een TV in werking te stellen.

In het “Kinder-doe-centrum” zijn er verschillende themazones: de stad, het park en de werf, waar spelen, experimenteren en leren, heel dicht bij elkaar aanleunen. In de stad kan je bij de bank je eigen geld laten maken, bij de pizzeria je eigen pizza maken en in de garage kun je banden wisselen. Op de werf kun je dakpannen leggen, een iglo bouwen met namaakijsblokken of een huis met met namaakbakstenen. In het park is er een namaakheuvel met tunnels om door te kruipen. Al onderzoekend ontdekken de kinderen de natuur.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Technopolis&oldid=387560"