Val van Antwerpen

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 17 jun 2021 om 21:41 (Categorie:Tachtigjarige Oorlog verwijderd; Categorie:Veldslag tijdens de Tachtigjarige Oorlog toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De stad Antwerpen was de grootste en belangrijkste stad van West-Europa. Deze stad was opstandig tegen de Spanjaarden. De stad Antwerpen werd tot in 1585 meer dan een jaar lang belegerd en de stad wordt dus afgesloten. (Scheepsbrug wordt hiervoor gebruikt zodat Antwerpen geen toevoer van buitenaf meer heeft het is een brug van boten met planken aan elkaar en ankers op de bodem.)

De Schelde was nu dus volledig afgesloten. In 1585 geeft Antwerpen zich over. De afspraak was dat de Protestanten Antwerpen binnen een jaar verlieten. Antwerpen behoort nu tot het Spaanse rijk en is in de ogen van de Republiek een vijandige stad.

De Westerschelde wordt nu door de Republiek afgesloten zodat de Spaanse koning Antwerpen niet meer kan gebruiken voor de handel.

De kooplui in Antwerpen zijn werkeloos en ze verhuizen naar Amsterdam. Daar komen nu rijke en slimme handelaren naar toe en dat is goed voor de economie. Amsterdam groeit en dus wordt de stad uitgebreid.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Val_van_Antwerpen&oldid=672900"