Verkiezingen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Wijzigingen door Love1maroc2girl (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Rots61)
(8 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Bij '''verkiezingen''' kunnen mensen kiezen welke politieke partijen de gemeente of het land mogen besturen. De politieke partijen met de meeste stemmen komen uiteindelijk in de [[regering]] en vormen het [[kabinet]]; de regerende politieke partijen die dan dus de macht hebben in een land. Iedere [[Nederland]]er van 18 jaar en ouder heeft het recht te stemmen in de verkiezingen op de partij met wie hij het eens is.
+
Bij '''verkiezingen''' kunnen mensen kiezen welke politieke partijen in het parlement of in de gemeenteraad komen. De grootste politieke partij "neemt dan het voortouw" om met andere (kleinere) partijen een zogeheten coalitie aan te gaan. Dat wil zeggen dat deze samen met een of meer andere partijen de [[regering]] van een land of het [[gemeentebestuur|bestuur van een gemeente]] vormt. Iedere [[Nederland]]er van 18 jaar en ouder heeft het recht (vroeger zelfs de plicht) te stemmen in de verkiezingen op de partij met wie hij het eens is.
   
  +
Het is dus niet zo, dat je op een regering of een gemeentebestuur kunt stemmen. Je kunt alleen op een politieke partij stemmen en wat die dan vervolgens met jouw stem gaat doen, dat moet je nog maar afwachten.
==Externe videolinks==
 
[http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/teleacnot/beeldbank/20040219_campagnevs01_high.wmv Amerikaanse verkiezingen]
 
   
  +
[[Categorie:Verkiezingen| ]]
 
[[Categorie: Politiek]]
+
[[Categorie:Democratie]]

Versie van 9 mei 2019 20:48

Bij verkiezingen kunnen mensen kiezen welke politieke partijen in het parlement of in de gemeenteraad komen. De grootste politieke partij "neemt dan het voortouw" om met andere (kleinere) partijen een zogeheten coalitie aan te gaan. Dat wil zeggen dat deze samen met een of meer andere partijen de regering van een land of het bestuur van een gemeente vormt. Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder heeft het recht (vroeger zelfs de plicht) te stemmen in de verkiezingen op de partij met wie hij het eens is.

Het is dus niet zo, dat je op een regering of een gemeentebestuur kunt stemmen. Je kunt alleen op een politieke partij stemmen en wat die dan vervolgens met jouw stem gaat doen, dat moet je nog maar afwachten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verkiezingen&oldid=559491"