Verkoudheid

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verkoudheid is een ontsteking in het slijmvlies. Het wordt opgelopen door een verkoudheidsvirus.

De van Dale geeft de volgende definitie: 'Veelsoortige ziekte, ontsteking van het neusslijmvlies'. Je hebt dan een "virale infectie" in de luchtwegen. Viraal betekent dat hetgeen wat je hebt een virus is. Een verkoudheid duurt meestal 5 tot 7 dagen. Soms kan het zo zijn dat je wel 2 weken verkouden bent, dan is het misschien wel verstandig om langs de dokter te gaan.

Wat gebeurt er als je verkouden bent?

Als je verkouden bent, is er een ontsteking in je neusslijmvlies ontstaan. Eén van de symptomen van verkoudheid is een loopneus. Dit ontstaat door een teveel aan slijm in je neus. Normaal gesproken zit er al slijm in je slijmvlies. Zodra je slijmvlies is ontstoken, wordt er door je lijf extra slijmvlies aangemaakt. Zo komt het dat je een loopneus of een verstopte neus krijgt. Een ander symptoom is het niezen. Ook hier is een reden voor! Door het verkoudheidsvirus wat jij hebt opgelopen, zijn de neusslijmvliezen overgevoelig geworden door prikkels. Hierdoor nies je dus ook meer.

Verkoudheidsvirus

Bij verkoudheid spreekt men van een verkoudheidsvirus in plaats van een verkoudheidsbacterie. Het verschil tussen deze twee infecties is dat een bacterie ééncellig is en een eigen organisme, terwijl een virus enkel genetisch materiaal is. Bacteriën zitten altijd in je lichaam en delen zich zelfstandig. Virussen zijn geen cellen op zich, maar kunnen zich bevinden in de cellen van andere levende wezens, de controle over deze cellen overnemen en zich op die manier delen.

Symptomen

Vrijwel alle ziektes hebben symptomen. Symptomen zijn herkenningspunten van bijvoorbeeld een ziekte. Wanneer je bijvoorbeeld de griep hebt, kan een symptoom bijvoorbeeld zijn dat je het heet en koud hebt. Symptomen van verkoudheid kunnen zijn; niezen, loopneus, een verstopte neus, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, moeheid. Een ander symptoom is minder reukzin of minder proeven. Dit heeft ook een reden. Doordat je slijmvlies is ontstoken, komen geurdeeltjes niet meer bij de reukorganen. Hierdoor ruik je minder!

Wat kan je er tegen doen?

Kort gezegd kun je helemaal niets tegen verkoudheid doen. Je kunt wel de symptomen tegengaan en genezen, maar de duur van de verkoudheid niet. Als je last hebt van hoestbuien is het mogelijk om een hoestdrank te nemen, en als je last hebt van een loopneus, dan kan je een speciale spray gebruiken. Eigenlijk is het dus zo dat wanneer je eenmaal verkouden bent, dat er niets anders op zit dan lekker uit te snotteren!

Huisartsen raden ook aan om rustig af te wachten tot je verkoudheid overgaat. Er wordt ook gezegd pas bij drie dagen koorts én verkoudheid contact op te nemen met huisartsen (wat niet iedereen doet, van alle patiënten in een jaar, komt 15% met verkoudheidsklachten). Toch geven de huisartsen bij ruim twee derde van die patiënten met verkoudheidsklachten een recept mee naar huis. Wat voor recepten zijn dat dan? Soms gaat het over specifieke medicijnen, maar een andere keer kan er ook vertelt worden dat de patiënt moet gaan stomen (= met het hoofd onder een handdoek boven een bak met heet water hangen). Andere adviezen zijn bijvoorbeeld neusdruppelen of meer vitamine C innemen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verkoudheid&oldid=473608"