Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Tropisch klimaat: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Wijzigingen door Keanoo (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Keanoot)
(Label: Terugdraaiing)
Regel 1: Regel 1:
 
Een '''tropisch klimaat''' is een [[klimaat]] in de tropen. In een tropisch klimaat wordt het niet kouder dan 18 graden [[Celsius]]. De temperatuur blijkt redelijk gelijk. De grootste verschillen in de seizoenen komt door de [[neerslag]]. Er zijn verschillende soorten tropische klimaten:
 
Een '''tropisch klimaat''' is een [[klimaat]] in de tropen. In een tropisch klimaat wordt het niet kouder dan 18 graden [[Celsius]]. De temperatuur blijkt redelijk gelijk. De grootste verschillen in de seizoenen komt door de [[neerslag]]. Er zijn verschillende soorten tropische klimaten:
* tropisch regenwoud klimaat😎
+
* tropisch regenwoud klimaat
* tropisch moesson klimaat😙
+
* tropisch moesson klimaat
* Tropisch nat en droog of savanne klimaat😀
+
* Tropisch nat en droog of savanne klimaat
  
 
== Tropisch regenwoud klimaat==
 
== Tropisch regenwoud klimaat==

Versie van 11 mrt 2020 om 14:55

Een tropisch klimaat is een klimaat in de tropen. In een tropisch klimaat wordt het niet kouder dan 18 graden Celsius. De temperatuur blijkt redelijk gelijk. De grootste verschillen in de seizoenen komt door de neerslag. Er zijn verschillende soorten tropische klimaten:

  • tropisch regenwoud klimaat
  • tropisch moesson klimaat
  • Tropisch nat en droog of savanne klimaat

Tropisch regenwoud klimaat

In een tropisch regenwoud klimaat valt gemiddeld 60 millimeter regen per maand. Ze liggen dicht bij de evenaar. In dit gebied heb je geen seizoenen die afwisselen zoals we dat in Nederland kennen (lente, zomer, herfst en winter). Wel is er een regenseizoen en een droog seizoen. In het regenseizoen regent het erg veel.

In de blauwe gebieden vind je het tropisch regenwoud klimaat
Een tropisch regenwoud


De planten kunnen heel goed groeien door de hoge temperatuur en de grote hoeveelheid neerslag. De zeer dichte begroeiing bestaat uit vele soorten bomen en struiken. Kenmerkend voor een tropisch regenwoud zijn de verschillende lengtes, waarbij de hoogste bomen wel 35 meter hoog kunnen worden. Je zou denken dat de plantengroei zeer vruchtbaar is, maar dat klopt niet helemaal. Omdat er geen seizoenen zijn, laten de bomen hun bladeren wel vallen, maar niet allemaal tegelijk. Dat komt door de warmte en de grote 'vochtigheid'. De planten leven van hun eigen afval. Het kappen van het tropisch regenwoud betekent dan ook het einde van deze kringloop.

Tropisch moesson klimaat

In een tropisch moesson klimaat heb je natte en droge seizoenen. Het kenmerkende van een moesson klimaat is het grote verschil tussen het natte en droge seizoen. Er valt heel veel water in het natte seizoen.

In de lichtblauwe gebieden vind je het tropisch moesson klimaat
Een moesson regenbui in India


Tropisch nat en droog of savanne klimaat

In het savanne klimaat valt in het droge seizoen minder dan 60 millimeter per maand.

Savanneklimaat Ten noorden en zuiden van de evenaar heb je weinig regen. Er valt zelfs een aantal maanden geen regen, sneeuw en hagel, waardoor het in de winter droog is. Op de savanne is het wel warm, maar omdat het veel minder regent, wordt het bos minder dicht (met planten/bomen). Eerst krijg je het licht tropisch woud en nog verder van de evenaar groeit er alleen nog maar gras, met eventueel wat bomen. Dit landschap is geschikt voor dieren. Op de Afrikaanse savanne leven de volgende dieren: olifanten, leeuwen, giraffes, neushoorns en zebra's.

In de lichtblauwe gebieden vind je het tropisch savanne klimaat
De savanne in Kenia

Steppeklimaat/ droogklimaat Nog verder van het savanneklimaat, krijg je het steppeklimaat. Op de steppe valt er maar drie tot vier maanden regen, sneeuw of hagel. Je ziet nauwelijks bomen meer. Er groeien alleen nog gras en doornige struiken. Het gras van de steppe is erg ruw en onbeheerst dan het gras die wij in Nederland kennen. De steppes in Noord- Amerika worden prairies genoemd en in Zuid- Amerika pampas. De bodem van de steppe is zeer humusrijk en vruchtbaar, waardoor deze gebruikt kan worden als graanveld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tropisch_klimaat&oldid=599439"